Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανησυχίες...

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, τα αστικά επιτελεία σπεύδουν να σημειώσουν τις «ανησυχίες» τους για το γεγονός ότι το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον ορισμό ΑΟΖ κάθε άλλο παρά προσωρινές συνέπειες θα έχει. Η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει από τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε πρόσφατη παρέμβασή του, να χαρακτηρίζει «προκλητικό» το μνημόνιο, θέλοντας προφανώς να παρέμβει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση για τη Λιβύη που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία Γερμανίας - Ρωσίας - Τουρκίας. Οπως και να 'χει, είτε πρόκειται για «προβληματισμό» στα επιτελεία της αστικής τάξης είτε για «προετοιμασία εδάφους» ώστε ο λαός να δεχτεί τις επώδυνες και επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούνται, οι εξελίξεις διαψεύδουν πανηγυρικά το ευρωατλαντικό «αφήγημα» πως εξαιτίας των λυκοσυμμαχιών της αστικής τάξης και της εμπλοκής της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι διασφαλισμένα.

... και συνέπειες

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα συντάσσονται με το στόχο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τη συγκράτηση της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο». Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης, βαθύτερης ταύτισης της ελληνικής αστικής τάξης με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό, και έτσι της πάγιας αντιμετώπισης των Ελληνοτουρκικών εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη γίνονται μέρος των συνολικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή. Ολα μπαίνουν στο παζάρι της διαμόρφωσης του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ αντιμαχόμενων στρατοπέδων. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι δηλώσεις Πάιατ για την «επήρεια των μεγάλων νησιών», που σημαίνει ότι τα μικρά και ακατοίκητα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ. Οι «κοινοί στόχοι» με το ΝΑΤΟ για «σταθερότητα στη νότια πτέρυγά του», την ώρα που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μ. Ανατολή, σημαίνουν συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση, ακόμα μεγαλύτερο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική εποπτεία, ακόμα μεγαλύτερο αέρα στα πανιά της αμφισβήτησης συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφωνιών από την πλευρά της Τουρκίας, προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών. Η εμπλοκή αυτή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, λοιπόν, «παράγει συνέπειες» εδώ και καιρό.

Είναι εδώ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται εντός των ημερών να φέρει το νέο αντιλαϊκό έκτρωμα για την Ασφάλιση, «ολοκληρώνοντας τη μεταρρύθμιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά έλεγε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας. Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται στη σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για να θέσει ορθά κοφτά το δίλημμα «απολύσεις ή χειροτέρευση των όρων εργασίας», προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. «Κουνάει» μάλιστα στους εργάτες και τη σχετική επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου, λέγοντας περιχαρής ότι «τρία τουλάχιστον μεγάλα πολιτικά κόμματα συμφωνούν για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση». Ο υπουργός Εργασίας, πατώντας πάνω στο αίσχος του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, μαζί με τη συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, υπογράφουν στα μουλωχτά το «πάγωμα» του άθλιου κατώτατου μισθού και για το 2020. Και ο υπουργός Ανάπτυξης, χωρίς ντροπή, ξεκαθαρίζει πως - όπως προέβλεπαν και τα όσα νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μικρή παράταση της τυπικής προστασίας που είχε απομείνει για τους πλειστηριασμούς - «από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας». Αλήθεια, έχει κανείς αμφιβολία ότι και η καπιταλιστική ανάπτυξη και η απαραίτητη - όπως λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ - συναίνεση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων είναι εδώ;

Αναβάπτιση

«Χαράς ευαγγέλια» στον ΣΥΡΙΖΑ και την «Αυγή» για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης στην Ισπανία», των παλιών και νέων σοσιαλδημοκρατών, που υπόσχεται μάλιστα να φέρει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό που δεν λένε, βέβαια, είναι ότι η συγκυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των «αριστερών» (συμπεριλαμβανομένου και του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας), που αναδείχτηκε με τη στήριξη, διά της αποχής στη Βουλή, διαφόρων εθνικιστικών δυνάμεων, έχει προσυμφωνήσει με την ΕΕ για περικοπές πολλών δισ. ευρώ στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος, που θα προκαλέσουν νέες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα. Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι τα ψίχουλα που υπόσχονται να μοιράσουν στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, κι αυτά ...με δόσεις, ώστε ο κατώτερος μισθός να φτάσει σταδιακά στα στατιστικά όρια της φτώχειας! Να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και μια ισχυρή ΝΑΤΟική δύναμη, που θα συνεχίσει βέβαια να συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, με το «φωτοστέφανο» της νέας «προοδευτικής» κυβέρνησης. Ο λαός στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη το έχει δει ξανά το έργο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ και τις «προοδευτικές» κυβερνητικές συμμαχίες του. Τίποτα καλό δεν έχει να ελπίζει από τον αέρα της αναβαπτισμένης σοσιαλδημοκρατίας, που πνέει στην Ισπανία και αλλού, δίνοντας διέξοδο στο αστικό σύστημα να συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του, ανανεώνοντας και ενισχύοντας τους μηχανισμούς χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Εντουαρντ Γκίμπον.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1921 Η Ρωσική Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Σοβιετική Δημοκρατία και η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπογράφουν σύμφωνο για τη συνένωσή τους.

1933 Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής από την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε στην εξουσία λιγότερο από δυο μήνες (μέχρι τις εκλογές του Μάρτη). Ηταν η τελευταία πρωθυπουργία του Ελ. Βενιζέλου.

1947 Οι εργάτες των πετρελαιομηχανών του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία για τα ζητήματά τους και κατά της τρομοκρατίας.

1962 Η Ενωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία κατά τις εκλογές του 1961 που έχει στη διάθεσή της.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης 40 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρισας. Οι δυο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7-6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκαν ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

2008 Πεθαίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org