Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΠΑΦΕΣ ΧΑΦΤΑΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ετοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη η κυβέρνηση!

Δεν έχει πάτο η επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ την Παρασκευή

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ την Παρασκευή
Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχει η Ελλάδα με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε δύναμη επιβολής «ανακωχής» ή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στον στρατηγό Χ. Χάφταρ, με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα (όπως και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέχεια), δείχνοντας μέχρι πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή προκειμένου να διασφαλίσει ένα κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Το ίδιο άλλωστε αποτυπώνει και η προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ - που χαιρέτισε την εξέλιξη ως θετική - να παρουσιάσουν την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα ως «διπλωματική αντεπίθεση» της Ελλάδας μετά την απουσία της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα τις σχέσεις με τέτοιες δυνάμεις, που παζαρεύουν με τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ως παράγοντες - εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στην επίσκεψη του Χάφταρ το πρωί της Παρασκευής στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον Ν. Δένδια, ο οποίος δήλωνε κατόπιν ότι μίλησαν για «την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη Διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ».

Οσον αφορά την κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής, ο Ν. Δένδιας δήλωσε: «Είπα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. "διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας") είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Να σημειωθεί ότι αργότερα, με διαρροές σε ΜΜΕ, το ΥΠΕΞ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επικίνδυνη αυτή δήλωση και τις προθέσεις της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας διάφορες αστειότητες, ότι τάχα δεν εννοούσε ένοπλες δυνάμεις αλλά παρατηρητές κ.ο.κ.

«Δυσαρέσκεια» για τον αποκλεισμό από τη Διάσκεψη για τη μοιρασιά της λείας

Παραπέρα ο Ν. Δένδιας, εκφράζοντας την ενόχληση της ελληνικής αστικής τάξης για τον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη για τη μοιρασιά της λείας, την Κυριακή στο Βερολίνο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας κάτι το θετικό».

Διατύπωσε εξάλλου αίτημα προς το Βερολίνο «να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης», που υποτίθεται «εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και «αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία».

Ερωτηθείς αν όντως η χώρα ασκήσει βέτο σε μια «πολιτική λύση» που θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ χωρίς να ακυρώνονται τα τουρκολιβυκά μνημόνια, όπως προειδοποιούσε μια μέρα νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Δένδιας επέμεινε ότι «αν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση».

Για το ίδιο θέμα ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των άκυρων μνημονίων μεταξύ Σάρατζ - Τουρκίας». «Εθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών». Κάλεσε την Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπως διαχέεται από τις ίδιες πηγές, η καγκελάριος «εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο»...

Αργότερα την ίδια μέρα έγινε και συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Λίβυος στρατηγός «κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός «τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης» στη Λιβύη, «παρότρυνε τον Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου» και «υπογράμμισε ότι η κατάπαυση πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης». Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι από τη συζήτηση «συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση Χάφταρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα».

Θετική η έλευση Χάφταρ για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στο βούρκο των επικίνδυνων σχεδίων και ανάγοντας τα «πάρε - δώσε» με δυνάμεις όπως ο Χάφταρ και συνολικά την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και σχέδια ως τάχα παράγοντα εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Alpha» έλεγε πως «θεωρώ ότι είναι μια θετική εξέλιξη η έλευση του κ. Χάφταρ στην Αθήνα. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα και αν θα παραγάγει θετικά αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα» και πρόσθετε ότι «δυστυχώς το κυρίαρχο είναι ότι η Ελλάδα θα είναι απούσα στην κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο».

Αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι αν και «η επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα», η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για την απουσία της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ενώ βάζοντας το λύκο να φυλάει τα πρόβατα υποδεικνύει στην κυβέρνηση να απαιτήσει από την ΕΕ «επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης».

Αυτό άλλωστε είχε αποτυπωθεί και όλες τις προηγούμενες μέρες με την «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για τα «ανταλλάγματα» που εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, για τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ