Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταλήψεις από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε συμβολικό αποκλεισμό των κεντρικών γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ στην οδό Φιλελλήνων και των γραφείων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στη Σταδίου προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΤΕΑΕΠ και η διοίκηση του Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου - Βρούτση και στην κατάργηση του ίδιου του Ταμείου.

Ο ΣΥΑΤ καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο είναι «πιστό αντίγραφο του νόμου Κατρούγκαλου, με ελάχιστες δευτερεύουσες διαφοροποιήσεις», όπως και την ενοποίηση του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς «επιχειρεί τη δημιουργία ενός ενιαίου ΝΠΔΔ προκειμένου να πετύχει 3 στόχους: Να πάρει τα 8,5 δισ. των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ. Να ανοίξει το δρόμο στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, με τη συνδρομή και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Να καταργήσει την επικουρική σύνταξη, μέσω της ενσωμάτωσής στην κύρια σύνταξη, και να καταργήσει και το εφάπαξ».

Υπογραμμίζει επίσης πως με την επαναθέσπιση του νόμου Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή τη λεγόμενη «νοητή κεφαλαιοποίηση», αυτό θα οδηγήσει σε μία εξαϋλωμένη σύνταξη η οποία διαρκώς θα αλλάζει, αφού οι συντελεστές που την επηρεάζουν είναι οι εισφορές, το προσδόκιμο ζωής, τα έσοδα του Ταμείου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, χωρίς κατώτερα όρια κ.λπ., ενώ κατακρεουργεί τις συντάξεις όσων έχουν πολύ βαριές αναπηρίες (Ν.612/77). Τέλος, καλεί τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, μαζί με τους εργαζόμενους του Ταμείου, να υπερασπιστούν τον δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό χαραχτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την αυτοτελή ύπαρξη του ΕΤΕΑΕΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου(5/10/2019)
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της επίθεσης στην επικουρική ασφάλιση(6/9/2019)
Να ανακληθεί το «τσεκούρωμα» στις νέες επικουρικές συντάξεις των βαριά αναπήρων(17/10/2018)
Κάλπικη αντιπαράθεση και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία(22/9/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org