Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανοιχτοί λογαριασμοί

Με τους συνηθισμένους πανηγυρισμούς, ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι η Ελλάδα για μία ακόμα χρονιά εκπλήρωσε το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, φτάνοντας στο 4,4% του ΑΕΠ ή στα 8,25 δισ. ευρώ για το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Κάνοντας ταμείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το άθροισμα των πρωτογενών πλεονασμάτων φτάνει στα 29,484 δισ. ευρώ! Το θηριώδες αυτό ποσό προέρχεται από τη φοροαφαίμαξη του λαού, με έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και από περικοπές σε κρατικές δαπάνες ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που πάει απ' το κακό στο χειρότερο. Τα στοιχεία αυτά αποκτούν άλλη αξία αν τα διαβάσει κανείς κάτω από το πρίσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι διαχειρίστηκε σχεδόν ...«σοσιαλιστικά» τις συνέπειες της κρίσης (έτσι είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»), βάζοντας τάχα σε προτεραιότητα την υγεία του λαού και όχι την οικονομία. Τα χρήματα που διέθεσε η κυβέρνηση για τα «επιδόματα στήριξης» εργαζομένων και ανέργων είναι σταγόνα στον ωκεανό όσων έχει στραγγίξει από τις τσέπες τους το κράτος, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτά τα λεφτά έγιναν επιδοτήσεις για το κεφάλαιο, πληρωμές για το χρέος, φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, όχι γιατροί, νοσοκομεία και υγειονομικό υλικό που θα μπορούσαν να θωρακίσουν καλύτερα το λαό από τη σημερινή πανδημία. Και επειδή μια νέα κρίση είναι μπροστά, αλλά και ένας νέος κύκλος της πανδημίας, οι λογαριασμοί μ' αυτό το κράτος και τις κυβερνήσεις του, που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες, παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί για το λαό.

Ακολούθησε...

Με λιγότερα από 5.000 τεστ ανά 1 εκατ. κατοίκους για τον κορονοϊό, η Ελλάδα κατατάσσεται 49η ανάμεσα σε 86 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, παρά τις συστάσεις των ειδικών και τα αιτήματα των υγειονομικών, των εργαζομένων και των σωματείων σε κλάδους που συνεχίζουν να δουλεύουν. Στη χώρα μας, επίσης, το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν δοκιμάστηκε όπως σε άλλες, όχι επειδή βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά επειδή ο λαός ακολούθησε τις οδηγίες των επιστημόνων για αυτοπεριορισμό, που κι αυτές δόθηκαν με κριτήριο την άθλια κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία, εξαιτίας της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Αλλωστε, η γενικευμένη ανασφάλεια εξαιτίας της άρνησης του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία της υγείας, ακόμα και της ζωής του λαού, ήταν από μόνη της ένας ισχυρός λόγος για να περιορίσει ο κόσμος τις μετακινήσεις και την έκθεση στον κίνδυνο του κορονοϊού.

... το χρήμα

Ολα αυτά όμως έχουν μικρή αξία για την κυβέρνηση, που επιζητεί το χειροκρότημα για τη διαχείριση της πανδημίας και ποντάρει στην «καλή φήμη που απέκτησε η χώρα μας», όπως έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ώστε «να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ευκολότερα τους λιγότερους τουρίστες που συνολικά θα υπάρχουν». Και δεν αρκείται μόνο στα ευχολόγια, αλλά σχεδιάζει και ένα «όσο γίνεται μεγαλύτερο σοκ ρευστότητας», με ειδικό πακέτο για τον τουρισμό και τις μεγάλες επιχειρήσεις το οποίο ήδη «τρέχει». «Ακολούθησε το χρήμα», λέει ο κανόνας όταν αναζητείς τον ένοχο ενός εγκλήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, για όσα έζησε και συνεχίζει να ζει ο λαός σε συνθήκες πανδημίας και με τη νέα καπιταλιστική κρίση προ των πυλών, ο κανόνας ισχύει στο ακέραιο.

Κάνουν όρεξη

«Θα σας πω κάτι και κρατήστε τη μέρα που σας το λέω: Η πανδημία έφερε την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Αυτά θα μείνουν για πάντα, θα καλλιεργηθούν και θα ενισχυθούν. Είναι πολύ θετικές εξελίξεις». Πρόκειται για μία ακόμα «δέσμευση» του υπουργού Εργασίας, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, με αφορμή το φιάσκο της τηλεκατάρτισης. Ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τόσο για την τηλεργασία, που απογειώνει την εκμετάλλευση και καταργεί κάθε όριο μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, όσο και για τα άλλα «έκτακτα» μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδώρησε τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της αντιμετώπισης των συνεπειών από την πανδημία. Και, βέβαια, ήρθαν για να μείνουν τα - καθόλου καινούργια - προγράμματα τηλεκατάρτισης, με τα οποία οι κυβερνήσεις χρυσώνουν το χάπι της ανεργίας για χιλιάδες νέους, καλλιεργούν τη λογική των «ευκαιριών» στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας και διοχετεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, αντί να στηρίζουν ουσιαστικά τους ανέργους. Να λοιπόν τι «θα μείνει για πάντα» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Και είναι στο χέρι των εργαζομένων και του λαού να φροντίσουν ώστε όλοι αυτοί να μείνουν «για πάντα» ...με την όρεξη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 25 Απρίλη

1744 Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1792 Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει τη «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, που αργότερα έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1840 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (έργα του «Ο Καρυοθραύστης», «Η Λίμνη των Κύκνων», κ.ά.).

1945 Τα σοβιετικά και αμερικανικά στρατεύματα συναντιόνται στον ποταμό Ελβα.

1945 Αρχίζουν στο Σαν Φρανσίσκο οι εργασίες της Συνδιάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού που αντικατέστησε, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, την Κοινωνία των Εθνών.

1952 Συνέρχεται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Μακάριου η Α' Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την ένωση με την Ελλάδα.

1959 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν», η οποία αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη.

1967 Δίνεται στη δημοσιότητα, μέσω του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας», Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος». Την ίδια μέρα δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής.

1974 Αρχίζει το μποϊκοτάρισμα των ελληνικών πλοίων σε μια σειρά από λιμάνια της Ευρώπης, με απόφαση των λιμενεργατικών και ναυτεργατικών οργανώσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό.

1974 Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

1982 Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.

Κυριακή 26 Απρίλη

1564 Γεννιέται ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798 Γεννιέται ο Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.

1937 Ενώ μαίνεται ο ισπανικός Εμφύλιος, η αεροπορία των ναζί, σε συνεννόηση με τον Φράνκο, ισοπεδώνει την Γκουέρνικα, μια μικρή πόλη στη Χώρα των Βάσκων, σκοτώνοντας χίλιους ανυπεράσπιστους αμάχους. Ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο αποτύπωσε στον ομώνυμο πίνακα την αγριότητα του πολέμου.

1941 Στον Αϊ - Στράτη, δύο μέρες πριν καταληφθεί από τους Γερμανούς, οι εξόριστοι κομμουνιστές επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά του στρατοπέδου ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα το θάνατο των πολιτικών εξόριστων Νίκου Παπαδάτου, Παναγιώτη Πέπα και Κώστα Σκυτούδη. Η απόδραση ματαιώθηκε και οι εξόριστοι παραδόθηκαν στις δυνάμεις Κατοχής. Ορισμένοι από αυτούς θα καταφέρουν στη συνέχεια να αποδράσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση. Πολλοί όμως θα εκτελεστούν ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών του ΕΛΑΣ.

1941 Αντιπρόσωποι των μονών του Αγίου Ορους απευθύνουν θερμή επιστολή προς τον Α. Χίτλερ.

1960 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη 42 στελεχών του ΚΚΕ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια για «προσφορά σε κατασκοπεία» οι Χαρίλαος Φλωράκης, Μήτσος Δάλλας, Κώστας Λουλές, Γιώργος Κουτρούκης, Κυριάκος Τσακίρης και Πολυξένη Χρυσοχοΐδου.

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος, ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου.

1986 Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

1994 Η Νότια Αφρική διεξάγει τις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις (καθεστώς του απαρτχάιντ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org