Πέμπτη 5 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πυρομαχικά...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ «εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ασφαλίσει τα σύνορά της και ενθάρρυνε την Ελλάδα να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση του μαζικού μεταναστευτικού κύματος στην Ευρώπη». Τη δήλωση αυτή υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, ως έμπρακτη τάχα στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, όμως, ο Αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για τη Συρία δήλωνε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν πυρομαχικά στη σύμμαχο Τουρκία, για να συνεχίσει την πολεμική εισβολή στη Συρία, από όπου προέρχεται το κύριο ρεύμα των προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους στη συνέχεια αξιοποιεί στα γεωπολιτικά παιχνίδια και στα παζάρια της με ΗΠΑ και ΕΕ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και το αίτημα της Αγκυρας για ενίσχυση της αεράμυνας στα σύνορα με τη Συρία!

... και συμπάθεια

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει παράνομη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επομένως και της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την έκδοση κοινής δήλωσης στήριξης των τουρκικών επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε άλλη αντίρρηση, πέρα από το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε δήλωση αναγνώρισης από την Τουρκία της Συμφωνίας με την ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εισβολή της «συμμάχου» Τουρκίας στη Συρία, αναγνωρίζοντας ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή, και συμμετέχει συνολικά σε διευθετήσεις με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, για να παραμείνει η Τουρκία ενεργός πυλώνας της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Μετά απ' όλα αυτά, έχει το θράσος να παρουσιάζει το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό περίπου ως φυσικό φαινόμενο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως «σωτήρες» και τον εαυτό της ως «αθώα» τάχα του αίματος για τις εξελίξεις στην περιοχή και την αξιοποίηση του Προσφυγικού στους ανταγωνισμούς μεταξύ ...«συμμάχων».

Χωρίς αδιέξοδα

Η κυβέρνηση του «μεταρρυθμιστή» Μακρόν βρήκε τελικά τη λύση για το πώς να παρακάμψει τις πιέσεις από τις μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες και να επιβάλει τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, που εδώ και μήνες προκαλούν διαδηλώσεις και απεργίες. Σχεδιάζει λοιπόν να μην ψηφίσει στη Βουλή το νομοσχέδιο, αλλά να το θέσει σε ισχύ με Προεδρικό Διάταγμα, με συνοπτικές δηλαδή διαδικασίες και χωρίς καμία συζήτηση! Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε μάλιστα απροκάλυπτα ότι το κάνει για «να βάλει τέλος σε μια περίοδο μη διαλόγου»! Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται ότι η αστική δημοκρατία δεν έχει ...αδιέξοδα, όταν είναι να επιβάλει μέτρα για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αφού οι απεργοί δεν πήγαν σπίτι τους με την καταστολή, τη συκοφαντία και την υποδαύλιση του «κοινωνικού αυτοματισμού», η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» τώρα μία από τις προβλέψεις του γαλλικού Συντάγματος που της δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτει ακόμα και το Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα, βέβαια, καμία έκπληξη δεν προκαλούν τέτοιες ειδήσεις, δεδομένης της εμπειρίας από τους δεκάδες μνημονιακούς νόμους που πέρασαν με Προεδρικά Διατάγματα ή με τις διαδικασίες του «κατεπείγοντος» από τη Βουλή. Σήμερα, με το παράδειγμα της Γαλλίας, αποδεικνύεται ότι τέτοιες «αποκλίσεις» - όπως βαφτίζονταν τότε - δεν είναι παρά μία ακόμα πλευρά της αντιλαϊκής «κανονικότητας» που επιβάλλει η εξουσία του κεφαλαίου.

Λοταρία

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και ήδη τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για το επόμενο χτύπημα στο Ασφαλιστικό. Με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Α. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ξεκαθαρίζει ότι «σχεδιάζουμε προσεκτικά το επόμενο βήμα, την εμβληματική μεταρρύθμιση, την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ασφάλισης». Πρόκειται για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, για το οποίο υπάρχει ήδη έτοιμη η μελέτη της Επιτροπής Μηταράκη. Απαντώντας μάλιστα στους «βιαστικούς» και «αδημονούντες», το κυβερνητικό στέλεχος τους μέμφεται για «μαξιμαλιστική λογική», η οποία δεν παίρνει υπόψη της «τη δημοσιονομική πραγματικότητα», αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «νέα κοινωνικά μέτωπα»... Γίνεται επομένως φανερό ότι ανεξάρτητα από τους ρυθμούς και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση και η εισαγωγή του λεγόμενου «κεφαλαιοποιητικού πυλώνα» στην Ασφάλιση ήταν και παραμένει στρατηγικός της στόχος, από τον οποίο δεν κάνει βήμα πίσω, προωθώντας τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ: «Η δίκαιη κατανομή των κινδύνων και των πόρων μεταξύ των εργοδοτών, των εργαζομένων και του κράτους, καθώς και μεταξύ των διαφόρων ομάδων εργαζομένων, βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων»! Δηλαδή, Ασφάλιση και σύνταξη - ατομική ευθύνη, με τις εισφορές των εργαζομένων στη χοάνη του τζόγου και της λοταρίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org