Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Επιστήμονες αντιδρούν στην τακτική της κυβέρνησης

Ανησυχητική η κατάσταση σε γηροκομεία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Την αντίδραση περίπου 2.000 επιστημόνων και ερευνητών στη Σουηδία έχει προκαλέσει η στάση της κυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), που δεν έχει λάβει μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ διεξάγονται ελάχιστα τεστ.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν επανέλαβε πως «όλοι, ως άτομα, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε και να απαγορεύουμε τα πάντα». Στη Σουηδία λειτουργούν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, επιχειρήσεις, καφέ και εστιατόρια, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις έως και 50 ατόμων.

Υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα δήλωσαν την περασμένη βδομάδα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι.

Στη Σουηδία, μια χώρα με περίπου 10 εκατ. πληθυσμό και στην οποία εξετάζονται για κορονοϊό μόνο οι βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται, είχαν ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη 5.466 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 282 θάνατοι, με 43 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Στη Νορβηγία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 5.119 και οι νεκροί 47, ενώ στη Δανία ήταν 3.355 και 123 αντίστοιχα.

Κι ενώ η σουηδική κυβέρνηση μόλις την περασμένη βδομάδα απαγόρευσε τις επισκέψεις στα γηροκομεία της χώρας, την Πέμπτη τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν πως ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε ανησυχητικό βαθμό σε γηροκομεία της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, είχαν διαγνωστεί 250 ηλικιωμένοι με κορονοϊό και τουλάχιστον 50 έχουν πεθάνει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας «Familjelakarna», η οποία είναι υπεύθυνη για την ιατρική περίθαλψη σε αρκετά γηροκομεία της περιοχής.

«Παίρνουμε μηνύματα, από τη Στοκχόλμη και άλλες περιοχές της χώρας, ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά στα γηροκομεία», επιβεβαίωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο επικεφαλής επιδημιολόγος της αρμόδιας υπηρεσίας, Αντερς Τέγκνελ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ