Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια εμπλοκή;

Μπορεί τα σχέδια για συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πολυεθνική αποστολή στον Περσικό να μην προχώρησαν για την ώρα, όμως η πόρτα για μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένει ορθάνοιχτη. Η Σαουδική Αραβία, μέσω των ΗΠΑ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην «πολυεθνική αντιαεροπορική ασπίδα» που στήνεται στην περιοχή, με την παραχώρηση συστημάτων «Patriot», αίτημα το οποίο βρίσκει σύμφωνο το ΥΠΕΞ. Μάλιστα, παριστάνοντας πως δεν ακούει τις πολεμικές ιαχές ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας ενάντια στο Ιράν, το ελληνικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση η αποστολή των ελληνικών «Patriot» δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική αντιπαράθεση! Πέρα από το γεγονός ότι προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα της επικίνδυνης συμμετοχής της χώρας σε σχέδια και ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι και αίμα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα από την τσέπη του λαού για εξοπλισμούς έχουν ως κριτήριο τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών αποστολών και όχι την ενίσχυση της άμυνας. Το ίδιο ισχύει και με τη φρεγάτα που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο. Ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα ότι έτσι περιφρουρούνται τα δικά του συμφέροντα, αλλά και να απορρίψει τη συζήτηση περί «ανταλλαγμάτων» για τη συμμετοχή σε αυτές τις στρατιωτικές αποστολές, που έχει ήδη αρχίσει.

Τυράκι

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της Λιβύης «σκέπασαν» σχεδόν την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του και στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Οπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του, «συζητήσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της ισραηλινής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε αυτήν την, ενδιαφέρουσα ασφαλώς, γεωπολιτική συγκυρία», διαπιστώνοντας ότι «είναι πραγματικά τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης συνεργασιών, συνεργιών, ακόμα και σχημάτων συμπαραγωγής, ανάμεσα σε ελληνικά και ισραηλινά στοιχεία της αμυντικής βιομηχανίας». Είναι γνωστό ότι οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται για υποδομές της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, με το «τυράκι» των συμπαραγωγών και της αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την τεχνολογία που διαθέτει η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ. Οσοι όμως μιλάνε γι' αυτά, σκόπιμα κρύβουν τη φάκα της στενότερης διασύνδεσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών, σε μια γεωπολιτική συγκυρία που το «ενδιαφέρον» της έγκειται στην πρωτόγνωρη ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην αναδιάταξη στρατοπέδων και στον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή. Η στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, είναι επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού. Αντίθετα, μεγαλώνει την έκθεσή του στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τον κίνδυνο να αποτελέσει στόχο.

Συναίνεση...

Ευκολότερο απ' όσο παρουσιαζόταν αποδείχτηκε τελικά το ...έργο της συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε περίπου ως προϋπόθεση την επανεκλογή Παυλόπουλου για να μην κλονιστεί η συναίνεση στην «εθνική στρατηγική», στην παραπέρα δηλαδή εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Τελικά, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πει το «ναι» στο πρόσωπο που πρότεινε η ΝΔ, η οποία επίσης έκλινε σε όλες τις πτώσεις τη συναίνεση για να σερβίρει την επιλογή της. Αντίστοιχα, αφού αράδιασε κάμποσα ονόματα ως τα «καταλληλότερα» και παρά το γεγονός ότι δεν εισακούστηκε σε κανένα, το ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε το δικό του «ναι» στην πρόταση της ΝΔ. Τελικά, το πρόσωπο ήταν αυτό που εξασφάλισε τη συναίνεση, ή ήρθε απλά να την επισφραγίσει;

... με τη βούλα

Η απάντηση είναι εύκολη, αν συγκρίνει κανείς αυτά που προωθεί η κυβέρνηση στην εξωτερική της πολιτική, αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «πατριωτική εξωτερική πολιτική» και αυτά που προτείνει το ΚΙΝΑΛ για την παραπέρα ενίσχυση της «εθνικής στρατηγικής». Θα διαπιστώσει ότι όλα τέμνονται σε ένα κομβικό σημείο: Σταθερό βάθεμα της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως «αξιόπιστου» και «αδιαμφισβήτητου» συμμάχου των ΗΠΑ, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση σε ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, προβολή αυτής της πολιτικής ως «εγγύησης» για τα κυριαρχικά δικαιώματα και «ασπίδας» στην επιθετικότητα της Τουρκίας, συμφωνία για διευθετήσεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό, με πυρήνα τη συνεκμετάλλευση, με συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό την εποπτεία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και προσφυγή στη Χάγη. Σ' αυτήν τη συναίνεση έβαλε τη σφραγίδα της και η συμφωνία στο όνομα της νέας Προέδρου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 18 Γενάρη

1654 Με τη Συνθήκη του Περεγιασλάβ η Ουκρανία ενώνεται με τη Ρωσία.

1689 Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1823 Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της επαναστατικής ελληνικής κυβέρνησης.

1915 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

1918 Αρχίζει τις εργασίες της η Συντακτική Συνέλευση στην Πετρούπολη. Την επόμενη μέρα θα διαλυθεί, εφόσον μετά την επαναστατική εδραίωση της εξουσίας των σοβιέτ δεν εξέφραζε πλέον τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων.

1923 Καθιερώνεται στην Ελλάδα το Γρηγοριανό ημερολόγιο με ισχύ από τις 16/2.

1936 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1907).

1943 Ο Κόκκινος Στρατός διασπά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους ναζί διανοίγοντας έναν πολύτιμο ελεύθερο διάδρομο προς την ηρωική πόλη.

1948 Ιδρύεται το Συμβούλιο Οικονομικής Αλληλοβοήθειας των σοσιαλιστικών κρατών (ΚΟΜΕΚΟΝ).

1948 Δυνάμεις ιππικού και τεθωρακισμένων του κυβερνητικού στρατού περικυκλώνουν το χωριό Καΐτσα, πυρπολούν αδιακρίτως σπίτια και αποθήκες με δεκάδες νεκρούς (μαχητές του ΔΣΕ και άμαχους μαζί), συλλαμβάνουν αυθαίρετα 100 κατοίκους (ως «αυτοαμυνίτες» - συμπαθούντες τον ΔΣΕ) και λεηλατούν τα πάντα, καίγοντας 8.000 οκάδες στάρι και αρπάζοντας 23 άλογα και 1.600 αιγοπρόβατα του χωριού. Η επιχείρηση χαιρετίστηκε ως παράδειγμα προς μίμηση από τον κυβερνητικό στρατό.

1961 Ο Μάο Τσε Τουνγκ, μιλώντας στην ΚΕ του ΚΚ Κίνας, χαρακτηρίζει το ΚΚΣΕ δεξιό οπορτουνιστικό κόμμα.

1971 Περισσότεροι από 18.000 Αμερικανοί πολίτες φακελώθηκαν ηλεκτρονικά από στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο από το καλοκαίρι του 1967 έως το φθινόπωρο του 1969, αποκαλύπτουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

1984 Πεθαίνει ο στρατηγός του Κόκκινου Στρατού Παντελεήμων Πονομαρένκο, ηγέτης της λευκορωσικής αντίστασης στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας (1938 - 1947) και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1952 - 1953).

1984 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης.

1996 Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία της χώρας.

Κυριακή 19 Γενάρη

1736 Γεννιέται ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος.

1809 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1828 Πεθαίνει στη Βιέννη δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του, άρρωστος και πάμπτωχος, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1839 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

1947 Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια, αυτό του «Χειμάρρα», πνίγονται σιδηροδέσμιοι το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαγουρτζής καθώς και άλλοι 18 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1952 Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Πλαστήρα, Κ. Ρέντης, αναγγέλλει ότι ο Ν. Μπελογιάννης και άλλα 28 στελέχη του ΚΚΕ παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

1965 Τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη διά της δικαστικής οδού, «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ», εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

1972 Ανακοινώνεται ότι το νέο αεροδρόμιο των Αθηνών στα Σπάτα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 1979 και ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει πάρκο...

1983 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι συλλαμβάνεται στη Βολιβία. Καταδικάστηκε στη Γαλλία το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org