Τρίτη 12 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των συγκρούσεων

Μισθοφόροι τζιχαντιστές στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ
Μισθοφόροι τζιχαντιστές στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων κατά θέσεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ απειλεί η Τουρκία μετά τον καταιγιστικό βομβαρδισμό του αεροδρομίου Μίτιγκα στην Τρίπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο, που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε σημαντικό μέρος των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης αλλά και στις μεγαλύτερες δεξαμενές καυσίμων του αεροδρομίου.

Οι επιθέσεις των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ στο αεροδρόμιο Μίτιγκα ήταν αφενός απάντηση σε πρόσφατες επιθέσεις Σύρων μισθοφόρων και ένοπλων ισλαμιστών του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που έγιναν με καθοδήγηση Τούρκων στρατιωτικών σε κεντρική βάση του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» κοντά στην πρωτεύουσα. Αφετέρου αποτελούν προσπάθεια ανακοπής του από αέρος ανεφοδιασμού των αντιπάλων με τουρκικά πολεμοφόδια.

Οι απειλές της Αγκυρας για επιθέσεις κατά των δυνάμεων Χάφταρ καταγράφονται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου επιβεβαιώνεται παράλληλα η υποστήριξή της στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη. «Αν οι (σ.σ. διπλωματικές) αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, που λοιδορεί τον ΟΗΕ γιατί δεν ανέλαβε...«δράση». Η κλιμάκωση των συγκρούσεων, πάντως, καταδικάστηκε από εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Συνάμα, η Τουρκία αυξάνει τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε διαφαινόμενη, πιθανή συνεννόηση με την Τουρκία, η κυβέρνηση της Μάλτας άσκησε βέτο στη χρηματοδότηση της επιχείρησης «Ιrene» της ΕΕ, που επιδιώκει την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, που παραβιάζεται συστηματικά από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Το ίδιο διάστημα, η εμφάνιση τουρκικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο νησί Τζέρμπα της Τυνησίας με δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια κατά της πανδημίας» όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και για τη γειτονική Λιβύη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σχεδόν όλων των κομμάτων της τυνησιακής αντιπολίτευσης. Θεώρησαν ύποπτη την απόφαση του Τυνήσιου Προέδρου Κάις Σαΐντ, κατηγορώντας τον για ενδοτικότητα απέναντι στις φιλοδοξίες της Αγκυρας. Απέρριψαν μάλιστα «κάθε τουρκική δραστηριότητα στο τυνησιακό έδαφος που επιδιώκει την υποστήριξη ενόπλων και τρομοκρατών και την αποστολή μισθοφόρων στη γειτονική Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ