Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
«Αιτία πολέμου» το νέο Ασφαλιστικό και το χτύπημα στις ΣΣΕ

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες για οργάνωση της πάλης, πετώντας από το σβέρκο τους τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις άθλιες μεθοδεύσεις του

«Να αποτελέσει αιτία πολέμου και να απαντήσουμε με απεργία στο νέο Ασφαλιστικό της κυβέρνησης και στο χτύπημα των ΣΣΕ», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν στους ναυτεργάτες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την άμεση και επιτακτική ανάγκη να αποτινάξουν από το σβέρκο τους τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που κατοικοεδρεύει (ελέω βασιλικών και χουντικών διαταγμάτων και του καλπονοθευτικού Ν.330) στη διοίκηση της ΠΝΟ, ο οποίος στηρίζει ανοιχτά και απροκάλυπτα τα βάρβαρα σχέδια κυβέρνησης και εφοπλιστών, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των ναυτεργατών και κάθε προσπάθεια για οργάνωση της πάλης τους.

Τα σωματεία επισημαίνουν ότι από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη προκύπτει καθαρά ότι ετοιμάζεται από εφοπλιστές και κυβέρνηση η κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις ειδικότητες για εφαρμογή των μισθολογίων της ITF, η επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας, αρχικά στα ποντοπόρα πλοία, για να ακολουθήσουν και οι άλλες κατηγορίες. Συνέπειες θα είναι η ένταση της ήδη άγριας εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και η επιπρόσθετη λεηλασία του ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, για να αυξάνεται η κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Τονίζουν ότι η φράση του υπουργού ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί για να περάσει τα «θέλω» των εφοπλιστών, με την οποία συνόδευσε τις παραπάνω δηλώσεις, είναι σαφές ότι απευθυνόταν ακριβώς στις ταξικές δυνάμεις των τριών σωματείων και αυτό γιατί «γνωρίζει ότι εμπόδιο δεν θα βρει από τον γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλά, τον πρόεδρο των Πλοιάρχων Ε. Τσικαλάκη, τον πρόεδρο των Ναυτών Α. Νταλακογεώργο, τις διοικήσεις των άλλων σωματείων», που αποτελούν τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οπως άλλωστε επισημαίνεται, οι «ψευτοαντιπαραθέσεις» αυτών των συνδικαλιστών «για την καρέκλα στην ΠΝΟ», που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο, είναι διαγκωνισμοί για «το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των εφοπλιστών».

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ υπενθυμίζουν στους ναυτεργάτες τα «έργα και τις ημέρες» αυτών των συνδικαλιστών, όπως ότι με ευθύνη τους από το 2010 δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ στα ποντοπόρα και πως αυτές που υπογράφτηκαν το 2010 και το 2008, είχαν συμφωνήσει να μην εφαρμόζονται σε όλους τους ναυτεργάτες.

Επίσης, «συνυπάρχουν στο βρώμικο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές στις συμφωνίες έναντι αμοιβής, για την εφαρμογή των μισθολογίων της ITF στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες», έχουν προσυπογράψει τη μη εφαρμογή ΣΣΕ στην κρουαζιέρα, τη συνεχή μείωση των οργανικών συνθέσεων κ.ο.κ., ενώ «πρωτοστατούν στο όργιο νοθείας και εκφυλισμού» στις εκλογές των σωματείων με κορύφωση τα έκτροπα στις εκλογές στην Ενωση Πλοιάρχων, υπερασπίζονται το αναχρονιστικό αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ που αλλοιώνει κάθε συσχετισμό και τη θέληση των ναυτεργατών.

Μάλιστα, τώρα που εκτυλίσσεται η επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, αυτοί οι συνδικαλιστές έσπευσαν να συγκροτήσουν αντιΠΑΜΕ μπλοκ και με καρμπόν κείμενα - λιβέλους, στα οποία περιέχεται και πρωτόγονος αντικομμουνισμός, στρέφονται κατά των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, νομίζοντας ότι έτσι θα πλήξουν το μεγάλο κύρος που έχουν στους ναυτεργάτες και ότι θα ανακόψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες πρέπει «να αποτινάξουν από το σβέρκο τους αυτήν τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού της ΠΝΟ. Να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζουν τα τρία σωματεία.

  • Τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - εφοπλιστών και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για να διατηρήσουν και να θωρακίσουν τη σημερινή άθλια, νόθα κατάσταση στην ΠΝΟ και στην πλειοψηφία των ναυτεργατικών σωματείων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Ενότητα Πλοιάρχων».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ