Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
11.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό

«Εχουμε επαρκή αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού», δήλωνε η κυβέρνηση τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, ενώ 13.000 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πλησίασε τους 11.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού η Ισπανία, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν ακόμη 932 μέσα σε ένα 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν την ίδια μέρα κατά 7.472, σε 117.710 (είναι τα περισσότερα μετά τις ΗΠΑ), με τις υγειονομικές αρχές να επιβεβαιώνουν ότι η αιχμή της επιδημίας έχει επιτευχθεί ή μπορεί να έχει ήδη ξεπεραστεί.

Κι ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ισπανίας είναι δραματική εξαιτίας των περικοπών και των διαχρονικών ελλείψεων, ενώ έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 13.000 υγειονομικοί με το νέο κορονοϊό, καθώς λείπει βασικός εξοπλισμός προστασίας, αίσθηση προκάλεσε αποκάλυψη του ισπανικού Τύπου («El mundo» κ.ά.) ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» αγνόησε επανειλημμένα μέσα στον Φλεβάρη και τον Μάρτη τις συστάσεις του ΠΟΥ προς τα κράτη να προμηθευτούν με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό ενόψει της πανδημίας.

«Η Ισπανία έχει επαρκή αποθέματα προσωπικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή», ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας τρεις φορές μέσα στον Φλεβάρη, ακόμη και λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί η κατάσταση συναγερμού στη χώρα, στις 14 Μάρτη.

Στο μεταξύ, στοιχεία που δείχνουν πως τα γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης έχουν μετατραπεί σε εκατόμβες νεκρών ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλα Ντίαθ Αγιούσο: Περίπου 3.000 φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία έχουν πεθάνει τον Μάρτη από οποιαδήποτε αιτία, δηλαδή η θνησιμότητα στα γηροκομεία της Μαδρίτης τριπλασιάστηκε σε λίγες μέρες. Στις 26 Μάρτη ο αριθμός αυτός ήταν 1.065 θάνατοι. Μάλιστα, η πρόεδρος της περιφέρειας πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό, καθώς δεν έχουν γίνει επαρκή διαγνωστικά τεστ στα γηροκομεία».

«Τους αφήνουν απλά να πεθάνουν, δεν τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία», δήλωσε στον ισπανικό Τύπο ο γιος μιας 88χρονης που πέθανε σε γηροκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ