Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κούρσα δρόμου» για το κεφάλαιο

Ενώ ο ιταλικός λαός εξακολουθεί να μετρά εκατοντάδες θύματα καθημερινά, με βασικές αιτίες την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και την εγκληματική συνέχιση της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανιών, η κυβέρνηση Κόντε εστιάζει τους σχεδιασμούς σε μια «κούρσα δρόμου» προς όφελος του κεφαλαίου, εντείνοντας διεργασίες για συμβιβασμούς σε επίπεδο ΕΕ που θα συμβάλουν στη μετά την επιδημία περίοδο.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Τζουζέπε Κόντε, απάντησε σε επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όλοι αναρωτιούνται «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της» και ότι «πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ενωση...». Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επέμεινε ότι τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ακόμα, μιλώντας στη γερμανική «Die Zeit» σχολίασε ότι η ΕΕ οφείλει να απαντήσει άμεσα στην κατάσταση «αλλιώς ο ασθενής θα χαθεί... Χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά θα είναι άχρηστα αν καθυστερήσουν». Είπε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει διάφορα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης «χωρίς άσκηση βέτο εκ των προτέρων».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Αντζελο Μπορέλι, δήλωσε ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων ίσως διαρκέσει έως την Πρωτομαγιά, λέγοντας ότι «δεν είναι μια πραγματικότητα η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες». Ισχυρίστηκε ότι «με την παρούσα κατάσταση η χώρα μπορεί να πάρει μια ανάσα, διότι δεν υφίσταται η τεράστια πίεση των προηγούμενων εβδομάδων στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Τέλος, είπε ότι «πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο, ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μια επιβράδυνση» στην εξάπλωση των κρουσμάτων, επιμένοντας κι αυτός ότι χρειάζεται συνέχιση των περιοριστικών μέτρων.

Πάντως, οι περιορισμοί εξακολουθούν να μην έχουν την ίδια ισχύ για μεγάλους χώρους εργασίας, όπως καταγγέλλουν τα αγωνιστικά Συνδικάτα Βάσης (USB, μέλος της ΠΣΟ). Οι μεγαλοβιομήχανοι της Confindustria το μόνο που κάνουν είναι να δημοσιεύουν υπολογισμούς για την αναμενόμενη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ, στρώνοντας το έδαφος για νέα κλιμάκωση της επίθεσης, στο όνομα της «διάσωσης της οικονομίας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ