Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ
Επιβεβαιώνονται οι σοβαρές ευθύνες κυβέρνησης - επιχειρηματιών της Υγείας

Eurokinissi

Οι τραγικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στις δύο ιδιωτικές κλινικές στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τον έχει αφήσει ουσιαστικά ανεξέλεγκτο ως προς την εφαρμογή των μέτρων προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς.

«Η κάθε ιδιωτική κλινική φέρει την ευθύνη για να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας», ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης...

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι είχαν πεθάνει 3 ασθενείς. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν άλλοι 17 ασθενείς και 17 εργαζόμενοι, σε σύνολο 116 ασθενών και 110 εργαζομένων. Οι θετικοί στον ιό ασθενείς μεταφέρθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατά την επίσκεψή του στην ιδιωτική κλινική ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι «είναι πάρα πολλοί οι ασθενείς που νοσηλεύονται εδώ και κάνουν αιμοκαθάρσεις και χημειοθεραπείες, για να μεταφερθούν όλοι σε άλλα νοσοκομεία». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το... «θωρακισμένο» σύστημα Υγείας δεν χωράει ούτε 100 επιπλέον αιμοκαθαιρόμενους και καρκινοπαθείς, οπότε και συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι αιμοκαθάρσεις και χημειοθεραπείες στον πρώτο όροφο της ιδιωτικής κλινικής όπου υπάρχει τέτοια εξάπλωση του ιού!

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Σ. Τσιόδρα ότι μόλις χτες... χορηγήθηκαν μέσα ατομικής προστασίας και πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση στο προσωπικό της κλινικής για τη χρήση τους (!), γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Παράλληλα με τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, αναδεικνύονται και οι σοβαρές ευθύνες των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, οι οποίοι επιδιώκουν «να βγαίνει η δουλειά» με το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος.

Γεννώνται και στη συγκεκριμένη περίπτωση μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα, αναπάντητα από κυβέρνηση και εργοδοσία: Ο αριθμός και η πυκνότητα των ανθρώπων που έκαναν αιμοκάθαρση, παρέμειναν ίδια πριν και μετά τον κορονοϊό; Γίνονταν τα απαιτούμενα διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους και τις ευπαθείς ομάδες; Τηρούνταν τα μέτρα αποστασιοποίησης; Ο χώρος ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της πανδημίας; Γινόταν έλεγχος στην είσοδο της κλινικής για τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας;

Σοβαρά είναι τα ερωτήματα και σε ό,τι αφορά την κλινική «Κασταλία», όπου διαπιστώθηκαν δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Πρόκειται για κλινική με 100άδες ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, πολλοί από τους οποίους δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους, να ανταποκριθούν στην τήρηση ακόμη και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής. Σε συνθήκες πανδημίας, είχε προσληφθεί το απαιτούμενο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό; Υπήρχαν μέτρα κατάλληλης εκπαίδευσης για τις συνθήκες αυτές σε όλα τα επίπεδα;

Φυσικά δεν μιλάμε για δύο «εξαιρέσεις». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αττικής, που την Παρασκευή πραγματοποίησε περιοδεία στην κλινική «Ταξιάρχαι», συνολικότερα στον κλάδο «δεν υπάρχει πλήρης και τακτική ενημέρωση, ούτε καν για τον τρόπο χρήσης των μέσων προστασίας. Τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι εργαζόμενοι τα προμηθεύονται μόνοι τους. Δεν ελέγχονται με διαγνωστικά τεστ οι εργαζόμενοι, σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, ή τακτικοί επισκέπτες. (...) Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος των μονάδων ούτε των χώρων ούτε των διαδικασιών. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους επιχειρηματίες και δίνει τη δυνατότητα να κερδοφορούν με τα ακριβοπληρωμένα τεστ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ