Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία και προπαγάνδα προετοιμάζουν τους νέους συντονισμένους αγώνες

Με την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τους οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής.

Ολο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, αλλά με πρωτεργάτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδίδεται, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της, σε μια επιχείρηση παραπλάνησης των βιοπαλαιστών αγροτών σχετικά με τα καταστροφικά γι' αυτούς αποτελέσματα της ΚΑΠ της ΕΕ και της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και σε συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «μέχρι στιγμής η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες ανέρχεται στο 70%». Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ωστόσο η κυβέρνηση, δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας που είναι οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ακόμα και με το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το 22% στα 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, το κέρδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες δεν είναι παρά «ψίχουλα», αν ληφθεί υπόψη ότι με τους αγώνες τους στα μπλόκα έχουν κατακτήσει το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρνει αυξήσεις κατά 8% στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς από το 2020 κάθε ζευγάρι αγροτών θα πληρώνει 2.700 ευρώ το χρόνο και μάλιστα για συντάξεις - ψίχουλα, όπως αυτές των 330 ευρώ που προβλέπονται με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι αρνητική απέναντι στα συγκεκριμένα κρίσιμα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο - το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση - την ώρα που στον προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες κ.λπ.

Στο αγροτικό ρεύμα έγινε τον Σεπτέμβρη αύξηση 8% - 10%, την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες με απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ παίρνουν πολύ πιο φτηνά το ρεύμα.

Δεν έχει παρθεί καμιά πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών στα αγροτικά εφόδια, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να παραμένει στα ύψη.

Απορρίπτει το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ώστε να μην τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι, που τους εκβιάζουν με το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών. Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς», την ίδια ώρα όμως εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή, στους εφοπλιστές που όποτε θέλουν ανεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων.

Δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, καθώς δεν τον επιδοτεί με τα λεφτά που απαιτούνται - και έχει υποχρέωση με βάση τους νόμους - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για αποζημιώσεις προς τους αγρότες. Την ίδια ώρα, παρουσιάζει ως λύση την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων, που θα έχει αποτέλεσμα οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

«Παραμύθια» για την ΚΑΠ

Οι αγρότες ακούνε ακόμα μία φορά το «παραμύθι» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, ότι η ΚΑΠ της ΕΕ τούς μοιράζει αβέρτα χρήμα.

Ομως, όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαπιστώσει πως χιλιάδες αγρότες ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στο ξεκλήρισμα, αφού οι περιβόητες επιδοτήσεις της ΕΕ υπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ για παραπέρα συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοαγρότες.

Τα ίδια τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι στη χώρα μας το 20% των εκμεταλλεύσεων λαμβάνει το 68% των ενισχύσεων, ενώ αποκλείονται από τα δικαιώματα εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από 4 στρέμματα και δεν καταβάλλονται ενισχύσεις που αντιστοιχούν σε ποσό μικρότερο από 250 ευρώ.

Οσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, αυτή θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση για τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων.

Οι γνωστές «καραμέλες» για «υποκινούμενους αγρότες», «εθιμικές κινητοποιήσεις»...

Οποτε τα τελευταία χρόνια οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα, δέχονται επίθεση με τις ίδιες πάντα κατηγορίες: Οτι τάχα «δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα», ότι «είναι κομματικά υποκινούμενοι» και ότι θέλουν απλώς να προκαλέσουν φθορά στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα οξυμένα προβλήματα είναι όμως αυτά που υποκινούν και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στο δρόμο του αγώνα.

Οι τωρινές κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με πιο χαρακτηριστικές αυτές που έγιναν τον προηγούμενο Δεκέμβρη, όταν η κυβέρνηση, ενεργώντας στη βάση του δόγματος «νόμος και τάξη», έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας στη νέα Εθνική Οδό Ε65.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συσπειρώνονται 13 Ομοσπονδίες και κοντά στους 200 Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, στη βάση της συμφωνίας πάνω στο πλαίσιο πάλης που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών, έχει αποδείξει ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του για τις αιτίες και τις λύσεις των προβλημάτων, καθώς και για τους στόχους, τα αιτήματα και την προοπτική των αγώνων, αποφασίζονται πάντα μέσα από πλατιές και γόνιμες διαδικασίες διαλόγου, σε συσκέψεις που είναι ανοιχτές σε όλους τους αγρότες.

...και «αναποτελεσματικότητα των αγώνων»

Μαζί με την επίθεση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, εμφανίζονται και τα γνωστά «παπαγαλάκια» που, προκειμένου να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία μέσα στον αγροτικό κόσμο, επαναλαμβάνουν τα κλασικά περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», ισχυριζόμενα ότι τα μπλόκα δεν έχουν φέρει κέρδη στην αγωνιζόμενη αγροτιά.

Στις συσκέψεις που γίνονται αυτές τις μέρες, όμως, αναδεικνύεται πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των αγροτών και ποτέ δεν πάει χαμένος, πάντα κάποιο κέρδος φέρνει, ανάλογα και με τη μαζικότητά του και την πίεση που ασκείται στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Υπάρχουν άλλωστε συγκεκριμένες κατακτήσεις που υπήρξαν με τα μπλόκα, όπως το αφορολόγητο, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι με τα μπλόκα οι αγρότες κατάφεραν να ανακόψουν μέτρα που είχαν δρομολογηθεί, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η επιβολή του λεγόμενου «πράσινου τέλους» στο νερό κ.λπ., καθώς και άλλα που είχαν σχεδιαστεί. Και όλα αυτά κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του αγροτικού κινήματος κάθε είδους συκοφαντία, αλλά και την αστυνομική και δικαστική βία.

Οι αγώνες της αγροτιάς ενοχλούν γιατί, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδεικνύουν «μια λογική για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής εντελώς διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης».

Ο μακρύς και δύσκολος αγώνας που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή, που τους στερεί η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων απ' όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, να συμβάλει στην εργατική - λαϊκή πάλη για να γίνει ο λαός πραγματικά αφέντης του πλούτου που παράγει, για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Γι' αυτόν το λόγο τις επόμενες μέρες πρέπει να δυναμώσει η προετοιμασία για μαζικές και συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς και η αλληλεγγύη και στήριξη των αιτημάτων τους. Η συμπόρευση και η συμμαχία της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι αυτή που θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις τους, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο της ανατροπής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org