Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση πιέσεων και εκκλήσεις διαλόγου

Η παραδοχή της κατάρριψης από λάθος του ουκρανικού αεροσκάφους έφερε την ιρανική ηγεσία σε δυσχερή θέση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να αξιοποιήσουν κάθε αφορμή για να αυξήσουν τις ήδη ασφυκτικές πιέσεις σε βάρος του Ιράν, ώστε να πετύχουν απώτερους γεωπολιτικούς στόχους σε βάρος περιφερειακών και μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του Προέδρου Τραμπ προσπάθησε υποκριτικά να δείξει πως τάχα νοιάζεται για την... «ασφάλεια» αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ιράν, που άρχισαν τις διαδηλώσεις το τελευταίο τριήμερο μετά την παραδοχή της ηγεσίας των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» πως έδωσαν εντολή για κατάρριψη του ουκρανικού πολιτικού αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες, στις 8 Γενάρη από λάθος, νομίζοντας ότι πρόκειται για αμερικανικό πύραυλο Κρουζ. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι προσπάθειες για παζάρια με την Τεχεράνη. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, μιλώντας στο δίκτυο «Fox News» ισχυρίστηκε πως η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Τραμπ φέρνει αποτελέσματα και πως γι' αυτό το Ιράν «ασφυκτιά» και «δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να έρθει στο τραπέζι» για να διαπραγματευτεί...

Διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Οι διαδηλώσεις αρκετών χιλιάδων, κυρίως νεαρών ατόμων, στην Τεχεράνη με αφορμή την πολύνεκρη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους (όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Ιρανοί και ξένοι υπήκοοι) φαίνεται πως εκφράζουν την οργή ενός μέρους του ιρανικού λαού που δεν ικανοποιείται από την παραδοχή του τραγικού λάθους, τις παραιτήσεις των υπευθύνων και τη διενέργεια έρευνας. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις Καναδά, Ουκρανίας και άλλες ζητούν για λογαριασμό των θυμάτων αποζημιώσεις από τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, ο ανώτατος Ιρανός εισαγγελέας Ιμπραχίμ Ραΐσι ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται η προσφυγή του Ιράν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, διότι ήταν «σύμβολο κατά της τρομοκρατίας και υποστήριξης των καταπιεσμένων» και υπό την έννοια αυτή «η δολοφονία του καταπατά κάθε νόμο».

Στην Δαμασκό της Συρίας, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας στρατηγός Αμίρ Χαταμί τόνιζε πως οι ΗΠΑ έκαναν «εσφαλμένους υπολογισμούς υποθέτοντας ότι με το να εξουδετερώσουν ένα πρόσωπο θα σταματήσουν τον Αξονα Αντίστασης». Συναντώντας τον Σύρο ομόλογό του Αλί Αμπντουλάχ Αγιούμπ, ο Χαταμί πρόσθεσε πως η επικράτηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή θα ήταν αναπόφευκτη δίχως τις προσπάθειες του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί.

Ο ρόλος του Ισραήλ και η αντίδραση της «Χεζμπολάχ»

Το παρασκήνιο γύρω από τις συνθήκες επίθεσης κατά του Ιρανού υποστράτηγου πάντως αυξάνεται. Το Σαββατοκύριακο αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούμενα «πηγές» μετέδωσαν πως το Ισραήλ παρείχε «σημαντικές πληροφορίες αντικατασκοπείας» για τη δολοφονία του Σολεϊμανί στη Βαγδάτη. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ απείλησε τον Χασάν Νασράλα, αρχηγό της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που συνεργάζεται με το Ιράν, λέγοντας ότι οι απειλές που εκτοξεύει κατά του Ισραήλ «μπορεί να προκαλέσουν» τη δολοφονία του.

Διπλωματική κινητικότητα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη κινητικότητα από αξιωματούχους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, και Βρετανίας συνέχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια στις ξεκάθαρες απειλές των ΗΠΑ, καλώντας εν προκειμένω τον θύτη, το Ιράν, να επανέλθει πλήρως στη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 και να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω «βίαιη ενέργεια»...

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την ενεργειακή τροφοδοσία και επάρκεια στη χώρα του, που σε ένα βαθμό στηρίζεται στα ιρανικά πετρέλαια, επιχείρησε για μία ακόμη φορά να παίξει ρόλο μεσολαβητή ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Από τη Σαουδική Αραβία, όπου βρέθηκε ξεκινώντας περιοδεία σε χώρες της περιοχής, ο Αμπε προειδοποίησε ότι μία πιθανή στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν «θα έπληττε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο». Μετά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Συζήτησαν επίσης την απόφαση της Ιαπωνίας να αναπτύξει ένα αντιτορπιλικό και δύο αεροσκάφη P-3C ανοικτά του Περσικού Κόλπου, μετά την άρνησή της να ενταχθεί σε «συνασπισμό» των ΗΠΑ τάχα για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Στην Τεχεράνη μετέβη την Κυριακή αιφνιδίως και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, συναντώντας τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα απαραίτητη η αποκλιμάκωση της έντασης και ο διάλογος «για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων σε μια ευαίσθητη περίοδο». Ο Καταριανός ηγέτης ευχαρίστησε ακόμη το Ιράν, με το οποίο η χώρα του μοιράζεται ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, επειδή υποστήριξε την Ντόχα παρέχοντάς της χερσαία και εναέρια πρόσβαση μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της να επιβάλουν στο Κατάρ διπλωματικό και εμπορικό εμπάργκο στα μέσα του 2017.

Στην Τεχεράνη βρέθηκε προχτές και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ