Σάββατο 2 Μάη 2020 - Κυριακή 3 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020
Μήνυμα διεκδίκησης και αγώνα απ' όλη τη χώρα
Σε Πάτρα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με γιγαντοπανό να στολίζουν το Εργατικό Κέντρο και την πλατεία Γεωργίου, και τα μεγάφωνα να παίζουν εργατικά τραγούδια ξεκίνησε ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Πάτρα από το Εργατικό Κέντρο. Στην εκδήλωση, στην πλατεία Γεωργίου, παραβρέθηκαν η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή».

Στο Αγρίνιο, στην εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που βρίσκεται στην είσοδο του δημοτικού πάρκου Αγρινίου. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης. Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Πρέβεζα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πύργο, Αμαλιάδα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Καινούριο Τριχωνίδας, Αίγιο. Στην Πελοπόννησο έγιναν εκδηλώσεις από τα συνδικάτα σε διάφορες πόλεις, μεταξύ άλλων σε Σπάρτη και Ναύπλιο.

Στην Ηπειρο

Στα Γιάννενα, πέρα από την καθολική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν 14 Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε γειτονιές και χωριά. Η έναρξη έγινε με την κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, όπου συνενώθηκαν με τους διαδηλωτές της Λούτσας. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο πρωτόγνωρο θέαμα των πολλών εκδηλώσεων, έβγαιναν στα μπαλκόνια, πολλοί από αυτούς χαιρετούσαν, σήκωναν τις γροθιές τους.

Στη Θεσσαλία

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στη Λάρισα, την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των ΕΒΕ, ενώ μίλησε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε σύντομη πορεία προς την πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος εκτελέστηκε το 1949, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του. Στον Βόλο, η Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου και στα Τρίκαλα στην κεντρική πλατεία. Στην Καρδίτσα, επίσης στην κεντρική πλατεία, όπως και σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκόπελο, Αλμυρό, Σέκλιζα.

Στην Κρήτη

Με επιτυχία έγιναν οι Πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις των σωματείων στο Ηράκλειο. Στην έναρξη, τα σωματεία κατέθεσαν στεφάνια στα σημεία που έπεσαν οι συνδικαλιστές ήρωες της εργατικής τάξης, Στρατής Περγαλίδης, Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου. Στη συνέχεια τα σωματεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου νωρίτερα είχε αναρτηθεί γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Ανάλογες Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν σε Χανιά, Ρέθυμνο και Λασίθι.

Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με καθολική συμμετοχή στην απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι της «Eurodrip» στη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργήσει κανονικά το εργοστάσιο την Πρωτομαγιά, φτάνοντας στο σημείο να καλέσει και αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε συμβολική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας από σωματεία και φορείς της περιοχής και αυτοκινητοπομπή στις εργατικές γειτονιές της πόλης. Εκδήλωση έγινε και στην παραλία της Χαλκίδας.

Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στην πλατεία Ησαΐα στην Αμφισσα με τη συμμετοχή των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και της ΕΛΜΕ Φωκίδας, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν σε Λιβαδειά, Μακρακώμη, Καρπενήσι.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κατερίνη, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ξεχώρισε η παρουσία των υγειονομικών και στο Λιτόχωρο έγινε κατάθεση στεφάνων. Στο Κιλκίς, εκτός από την πόλη έγιναν εκδηλώσεις και σε χωριά. Στην Ημαθία συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια, στην Αλεξάνδρεια και τη Νάουσα, από το Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας». Στις Σέρρες έγιναν συγκέντρωση στην πλατεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Αντίστασης.

Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Συμβολικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή και νέων δυνάμεων, από κλάδους όπως της Ενέργειας, των εργαζομένων της Περιφέρειας και της ΔΕΥΑΚ, πραγματοποιήθηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα. Καταθέσεις στεφάνων έγιναν σε Δράμα και Κομοτηνή, ενώ στη Θάσο έγινε εκδήλωση στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, την οποία παρακολούθησαν και οι εργαζόμενοι.

Προκλητική ήταν η στάση της πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που προσπάθησε να «καλύψει» την εκδήλωση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων στο Μνημείο των πεσόντων καπνεργατών με τη μεγαφωνική του.

Σε νησιά του Αιγαίου

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα της Σάμου στην πλατεία Καρλοβάσου. Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Βαθύ, στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της οποίας έγινε κατάθεση στεφανιών στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου, στην τιμητική πλάκα για τους εκτελεσμένους Σαμιώτες και Ικαριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944. Εξω από το Κρατικό Θεραπευτήριο - Γενικό Νοσοκομείο στη Λέρο τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι του νησιού, ενώ στη Ρόδο έγιναν συμβολικές συγκεντρώσεις στην πόλη και την Κρεμαστή.

Στη Δυτική Μακεδονία

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν και σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Στην Κοζάνη τιμήθηκε με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών ο Νίκος Πλακοπίτης, ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, τότε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης και πρωτεργάτης στην ίδρυση του Εργατικού Κέντρου. Στη Σιάτιστα, μια περιοχή που έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την πανδημία, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου και του ΚΥ Σιάτιστας.


ΟΙΝΟΦΥΤΑ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα(2022-05-03 00:00:00.0)
Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων(2010-05-04 00:00:00.0)
Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε μέτωπο(2007-05-02 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι διάλεξαν όχθη(2006-05-02 00:00:00.0)
Τα συνδικάτα προϋπαντούν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά(1996-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ