Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν για Συρία, Λιβύη, Ιράν, Ιράκ και άλλα

Η Α. Μέρκελ και ο Βλ. Πούτιν

Copyright 2020 The Associated

Η Α. Μέρκελ και ο Βλ. Πούτιν
ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με «βαριά» ατζέντα, όπως η κατάσταση σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία, καθώς και για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράκ και το Ιράν, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο στη Μόσχα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά τις οξυμένες αντιθέσεις και τη σαφή στάση Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας υπέρ των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση με το Ιράν σχετικά με τη δολοφονία Σολεϊμανί, Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν (JCPOA), από την οποία, θυμίζουμε, έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ η ιρανική πλευρά δήλωσε ότι ανέστειλε «ορισμένες από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της» στο πλαίσιο της JCPOA. Ο Πούτιν κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να συμβάλουν στην «απεξάρτηση» των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν από το δολάριο και είπε πως «το σύστημα υποστήριξης των εμπορικών ανταλλαγών (INSTEX) πρέπει τελικά να αρχίσει να λειτουργεί».

Για την κατάρριψη του αεροσκάφους από την ιρανική αεράμυνα, η καγκελάριος σχολίασε ότι «τουλάχιστον έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται».

Διεξοδικά συζητήθηκαν η «εκρηκτική κατάσταση τις τελευταίες μέρες στην περιοχή του Κόλπου» και «το σπιράλ βίας στο Ιράκ». Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία «επιμένει στην αποκλιμάκωση» και «σταθεροποίηση του Ιράκ», καθώς και ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί ο διεθνής συνασπισμός στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του "Ισλαμικού Κράτους"».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε τη Ρωσία «σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή» και «απαραίτητη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την πολιτική επίλυση συγκρούσεων».

Για την κατάσταση στη Λιβύη, η καγκελάριος ανέφερε ότι «επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της Τουρκίας να παρέμβει ενεργά στην εμφύλια σύγκρουση». «Η κοινή πρόσκληση Ρωσίας και Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός από τις 12 Γενάρη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και «ελπίζουμε να πετύχει», είπε η Μέρκελ. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου για την «ειρήνευση στη Λιβύη», χωρίς να ορίσει ημερομηνία.

«Προκειμένου η Διάσκεψη του Βερολίνου να αποφέρει αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των κρατών που ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διευθέτηση στη Λιβύη και είναι βασικό οι αποφάσεις της να συμφωνηθούν προηγουμένως με όλες τις πλευρές της Λιβύης», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησής του στη Δαμασκό με τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, η Συρία επιστρέφει σιγά σιγά στην ειρήνη», είπε ο Πούτιν και κάλεσε «όλα τα υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των υποδομών, της ύδρευσης, του ρεύματος, των νοσοκομείων και των σχολείων».

Σε τετ α τετ συνομιλία μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού αγωγού «Nord Stream 2» προς τη βόρεια Γερμανία, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. «Το έργο αυτό έχει νομιμοποιηθεί από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει συνεπώς να τερματιστεί», δήλωσε η καγκελάριος. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας για ανανέωση της σύμβασης διέλευσης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, υπογράμμισαν τη σημασία να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Τέλος, ο Πούτιν τόνισε πως η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, μετά την Κίνα, λέγοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 43,8 δισ. δολάρια μεταξύ Γενάρη και Οκτώβρη του 2019. Οι γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται συνολικά σε 20 δισ. δολάρια, ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στη Γερμανία σε 9 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org