Η προετοιμασία για τη συμβολική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Μέλη των συνδικάτων ανέλαβαν να προετοιμάσουν το χώρο της συγκέντρωσης, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, έξω από τη Βουλή, τοποθετώντας αυτοκόλλητα χρωματιστά σημάδια στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια, στα σημεία όπου θα στέκονταν οι διαδηλωτές, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις.
Μετά τις 9 το πρωί και μέχρι τις 10 κατέφθαναν σταδιακά μέλη των συνδικάτων, όλοι φορώντας μάσκες, μαντίλια και γάντια, με τις μάσκες και τα μαντίλια μάλιστα να φέρουν το λογότυπο του ΠΑΜΕ και το σύνθημα «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή».
Οταν πλέον οι διαδηλωτές πήραν τη θέση τους, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας, οι εικόνες που έδειχναν τη συγκέντρωση από ψηλά ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, δείχνοντας για μια ακόμα φορά τη δύναμη που έχουν η οργανωμένη εργατική τάξη και τα ταξικά συνδικάτα της.
Στις 10 ακριβώς, η συγκέντρωση ξεκίνησε με καλλιτέχνες από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο να παίζουν το «Bella Ciao», ενώ ο κόσμος με ρυθμικά παλαμάκια και κυματίζοντας τις σημαίες συνόδευσε το γνωστό τραγούδι του αγώνα, σύμβολο αλληλεγγύης και αυτές τις μέρες με τον ιταλικό λαό και με όλους τους λαούς που δοκιμάζονται σκληρά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας από τις συνέπειες του ορατού εχθρού, του καπιταλισμού.
Ακολούθησαν οι ομιλίες, με πρώτο ομιλητή τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη διάλυση της εταιρείας και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μεταφέροντας τη φωνή των συναδέλφων του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η εργατική τάξη στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους μπέρδεψαν τη μάσκα με το φίμωτρο, ότι δεν θα σιωπήσει, δεν θα συμβιβαστεί».
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με τον κόσμο να χειροκροτεί τα λόγια του: «Θα νικήσουμε την πανδημία και θα ανατρέψουμε τα σχέδια εκείνων που ασελγούν και κερδοσκοπούν με τον ανθρώπινο πόνο» (βλ. αποσπάσματα από τις ομιλίες στο σχετικό θέμα).
«Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων», διαμήνυσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, δίπλα σε άλλα σωματεία και επιτροπές αγώνα από τις Κατασκευές, που έχουν στην ημερήσια διάταξη της δράσης τους την πάλη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τις παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών.
«Οργανώσου τώρα για την ανατροπή» ήταν το κάλεσμα στο πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, καταγγέλλοντας τη μετατροπή των ωραρίων και της ζωής των εργαζομένων σε «λάστιχο», μια πραγματικότητα που τσακίζει στις συνθήκες της πανδημίας τούς χιλιάδες εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.
«Κανονικότητα δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά» ξεκαθάρισε το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, ένα μήνυμα που αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου: Τόσο τους εργαζόμενους στην εστίαση, τους διανομείς, που εν μέσω πανδημίας εξακολουθούν να δουλεύουν αντιμετωπίζοντας πολλαπλάσιους κινδύνους, όσο και τους «ελαστικά» και εποχικά απασχολούμενους που έχουν βρεθεί στην ανεργία χωρίς καμία προστασία.
Ασφαλή, συχνή και φθηνή συγκοινωνία για το λαό απαίτησε η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας τη σημασία και στις σημερινές συνθήκες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στα οποία οι εργαζόμενοι δεν θα είναι αναγκασμένοι να «στοιβάζονται» ο ένας πάνω στον άλλο.
Πίσω από το πανό του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής διαδήλωσαν εργαζόμενοι στους δήμους, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά και καταγγέλλοντας τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων.
«Ο πιο θανάσιμος "ιός" είναι η εκμετάλλευση, η πιο αποτελεσματική "θεραπεία" είναι ο αγώνας για τα δικαιώματά μας» έγραψε στο πανό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
«Καμία ανοχή. Οργάνωση και αγώνας για άμεσα μέτρα προστασίας» ανέφερε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, ενώ με δικό του πανό συμμετείχε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μεταφέροντας το «παρών» των φοιτητών στον αγώνα για υγεία, μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα.
Συμμετείχαν και συνδικάτα από πολλούς ακόμα κλάδους, όπως το Φάρμακο, τα Τρόφιμα - Ποτά, η Ενέργεια, το Χρηματοπιστωτικό, ο Τύπος - Χαρτί, το Θέαμα - Ακρόαμα, οι Λογιστές, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οι Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, η Κλωστοϋφαντουργία κ.ά.
Η συγκέντρωση έκλεισε με τους διαδηλωτές να τραγουδάνε τη «Διεθνή» με υψωμένες τις γροθιές.