Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο Σύνταγμα, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς την ίδια στιγμή που συνεχίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με τους υποψήφιους επενδυτές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της απληρωσιάς και να βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά την επόμενη μέρα του ναυπηγείου.

Την καταβολή όλων των οφειλόμενων δεδουλευμένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - καμία απόλυση, ΣΣΕ και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι τα αιτήματα που προτάσσει η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Στη συγκέντρωση στο υπουργείο συμμετείχε αντιπροσωπεία του παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Κυβερνητικοί εκβιασμοί και απειλές προς τους εργαζόμενους

Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κινητοποίηση, καθώς οι αγώνες των εργαζομένων ενοχλούν τα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης. Με το ίδιο σκεπτικό, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου που αποφάσισε την κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ καταψήφισαν τη σχετική πρόταση, ισχυριζόμενοι ότι οι κινητοποιήσεις μπαίνουν «εμπόδιο» στην επένδυση...

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός λίγο πολύ καλεί τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους, διαφορετικά τους απειλεί με την εκκαθάριση της επιχείρησης και την ανεργία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπερχρεωμένο ναυπηγείο «σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε πτώχευση, σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι να έχουν χάσει τη δουλειά τους»...

Οσο για τη «βιώσιμη λύση», αυτή περιλαμβάνει έναν ακόμα... σωτήρα, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» με την εταιρεία ΟΝΕΧ, στην οποία έχουν ήδη περάσει τα Ναυπηγεία Σύρου, προκειμένου να εφαρμοστεί το ίδιο «μοντέλο» και στην Ελευσίνα. Μάλιστα, σχεδιάζει να πανηγυρίσει για την πρόοδο των διαβουλεύσεων, με επίσκεψη των υπουργών Αμυνας και Ανάπτυξης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στις 24/1.

«Εύχομαι η σημερινή ενέργεια να μην πυροδοτήσει το κλίμα και να μη χαλάσει το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς, εάν αυτό συμβεί, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση», ανέφερε εκβιαστικά ο υπουργός.

Καθώς αντίστοιχοι κυβερνητικοί εκβιασμοί έχουν επιστρατευτεί και απέναντι στους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η απόφαση που έχει λάβει το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας να συμμετέχει στην κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 25/1 στην Αθήνα.

«Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους όλους τους εργαζόμενους στην πάλη για τα δικαιώματά μας. 10 χρόνια τώρα έχουμε υποφέρει εμείς και οι οικογένειές μας, δεν νοείται η επομένη μέρα να μας βρει με χειρότερους όρους», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων».

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: Λειτουργία συνολικά όλων των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέτρων υγείας και ασφάλειας και κανονικές πληρωμές. Να εξοφληθούν πλήρως οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται. Να τηρηθεί η υπάρχουσα Συλλογική Σύμβαση (ωράριο - υπερωρίες - μέσα ατομικής προστασίας - γάλα - σάντουιτς - δώρα - επιδόματα - παροχές κ.τ.λ.). Στελέχωση όλων των συνεργείων και ειδικοτήτων, εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού. Να υπάρξει δέσμευση ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο ναυπηγείο θα συνεχίσουν να εργάζονται και με τον νέο εργοδότη, με κατοχύρωση των δικαιωμάτων και της αποζημίωσής τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org