Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ
Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού

Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος - ακροάματος, τα οποία επιδεινώνονται καθημερινά με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού. Τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση αφήνουν εκτός την πλειονότητα του καλλιτεχνικού κόσμου οδηγώντας την, αργά ή γρήγορα, σε δραματικές καταστάσεις φτάνοντάς την στο απόλυτο αδιέξοδο επιβίωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού και με τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας με συμβάσεις ακόμα και της μιας μέρας, στην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, στην τρομερή ανεργία, που κυριαρχεί στους κλάδους του Πολιτισμού αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστους όλους αυτούς τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα με κοινές δράσεις και ανακοινώσεις διεκδικούν:

- Καθολική εφαρμογή του επιδόματος σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα - ακρόαμα ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

- Παροχή επιδόματος ανεργίας στο σύνολο των ανέργων, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Το εποχικό επίδομα που δίνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, να δοθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

- Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Πρόσληψη του αναγκαίου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις. Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Αμεση χορήγηση δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Εδώ και τώρα χορήγηση των μέσων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει ηρωική μάχη στα νοσοκομεία με θυσίες και προσωπικό κόστος.

- Καμία περιστολή των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την επιδημία.

Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η απήχηση που έχει συναντήσει και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Με κείμενο υπογραφών και ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Πολιτισμού, την οποία προσυπογράφει πλήθος Ελλήνων καλλιτεχνών, φορέων και δημιουργών ζητά να δοθεί άμεσα λύση, καθώς μεγάλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου εξαιρείται από τα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζουμε ότι Ερώτηση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ