Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Μάχες σε συνοικίες της Τρίπολης

Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην ένοπλη φρουρά του δοτού πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ Σάρατζ, και το «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ, πολλαπλασιάζοντας τα πλήγματα σε βάρος των κατοίκων της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Από ρουκέτες και πυραύλους που έπληξαν αργά το βράδυ της Τρίτης νότιες συνοικίες της Τρίπολης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 36. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ώρες αργότερα διαδήλωση στην κεντρική Πλατεία των Μαρτύρων αρκετών εκατοντάδων οργισμένων κατοίκων της Τρίπολης, που έχουν βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Ο δοτός πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει τη λαϊκή οργή πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σημεία που βομβαρδίστηκαν από τους όλμους των δυνάμεων του Χ. Χάφταρ, τον οποίο χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα προσφύγει εναντίον του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Το ίδιο διάστημα, η Βρετανία (μία από τις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν το 2011 στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Λιβύης συμμετέχοντας στο αιματοκύλισμα του λαού και την καταστροφή της χώρας) προώθησε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας υποκριτικά «κατάπαυση πυρός» από όλες τις πλευρές, πιθανώς σε μία προσπάθεια να δοθεί χρόνος στις δυνάμεις του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ να ανασυγκροτηθεί και να ενισχύσει τις δυνάμεις του απέναντι σε αυτές του Χ. Χάφταρ.

Νέες αντιδράσεις στη Ρώμη

Παράλληλα, η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Τρίπολη προβληματίζει την Ιταλία, μία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους μέσω του δοτού πρωθυπουργού, απέναντι σε ανταγωνιστές τους, όπως η Γαλλία, που έχει πάρει το μέρος του Χ. Χάφταρ. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κινδυνολόγησε για την «παρουσία τρομοκρατών» στα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες προς την Ιταλία διαμηνύοντας ότι τα ιταλικά λιμάνια θα μείνουν κλειστά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org