Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΗΠΑ
Αγώνας για επιβίωση και στοιχειώδη δικαιώματα

«Τα λεφτά πάνε και έρχονται, αλλά η υγεία είναι αναντικατάστατη», λέει το πλακάτ του απεργού - εργάτη της «Amazon»
«Τα λεφτά πάνε και έρχονται, αλλά η υγεία είναι αναντικατάστατη», λέει το πλακάτ του απεργού - εργάτη της «Amazon»
«Η αμερικανική οικονομία αιμορραγεί σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, με ρυθμό και σε έκταση που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν... Συγκρίνεται με μια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίμακα!», έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Σκοτ Αντερσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην τράπεζα Bank of the West. Το απόγευμα της Πέμπτης το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας τον επιβεβαίωσε, ανεβάζοντας κατά 4,4 εκατομμύρια τον αριθμό των Αμερικανών που έκαναν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Οι στατιστικές του υπουργείου αναφέρουν πως μέσα σε μερικές βδομάδες έμειναν άνεργοι πάνω από 26.000.000. Ωστόσο, πολλά εκατομμύρια Αμερικανοί, όπως οι συμβασιούχοι που δουλεύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες υπηρεσιών (τύπου π.χ. UBER) δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας γιατί δεν είναι πλήρους απασχόλησης ή θεωρούνται «αυτοαπασχολούμενοι». Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας έχει πάντως βαθύτερα αίτια και δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επιχειρήσεις που σταμάτησαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.

Δεν είναι μόνο η στρατιά ανέργων που διευρύνεται με γοργούς ρυθμούς στα λαϊκά στρώματα, αλλά και οι καθημερινοί κίνδυνοι για εκατομμύρια χαμηλόμισθους εργάτες που παλεύουν μπροστά σε αντίξοες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, εκτεθειμένοι στην πανδημία και κυρίως στη «γύμνια» του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην 1η χώρα στον κόσμο στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με τεράστια επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και στην Ιατρική, στα οποία έχουν πρόσβαση όσοι μπορούν να πληρώσουν.

Στις επάλξεις του αγώνα των εργαζομένων για τη θωράκισή τους απέναντι στους κινδύνους στους χώρους δουλειάς βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες νοσοκόμες σε όλη τη χώρα, με πρώτες εκείνες συνδικάτων της Νέας Υόρκης, που στις αρχές της βδομάδας μήνυσαν το πολιτειακό υπουργείο Υγείας, κατηγορώντας το για την ανεπάρκεια των υγειονομικών μέσων προστασίας του προσωπικού των νοσοκομείων και τις απαράδεκτες συνθήκες υπερωριακής εργασίας.

Επίσης έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες άλλοι εργάτες που δουλεύουν στην αποκομιδή απορριμμάτων, στις μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ, στις διανομές νωπών προϊόντων και στη μεταποίηση γαλακτομικών και προϊόντων κρέατος. Χιλιάδες σ' αυτούς τους κλάδους έχουν ασθενήσει από τον κορονοϊό και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, χιλιάδες εργάτες στις αποθήκες του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, γιατί η εργοδοσία αρνείται να δαπανήσει έστω και ελάχιστα ποσά για να εξασφαλίσει υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια κ.ά.) και να αυξήσει την προστασία των εργατών.

Η ασφυκτική κατάσταση στις αποθήκες - γαλέρες της «Amazon» προκαλεί δυσφορία και αναβρασμό στους εργάτες, που παλεύουν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εντείνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Την Τρίτη συντονίστηκαν εκατοντάδες εργάτες σε αποθήκες της «Amazon» σε ανατολικές και δυτικές Πολιτείες και πραγματοποίησαν απεργία διεκδικώντας μέτρα υγειονομικής προστασίας, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ασθενείς από την πανδημία. Στον αγώνα τους για πρώτη φορά συμμετείχαν την Παρασκευή 24 Απρίλη με στάσεις εργασίας και οι προγραμματιστές και μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών της «Amazon», διεκδικώντας την επαναπρόσληψη εργαζομένων που απολύθηκαν επειδή πάλευαν για τα δικαιώματά τους.

Την ώρα που οι εργάτες ματώνουν, το μεγάλο αφεντικό της «Amazon», ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, αύξησε κατά 23,6 δισ. την προσωπική του περιουσία μέσα σε μερικές βδομάδες. Αλλοι κεφαλαιοκράτες επίσης βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν εν μέσω πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες της τεράστιας αλυσίδας λιανικής «Walmart», Τζιμ, Ρομπ και Αλις Γουόλτον, πάμπλουτοι, αύξησαν και οι τρεις την προσωπική τους περιουσία κατά περίπου 8 δισ. δολάρια ακόμα και με κλειστά τα καταστήματα! Ο δε Ιλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της «Tesla», μέσα στο τελευταίο δίμηνο αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 10 δισ. δολάρια.

Τα αμύθητα πλούτη των καπιταλιστών πάνε χέρι χέρι με τον πακτωλό τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις και εγγυήσεις προς μονοπωλιακούς ομίλους τα οποία διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση και το αστικό κράτος και θα τα πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα. Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» την Τρίτη καταγράφεται πως μόνο 83 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης πήραν 330 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους από το πακέτο των 349 δισ. που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, υποτίθεται για την ανακούφιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλωστε, πάνω από το 25% του πακέτου κατευθύνθηκε προς το 2% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς τεράστιες αλυσίδες ξενοδοχείων και εστιατορίων, καζίνο κ.ά.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ