Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΑΛΛΙΑ
Προμετωπίδα της κυβέρνησης η γενίκευση της «μερικής ανεργίας»

Την Πέμπτη η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό ανακοίνωσε ότι 400.000 εταιρείες εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» (αυτό αφορά 4 εκατομμύρια εργαζόμενους, περίπου το 1/5 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα). Πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τη μεγαλοεργοδοσία, καλύπτοντας ένα μέρος της αμοιβής εργαζομένων που δεν συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά («μερική ανεργία») σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πτώση παραγγελιών αλλά και συνολικά «οικονομική πίεση» λόγω της πανδημίας (κάτι φυσικά που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους). Η καταβολή ενός άλλου, μικρού μέρους του μισθού, που καλείται να το καταβάλει ο εργοδότης, στην πραγματικότητα «επαφίεται» στην «ευχέρεια» και την «καλή διάθεσή» του, όταν εδώ και βδομάδες έχουν ξεκινήσει οι εκβιασμοί όχι απλά για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες για μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.τ.λ., αλλά και για να δηλώνουν οι εργαζόμενοι ενυπόγραφα ότι αν εκτεθούν στον κορονοϊό δεν θα ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία.

Αρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημείωνε μεσοβδόμαδα ότι «η Γαλλία αναδύεται γρήγορα ως δοκιμαστική περίπτωση για το αν μια χώρα μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη από μια ύφεση (σ.σ. μετά το πέρασμα της πανδημίας), προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και αποφεύγοντας τη μαζική ανεργία... Η ιδέα είναι να μην υπάρχουν απολύσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων, έτσι ώστε όταν ο κορονοϊός είναι τελικά υπό έλεγχο, η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει σωστά...». Σε αυτό το πλαίσιο - του πώς η Γαλλία θα αξιοποιήσει αυτή την «υγειονομική κρίση» για να τη βρει η επόμενη περίοδος με πιο ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα - εντάσσεται και η συζήτηση για το πώς «θα ανακτηθεί η βιομηχανική ανεξαρτησία» της χώρας, εννοώντας τη θωράκιση και ανάκαμψη ομίλων που υπό τον έλεγχο του γαλλικού κεφαλαίου θα αναβαθμίσουν τη θέση του στην Ευρώπη και γενικώς.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η μεγαλοεργοδοσία προσαρμόζει τις εξελίξεις στα δικά της μέτρα είναι η κατάσταση στα Γαλλικά Ταχυδρομεία (La Poste), που ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα μειώσουν σε 3 από 4 τις μέρες που θα κάνουν διανομή Τύπου, ταχυδρομικών επιστολών και δεμάτων. Ενώ οι ανάγκες είναι αυτή την περίοδο μεγαλύτερες (δεδομένης της παραμονής στο σπίτι χιλιάδων οικογενειών) και κανονικά θα μπορούσε να προσληφθεί νέο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, ανακοινώθηκε η «εθελοντική» μεταφορά 1.200 υπαλλήλων από τη θυγατρική «Mediapost», που θα δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα κάνουν διανομές με δικά τους οχήματα κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ