Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εντείνονται οι συγκρούσεις

Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Τρίπολη
Από τις μάχες που συνεχίζονται στην Τρίπολη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα νότια περίχωρα αλλά και σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης, δίχως να φαίνεται καμία διάθεση από τις αντιτιθέμενες πλευρές του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να τερματίσουν τις μάχες.

Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης έγινε στόχος διαδοχικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα οι βασικές αερομεταφορές να διεκπεραιώνονται πλέον από το αεροδρόμιο της πόλης Μισράτα.

Το ίδιο διάστημα, η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού στην Τρίπολη και πως στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έγιναν συναντήσεις Αμερικανών διπλωματών με τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης. Ο Αμερικανός διπλωματικός επιτετραμμένος Τζόσουα Χάρις δήλωσε πως η αμερικανική πρεσβεία θα συνεργαστεί με τον Λίβυο υπουργό Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Ταζ αλ Ντιν αλ Ρετζάγκι, απειλώντας «με αμερικανικές κυρώσεις όσους απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Στέφαν Ντουτζάριτς, δήλωσε πως ο Οργανισμός αναζητεί τον νέο ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προηγούμενου (Λιβανέζου διπλωμάτη) Γκασάν Σαλαμέ για λόγους υγείας. Τόνισε πως «οι προκλήσεις στη Λιβύη παραμένουν» λόγω των εντεινόμενων συγκρούσεων, καλώντας για μία ακόμη φορά τις εμπόλεμες πλευρές να τηρήσουν τις «δεσμεύσεις» περί κατάπαυσης του πυρός που είχαν αναλάβει στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου στις 19 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ