Τρίτη 5 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις παρά την πανδημία

Από τις μάχες στη Λιβύη
Από τις μάχες στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΥΝΙΔΑ.--

Εν μέσω πανδημίας συνεχίζονται αμείωτες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και ενόπλους που στηρίζουν την (υποστηριζόμενη από την Τουρκία) κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ στα περίχωρα της Τρίπολης.

Την Κυριακή, ο Ακίλα Σάλιχ, πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης και στηρίζει την πλευρά του στρατηγού Χάφταρ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Τρίπολη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ. Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, ο Σάλιχ χαιρέτισε «τη σημασία μίας από κοινού εποικοδομητικής προσέγγισης ανάμεσα σε Λιβύη και ΗΠΑ». Φέρεται επίσης να συμφώνησαν πως θα πρέπει να τερματιστούν οι συγκρούσεις για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο πολιτική επίλυση της σύρραξης. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού για την ανάφλεξη των συγκρούσεων. Υποστήριξε έτσι ότι ένοπλοι που στηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη παραβίασαν τη μονομερή εκεχειρία που ανακοίνωσε με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού την περασμένη βδομάδα ο στρατηγός Χ. Χάφταρ, λέγοντας ωστόσο πως δεν του προκαλεί έκπληξη, εκτιμώντας πως η πλευρά Σάρατζ έχει ξανακάνει το ίδιο στο παρελθόν.

Την Κυριακή, σε τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών της Τυνησίας, Νουρεντίν Αλ Ράι, και του Μαρόκου, Νάσερ Μπούριτα, συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Λιβύη, συμφωνώντας πως είναι απαραίτητα ο τερματισμός των συγκρούσεων και η εξεύρεση λύσης «στη βάση διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου», ώστε να διατηρηθούν η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης και η σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Χτες πάντως, εκπρόσωπος Τύπου του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ παρουσίασε φωτογραφίες και άλλων νεκρών Τούρκων στρατιωτικών και Σύρων μισθοφόρων και δεκάδων κατεστραμμένων αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχημάτων, που έχουν σταλεί στην Τρίπολη για να στηρίξουν, με νύχια και δόντια, την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, ώστε να προωθηθούν τα τουρκικά γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του Χ. Χάφταρ ισχυρίστηκε πως οι φιλότουρκοι μισθοφόροι οπισθοχωρούν μπροστά σε νέα «μεγάλη κινητοποίηση» των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στην Τρίπολη, κάτι ωστόσο που δεν στάθηκε εφικτό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ