Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Διεθνή εκλογική αποστολή ζητάει ο Μοράλες

Ο ανατραπείς σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, στον οποίο απαγορεύτηκε στα τέλη Φλεβάρη από την Εκλογική Επιτροπή, που ελέγχεται από την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Γιανίνε Ανιες, να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές στις 3 Μάη για τη Γερουσία, προειδοποίησε την Τρίτη, από την Αργεντινή όπου βρίσκεται, ότι προετοιμάζεται παραποίηση της λαϊκής ψήφου. Ετσι ζήτησε να υπάρξει μια διεθνής εκλογική αποστολή, εκτός από τους διεθνείς παρατηρητές, για να προστατευτεί η λαϊκή ετυμηγορία, που θεωρεί ότι θα επαναφέρει το κόμμα του, Κίνημα για το Σοσιαλισμό (ΜΑS), στην πολιτική εξουσία.

Ταυτόχρονα, ο Μοράλες αξιοποίησε τη δημοσίευση μελέτης στην «Ουάσιγκτον Ποστ» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), ότι δεν στοιχειοθετείται η υπόθεση περί νοθείας του κόμματος του Μοράλες στις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, που χρησιμοποιήθηκε ως η αφορμή από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS, που ελέγχουν οι ΗΠΑ) και την ντόπια αντίδραση για να ανατραπεί ο Μοράλες, αφού πρώτα ο ίδιος παραιτήθηκε στο όνομα της «εθνικής συμφιλίωσης». Στη μελέτη αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν νοθεία».

Στις εκλογές του Μάη που συμφωνήθηκαν από την πραξικοπηματική κυβέρνηση και το MAS, το τελευταίο κατεβάζει ως υποψήφιο πρόεδρο τον Λουίς Αρτσε Κατακόρα, πρώην υπουργό Οικονομίας, οικονομολόγο, με σπουδές στην Αγγλία, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του κεϊνσιανού μοντέλου σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού της Βολιβίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ