Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και όλες τις δυνάμεις του

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Τασιούλα στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Ο Γ. Τασιούλας
Ο Γ. Τασιούλας
«Η ιστορία της ταξικής πάλης και των αγώνων μας είναι γεμάτη με αναμετρήσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς του κεφαλαίου. Από γεγονότα που τροφοδότησαν τους αγώνες των επόμενων γενεών. Από συμπεράσματα που σφυρηλάτησαν και διαπαιδαγώγησαν χιλιάδες πρωτοπόρους αγωνιστές να μην σκύβουν το κεφάλι μπροστά στους εκμεταλλευτές», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Με δεδομένο ότι το συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό οργανώθηκε δυο μόλις μέρες μετά το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα ως... «πολύ κακό για το τίποτα», ο Γ. Τασιούλας στάθηκε συνολικότερα στη σημασία της μάχης που δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι για να πετάξουν έξω από τα σωματεία τους εργοδότες και τους ανθρώπους τους.

Οπως εξήγησε, η αναμέτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους: Από τη μια, βρίσκεται ο κόσμος «των ανθρώπων της δουλειάς, της ανιδιοτελούς προσφοράς χωρίς ανταλλάγματα και προνόμια για το δίκιο των πολλών», αυτών που ποτίζουν «στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια, το δέντρο της ταξικής πάλης, της ανασύνταξης του κινήματος». Από την άλλη, ο κόσμος του κεφαλαίου, των κομμάτων και των μηχανισμών του, «που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να θωρακίσει τη βαρβαρότητά του». Στον κόσμο αυτό ανήκουν και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που με τα ΜΑΤ και την αστυνομία θέλησαν να εξασφαλίσουν «ότι τα "δικά τους" παιδιά θα παραμείνουν στις θεσούλες τους να στηρίζουν τη γραμμή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».

«Οσο και αν προσπαθούν οι αντίπαλοί μας, όσο και αν σχεδιάζουν να ξεμπερδέψουν από εμάς, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στα σχέδια και στον «ομολογημένο πόθο» των εργατοπατέρων «να πετάξουν έξω από τη ΓΣΕΕ τους ενοχλητικούς κομμουνιστές» και να έχουν το πεδίο ελεύθερο «για να κάνουν τις βρωμιές τους», να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να προωθούν αντεργατικά μέτρα και να χτυπούν από τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση μέχρι το δικαίωμα της απεργίας.

«Αυτή η μάχη που δώσαμε, οι μάχες που δίνουμε, είναι μάχες με γραμμή και περιεχόμενο», τόνισε και υπογράμμισε πως «θα γραφτεί στην ιστορία ότι χιλιάδες διαδήλωσαν, απήργησαν απαιτώντας να φύγουν οι εργοδότες μέσα από τα σωματεία».

«Νόμος και τάξη» για τα συμφέροντα των λίγων

Αναφερόμενος στην όξυνση της κρατικής καταστολής σε μια σειρά περιπτώσεις, ο Γ. Τασιούλας επισήμανε ότι αυτή συνοδεύει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Οι εικόνες με την απόβαση των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη, στη Σάμο και τη Χίο, το σιδερόφρακτο ξενοδοχείο στο Καβούρι, η εικόνα του αστυνομικού που βγάζει όπλο και σημαδεύει απέναντι σε φοιτητές δεν πρέπει να προσπεραστούν. Δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά», σημείωσε, καθώς τα σχετικά κρούσματα θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται «όσο το κεφάλαιο απαιτεί πάση θυσία να υλοποιηθεί η γραμμή του». Οπως εξήγησε, η καταστολή δεν ταυτίζεται απλά και μόνο με μια «κακή κυβέρνηση», ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να έρθει μια άλλη κυβέρνηση στο μέλλον «για να κάνει τα ίδια, αφού έχει καταγγείλει πρώτα υποκριτικά την καταστολή».

Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμιζε ότι «δεν πάει πολύς καιρός που ασφαλίτης έβγαλε όπλο σε οικοδόμους που απεργούσαν απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου, δεν πάει καιρός που συνδικάτα και εργαζόμενοι τρώγανε στην πλάτη τους το ραβδί της "αριστερής" καταστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ουσία είναι ότι το κεφαλαίο με όλες τις κυβερνήσεις του, με το μαστίγιο και το καρότο, προσπαθεί να επιβάλει τον χωροφύλακα στους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση», τόνισε ο Γ. Τασιούλας. Σκιαγραφώντας την «επόμενη μέρα» που έχουν οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν, σχολίασε ότι αυτή συνοψίζεται στα παρακάτω: «Νόμος και τάξη για τα συμφέροντα των λίγων. Στο στόχαστρο και τη λαιμητόμο τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών».

«Η αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του τώρα πρέπει να δυναμώσει. Τώρα ψηφίζεται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου - Βρούτση. Αύριο θα έρθει ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί είναι πολλοί και θα ξεδιπλωθούν με γοργό ρυθμό. Εμείς μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», σημείωσε και πρόσθεσε πως κάθε πλευρά και πτυχή της επίθεσης θα πάρει απάντηση από τους εργαζόμενους. «Απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία, τους εργατοπατέρες, τους κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, τους λέμε ότι εδώ θα είμαστε, εδώ θα κάνουμε και τον τελικό λογαριασμό και απολογισμό. Να είναι σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε οι κερδισμένοι!», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ