Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Brexit

Ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με αυτό ρυθμίζονται κανόνες για την είσοδο και έξοδο των Βρετανών πολιτών από τη χώρα, βασικά κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, η παροχή πλήρους νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην Ελλάδα κ.ά.

Φυσικά, ειδική μέριμνα υπάρχει για την προστασία των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και «ασκούν τις επιχειρηματικές - τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα» και των τραπεζών, για τη «διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των επενδύσεων» κ.λπ.

Στην προστασία των εταιρειών επικεντρώθηκαν και οι βασικές παρατηρήσεις των αστικών κομμάτων. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη, π.χ., είπε ότι το Brexit είναι «η ευκαιρία για ναυτιλιακό επαναπατρισμό. Θα πρέπει δηλαδή να δοθούν και νέα φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση εφοπλιστικών γραφείων στον Πειραιά, και εν συνεχεία άλλα φορολογικά κίνητρα για τη λειτουργία αυτών των εφοπλιστικών γραφείων».

«Να δώσουμε κίνητρα εγκατάστασης, να προσελκύσουμε στον Πειραιά, στη χώρα μας, εταιρείες που αναζητούν μια βάση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ζήτησε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. «Παρών» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Να εξασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα, σημείωσε ότι το Brexit είναι «μια ακόμα έκφραση των μεγάλων αντιθέσεων που εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μεταξύ της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων», ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την προσφορά νέων προνομίων προς τους εφοπλιστές.

Ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ διεκδικεί αυτή η μέριμνα να αφορά, πέρα από τους πολίτες της ΕΕ, και «τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ή θέλουν να εργαστούν σε αυτήν».

Ζήτησε να υπάρξουν με ευθύνη της κυβέρνησης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία αντίστοιχα των δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων και φοιτητών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, όσον αφορά εργασιακές συνθήκες, δίδακτρα, δημόσια Yγεία κ.λπ. Αλλά και να λυθούν προβλήματα που αφορούν την πιστοποίηση εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν στα οικοδομικά επαγγέλματα της Βρετανίας, όπως π.χ. το γεγονός ότι τα υλικά προετοιμασίας για την εξεταστική διαδικασία δεν υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν για τη χορήγηση «πράσινης» κάρτας κ.λπ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι το Brexit σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να φέρει τίποτα θετικό για το λαό της Μ. Βρετανίας, εξυπηρετεί τμήματα των επιχειρηματικών ομίλων και μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την προώθηση μιας σειράς αντιδραστικών αλλαγών σε βάρος των λαών. Πρόσθεσε δε πως έχουν καταρριφθεί τα επιχειρήματα ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει «Ευρώπη των λαών» ή να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτήν: Είναι ιμπεριαλιστική Ενωση, που διαρκώς παίρνει όλο και πιο αντιδραστικά χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ