Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κάλεσμα για αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ

Τα συμπεράσματα από τη δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και η αγωνιστική συνέχεια συζητήθηκαν χτες στη Λάρισα

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα
Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα συνεδρίαση της διευρυμένης Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου έγινε η αποτίμηση της δράσης της, παίρνοντας υπόψη και τις πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Δύναμή μας η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Αναφορικά με τα συμπεράσματα από τις φετινές πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, επισημάνθηκε ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας που καλλιεργείται συνολικά στον λαό, δόθηκε μια δύσκολη μάχη, κόντρα στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τα ψέματα της κυβέρνησης ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με στόχο να μη βγει ούτε ένα τρακτέρ στα μπλόκα. Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιήθηκαν εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, άλλοι παράγοντες, καθώς και κάποιοι «πρόθυμοι» αγρότες συνδικαλιστές που εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντά τους και έκαναν συντονισμένες ενέργειες για να αποδυναμωθούν οι κινητοποιήσεις.

Επισημάνθηκε ότι όσο θα οξύνονται τα προβλήματα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική, τόσο θα μεγαλώνει και η επίθεση ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Σημειώθηκε πως η επίθεση αυτή είχε και έχει στόχο να αποκόψει την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων από τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών, καθώς και να βάλει φραγμό σε αιτήματα που έχουν ευρύτερη απήχηση και δυσκολεύουν την κυβέρνηση, όπως αυτό των κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά προϊόντα.

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημάνθηκε και στη συζήτηση, έγιναν σημαντικές κινητοποιήσεις, στήθηκαν μπλόκα σε διάφορες περιοχές, έγινε μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση «Agrotica». Σε αυτές τις κινητοποιήσεις επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που σήμερα συσπειρώνει 13 Ομοσπονδίες και περίπου 200 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους στη βάση του κοινού πλαισίου πάλης, στην προσπάθεια να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα του αγώνα ανάμεσα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του κινήματος η δημιουργία και η λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία συνεχίζει να αποτελεί «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Από τη συζήτηση βγήκε το συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένταση της προσπάθειας για να δυναμώσει κι άλλο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Σημειώθηκε η ανάγκη να γίνονται πιο τακτικά συνελεύσεις και συσκέψεις, να υπάρχει ουσιαστική και σταθερή λειτουργία για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή και την επιβίωση των κατοίκων της υπαίθρου.

Τονίστηκε ότι από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μέχρι και το επίπεδο των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, χρειάζεται να υπάρχει συντεταγμένη δράση και λειτουργία, ενιαία άποψη πάνω σε βασικά ζητήματα όπως το πλαίσιο πάλης και ο ρόλος του διεκδικητικού κινήματος, οι μορφές πάλης, ο ρόλος των διεπαγγελματικών. Ειδικά, όπως σημειώθηκε, τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει συνδικαλιστικό νόμο για τους αγρότες και θέλει να αξιοποιήσει διάφορους «πρόθυμους» αγροτοσυνδικαλιστές.

Αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ στις 22 Μάρτη

Παίρνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, ότι το επόμενο διάστημα η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να δοθεί συνέχεια στον πολύμορφο, δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα που δίνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Οπως τονίστηκε, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί είναι η αναγκαιότητα αγωνιστικών κινητοποιήσεων με μαζική συμμετοχή για να υπάρχουν αποτελέσματα, σε διαφορετική περίπτωση το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και είναι η παραπέρα επιδείνωση της θέσης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Το αμέσως επόμενο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού είναι για την Κυριακή 22 Μάρτη, στο Κιλελέρ, στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, για να τιμηθεί αγωνιστικά η 110η επέτειος ξεσηκωμού των Θεσσαλών κολίγων. Για το συλλαλητήριο αυτό αποφασίστηκε να βγει ανακοίνωση, να γίνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά από κάθε Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ