Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ο αγώνας συνεχίζεται για σύγχρονα δικαιώματα σε Ασφάλιση - σύνταξη - Υγεία!

Απαιτώντας να αποσυρθεί ο νόμος - λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα χιλιάδες εργαζομένων και λαού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμα πόλεις όλης της χώρας, απέναντι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφιζόταν την ίδια ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, δόθηκε συνέχεια στην επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Φλεβάρη και στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας (ήδη χτες ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την προώθηση νέου νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά ταμεία τον επόμενο μήνα) οι εργαζόμενοι και ο λαός αντιπαραθέτουν την ενίσχυση της πάλης τους για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στις συντάξεις, δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.

Μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή την ώρα ψήφισης του νέου νόμου - λαιμητόμου

«Ασφάλιση - Υγεία - σύνταξη - δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», διαμήνυσαν από τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή χιλιάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών.


Μαζί με την καταδίκη του νέου νόμου - λαιμητόμου, που θωρακίζει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές ανατροπές, τις περικοπές στις συντάξεις, τη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μετατροπή της συνταξιοδότησης σε άπιαστο όνειρο για τους νέους και εργαζόμενους με «ευέλικτες» μορφές, οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις απέναντι και στο επόμενο αντιασφαλιστικό χτύπημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, για την οποία θα ακολουθήσει και δεύτερος νόμος μέσα στο 2020.

«Ούτε ρίσκο ούτε λοταρία», φώναξαν και ξεκαθάρισαν πως δεν θα παραδώσουν «στον τζόγο τα ταμεία».

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, τα σωματεία χαιρέτισαν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου, που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και τις δυνάμεις καταστολής και πέτυχαν μια πρώτη νίκη, αναγκάζοντας τα ΜΑΤ να αποχωρήσουν. Εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, επανέλαβαν την απαίτησή τους για άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας, και εφοδιασμό τους με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.


Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Θοδωρής Ασλανίδης, μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους τη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του νησιού, πετυχαίνοντας την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής. «Το μήνυμα στην κυβέρνηση στάλθηκε: Κανένα κέντρο στα νησιά μας, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ. Δεν θα γίνουν αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών», τόνισε.

Σχολίασε ακόμα την προκλητική στάση της κυβέρνησης, που μέσω του εκπροσώπου της συνεχάρη τα ΜΑΤ για την... αυτοσυγκράτησή τους, την ώρα που οι νησιώτες εκτός από τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες την ωμή καταστολή, τις επιθέσεις και τις ύβρεις των αστυνομικών δυνάμεων.

«Κανένας εφησυχασμός, καμία επανάπαυση», πρόσθεσε και απαίτησε τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, να μη δημιουργηθεί καμία δομή στα νησιά και να κλείσει το αίσχος του hot spot της Μόριας.

Με συλλογική πάλη απαντάμε στην καταστολή

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Κώστας Κυδωνάκης, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, καταγγέλλοντας την καταστολή που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση σε βάρος των φοιτητών, με καταπάτηση του ασύλου, με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τον ειδικό φρουρό που δεν δίστασε να βρεθεί στο προαύλιο της σχολής με το όπλο στο χέρι, με συλλήψεις φοιτητών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.


«Τους απαντήσαμε με αυτό που φοβούνται και προσπαθούν να χτυπήσουν: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση», είπε, διαβεβαιώνοντας πως οι φοιτητές θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση. «Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ στέλνουμε μήνυμα μαζί με τους εργαζόμενους. Δεν τρομοκρατούμαστε από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης», σημείωσε, ενώ τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων και του ΜΑΣ το επιβεβαίωσαν με το σύνθημά τους: «Ούτε στην ΑΣΟΕΕ ούτε στα νησιά, η τρομοκρατία δεν μας σταματά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ