Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Αξιοποιώντας πλήρως την πανδημία του νέου κορονοϊού, η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ουγγαρία ενισχύει την καταστολή και βάζει στο «γύψο» οποιαδήποτε αντίδραση ή διεκδίκηση στο όνομα της ...προστασίας της δημόσιας υγείας. Την περασμένη βδομάδα το κοινοβούλιο αποφάσισε ουσιαστικά την «αυτοδιάλυσή του», δίνοντας απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και έκτακτα μέτρα ακόμα και τον στρατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «ιδιαιτέρως ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΕ - σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές και συντηρητικές κυβερνήσεις - επιτίθεται στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, ενισχύει την καταστολή, παρακολούθηση και χρήση προσωπικών δεδομένων με πρόσχημα την «τρομοκρατία» ή την επιδημία, ενώ σε δεκάδες χώρες - μέλη το δικαίωμα στην απεργία έχει μπει κυριολεκτικά σε «γύψο». Για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων και ιδεών στην Ουγγαρία και άλλες χώρες, όπου η ΕΕ πρωτοστατεί στη βρώμικη και αντιεπιστημονική εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό.

Πάντως η Ουγγαρία δεν είναι πρώτη χώρα που κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Θυμίζουμε ότι και στη Γαλλία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2017, για πολλούς μήνες είχε διατηρηθεί τέτοιο καθεστώς.

«Κατανοώ ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς καμία αναφορά - εννοείται - στην ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, επέκταση των κλινών ΜΕΘ (σε μόνιμη βάση), ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό και υποδομές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ