Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες

Το 27ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ) συγκαλείται την Κυριακή 19/1, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη, με βαρύτατες απώλειες και δραματική επιδείνωση στη ζωή και τα δικαιώματά της στα χρόνια της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που προηγήθηκε. Επίσης, βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης του συνδικαλιστικού κινήματος, με τη σφραγίδα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, του ρόλου της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, ενώ επιδρά και η απογοήτευση που έχει καλλιεργηθεί σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων μέσα και από τη διάψευση απατηλών προσδοκιών από τις κυβερνητικές εναλλαγές.

Ταυτόχρονα, όμως, πηγαίνουμε στο συνέδριο του ΕΚΝ με οδηγό τους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τα προβλήματα της τάξης μας, την πείρα που συσσώρευσαν και τις παρακαταθήκες που έθεσαν, με οδηγό την ταξική γραμμή αντίστασης και ανατροπής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με εκφραστή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στο οποίο συσπειρώνεται από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σεβόμενο στην πράξη τις πιο ηρωικές αγωνιστικές παραδόσεις του.

Προχωράμε με την πεποίθηση ότι το μέλλον της εργατικής τάξης δεν μπορεί να είναι και δεν θα είναι η εκμετάλλευση.

Πολύτιμο εφόδιο αποτελούν οι νέες δυνάμεις που μπήκαν στη μάχη τα τελευταία χρόνια. Στοιχείο που αποτυπώνεται και στο συνέδριο του ΕΚΝ, με το 65% των αντιπροσώπων από τα σωματεία του να συμμετέχει για πρώτη φορά σε τέτοια διαδικασία.

Ωθηση στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων

Το απερχόμενο ΔΣ του ΕΚΝ εκτιμά πως το 27ο Συνέδριό του θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη ώθηση στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Θα δώσει δύναμη στα σωματεία να αγωνιστούμε, να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους να μην αισθάνονται μόνοι και αδύναμοι μπροστά στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Είναι χρέος μας όλοι οι εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, να μάθουν ότι υπάρχουν ένα Εργατικό Κέντρο και ταξικά σωματεία τα οποία μπορούν και θέλουν να πρωτοστατήσουν για όλα αυτά που μας κλέβουν καθημερινά και μπορούν να είναι το στήριγμα του κάθε εργαζόμενου.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επίθεση στην εργατική τάξη συνεχίζεται και χρειάζεται να είμαστε δεμένοι σαν μια γροθιά. Η ΝΔ έχει πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει το ίδιο έργο.

Από τα πρώτα δείγματα του νομοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης είναι η ένταση της καταστολής, την ίδια στιγμή που δίνει γην και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο - «σκούπα», που επιχειρεί με πιο γρήγορους ρυθμούς να βάλει τα συνδικάτα μας στο «γύψο», να δημιουργήσει εργασιακούς χώρους αποστειρωμένους από συλλογική δράση, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και καθετί που έχει να κάνει με τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Με νόμους και τροπολογίες τσακίζει εντελώς τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και ανοίγει το δρόμο για ειδικές οικονομικές ζώνες που θα είναι παράδεισος για τους επιχειρηματίες, κόλαση για τους εργαζόμενους. Παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, κλιμακώνουν παραπέρα την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν προκαλεί έκπληξη η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ως μακριού χεριού της κάθε κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι προφανές πως έχουν ήδη πάρει ισχυρά ανταλλάγματα από την κυβέρνηση. Τα βλέπουμε και εδώ στο νομό μας που διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέσω του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για να διασφαλίζονται οι συσχετισμοί που θα επιτρέπουν στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας να συνεχίσει να κάνει πλάτες στο κεφάλαιο.

Πλούσια πείρα και στην περιοχή μας για τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν την επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο και σε γυάλα.

Στο επίκεντρο της δράσης μας αυτό το διάστημα βρίσκεται η απεργία που έχουμε μπροστά μας για το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο να ξαναφτάσουμε σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε γειτονιές και χωριά. Σχεδιάζουμε άμεσα νέα σύσκεψη μαζί με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, κυρίως με νέους εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Κοινωνική Ασφάλιση και πώς κατακτήθηκε.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τα ζωντανά παραδείγματα από την περιοχή μας, ανοίγουμε τη συζήτηση για τη «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ και την «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ.

Γίνονται επενδύσεις εκατομμυρίων σε νέα μηχανήματα (Τρόφιμα - Ποτά, διαλογητήρια, κονσερβοποιία, «Βαρβαρέσος»), ανεβαίνει η παραγωγικότητα της εργασίας, αυτό όμως δεν οδηγεί σε βελτίωση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως διακηρύσσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις τους και τα κόμματα των μονοπωλίων, όπως και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Αντίθετα, πολλοί εργαζόμενοι και στην περιοχή μας έμειναν άνεργοι και απλήρωτοι, εξαναγκάστηκαν σε οικειοθελή αποχώρηση χάνοντας δικαιώματα. Εμπειροι εργαζόμενοι και τεχνίτες από κλειστές επιχειρήσεις, όσοι βρήκαν αλλού δουλειά είναι με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το πώς δούλευαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Π.χ. στον κλάδο Τροφίμων - Ποτών, στην περιοχή μας (διαλογητήρια, κονσερβοποιία φρούτων, επιχειρήσεις επεξεργασίας - τυποποίησης κρέατος) γίνονται επενδύσεις, στήνονται νέες επιχειρήσεις, ανοίγουν κλειστές επιχειρήσεις, ενώ οι υπάρχουσες εκσυγχρονίστηκαν, επεκτάθηκαν. Ξαναμπαίνουν άμεσα σε λειτουργία 3 μεγάλες επιχειρήσεις τυποποίησης, ψύξης αγροτικών προϊόντων σε Επισκοπή, Λευκάδια και Ζερβοχώρι, όπου συνολικά θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες. Επίσης, επιχειρήσεις logistics στο Αγελοχώρι, τυποποίησης κρέατος σε Στενήμαχο κ.λπ. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την απληρωσιά, τις απολύσεις, τη μείωση των μισθών, την εργοδοτική τρομοκρατία και τα ελαστικά ωράρια.

Και η επιχείρηση «Βαρβαρέσος» εκσυγχρονίστηκε, επεκτάθηκε, όμως οι 220 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 2,5 μήνες, μειώθηκαν οι μισθοί τους κατά 16%, πριν από 2 χρόνια περίπου για 9 μήνες ήταν σε εκ περιτροπής εργασία, αντιμέτωποι με τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.

Μπροστά στους αγώνες για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων

Στα 3 χρόνια που πέρασαν, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μπήκε μπροστά και οργάνωσε τον αγώνα, ενάντια στην άγρια φοροληστεία, στους πλειστηριασμούς, στα κομμένα ρεύματα κ.ά. Πάλεψε για μισθούς αξιοπρέπειας, για προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων. Εκανε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για απλήρωτα δεδουλευμένα, Δώρα και επιδόματα, για τις καλοκαιρινές άδειες, εργατικά «ατυχήματα» κ.λπ.

Εδωσε τη μάχη μαζί με φτωχούς αγρότες και αγρότισσες.

Πήρε θέση, ενημέρωσε και αγωνίστηκε για ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία, π.χ. το Νοσοκομείο, το ΙΚΑ, τις ανεμογεννήτριες, την καλλιέργεια «φαρμακευτικής» κάνναβης κ.ά.

Οργάνωσε παρεμβάσεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία.

Εδωσε τη μάχη μαζί με συμβασιούχους εργαζόμενους σε δήμο - νοσοκομείο, οργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις έξω από τον ΟΑΕΔ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων κ.λπ.

Εδειξε και έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα, στους πυρόπληκτους στο Μάτι, στους σεισμοπαθείς στην Αλβανία, στους πρόσφυγες.

Το ΕΚΝ και τα σωματεία του πρωταγωνίστησαν σε δεκάδες πανεργατικές και κλαδικές απεργίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, διαμαρτυρίες. Κράτησαν όρθια και συγκροτημένη από το κύμα της ενσωμάτωσης, υποταγής και διάλυσης μια ικανή δύναμη σωματείων και συνδικαλιστών που παλεύουν μαχητικά με ταξική γραμμή.

Ανέπτυξε πλούσια δράση για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αφήσαμε πρόβλημα όπου να μην κάναμε παρέμβαση ή να μην οργανώσαμε κινητοποιήσεις.

Ξεχωριστή δράση αναπτύξαμε για τα ζητήματα της ανεργίας, με τοπικές κινητοποιήσεις έξω από τον ΟΑΕΔ κ.λπ. Αποκαλύψαμε στους απολυμένους εργαζόμενους της «ΕΝΚΛΩ» τις αυταπάτες περί «αυτοδιαχείρισης» που προωθούνταν από κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο, από τα αστικά κόμματα, αλλά και τοπικά από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ.λπ. Ηθελαν εργαζόμενους - «αφεντικά», που θα αποφασίζουν δήθεν οι ίδιοι για τον εαυτό τους, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές, να χάσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, ενώ θα απαλλαγούν αυτοί που έκλεισαν τα εργοστάσια και από ποινικές ευθύνες και στο τέλος οι εργαζόμενοι θα βρεθούν πάλι άνεργοι και απλήρωτοι.

Συμβάλαμε αποφασιστικά στο να απορριφθεί από το Σωματείο της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού (ΔΕΤ) ανάλογη πρόταση «αυτοδιαχείρισης», καθώς και στη συνολική δράση των εργαζομένων της ΔΕΤ για την απληρωσιά, το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα κ.λπ. και τελικά απορροφήθηκαν στο δήμο ως δημοτικοί υπάλληλοι.

Οργανώσαμε δεκάδες συσκέψεις σωματείων, συζητήσεις, παρεμβάσεις σε όλα τα χωριά της περιοχής, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπηρεσίες κ.λπ.

Το ΕΚΝ πήρε επίσης σαφή θέση με αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Προτεραιότητα η άνοδος της οργάνωσης και των αγώνων

Δεν υπάρχει εργαζόμενος στην περιοχή που να μην ξέρει πως μπορεί να ακουμπήσει στο Εργατικό Κέντρο για το σύνολο των προβλημάτων του.

Το ΕΚΝ πρωτοστάτησε στους αγώνες, υπήρξαν μικρές νίκες, καθυστέρηση της ολομέτωπης επίθεσης που εκδηλώθηκε, μπήκαν εμπόδια.

Ομως, οι αγώνες όλης αυτής της περιόδου, πανελλαδικοί και τοπικοί, ήταν κατά βάση απέναντι στις συνέπειες της κρίσης (κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, απληρωσιά, μεγάλες μειώσεις μισθών - συντάξεων, εργατικά «ατυχήματα» κ.ά.). Η μαζικότητα και η συμμετοχή στους απεργιακούς και άλλους αγώνες ήταν αναντίστοιχες της επίθεσης που δεχτήκαμε. Αδύναμη ήταν κατά κλάδο η οργάνωση των εργαζομένων. Γι' αυτόν το λόγο απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου δεν εκδηλώθηκε ενιαίος αγώνας των εργαζομένων.

Η ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι κεντρικό ζήτημα όπου στοχεύουμε να μετρήσουμε καλύτερα βήματα. Θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για τη λειτουργία και δράση των σωματείων, την καλύτερη στήριξη του σχεδιασμού τους για κοινή δράση σε κλάδους.

Παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις στους κλάδους χρειάζεται να βοηθήσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί με το νεοσύστατο Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας πώς θα παρέμβουμε καλύτερα στους νέους χώρους εργασίας. Αντίστοιχα να οργανώσουμε την παρέμβασή μας στον κλάδο της Ενέργειας, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις (φωτοβολταϊκά - ανεμογεννήτριες, υδατόπτωση κ.λπ.).

Εργάτες γης, Ελληνες και ξένοι, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας πως οι φτωχοί, μικροί αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια τους. Η γη όμως και η παραγωγή δεν θα εξαφανιστούν, θα συγκεντρώνονται σταδιακά σε λίγα χέρια και οι αγρότες θα μετατρέπονται σε κακοπληρωμένους εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια.

Το νέο ΔΣ του ΕΚΝ μαζί με τα ταξικά σωματεία έχουν μπροστά τους το καθήκον να οργανώσουν ακόμα καλύτερα την παρέμβαση στους εργαζόμενους όλου του νομού. Πώς θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκάλυψη του ρόλου του εργατοπατερισμού, αλλά και πώς πρακτικά θα παρέμβουν να ενημερώσουν, να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων σε επίπεδο νομού.

Για παράδειγμα, πολλοί εργαζόμενοι από την περιοχή μας εργάζονται κυρίως στη Βέροια στην ιδιωτική Υγεία, στις Τηλεπικοινωνίες, στο Μέταλλο κ.λπ., επομένως είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και το νέο ΔΣ η δημιουργία νέων κλαδικών σωματείων σε επίπεδο νομού.

Κόντρα σε όλα τα εμπόδια, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτηγραμμή της ταξικής πάλης!


Σάκης ΤΣΙΤΣΗΣ
Πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ