Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΚΡΟΝ - ΜΕΡΚΕΛ - ΠΟΥΤΙΝ
Συνομιλίες για Ουκρανία, Συρία και Ιράν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Για την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν συνομίλησαν την Τρίτη το βράδυ σε ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν πως μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην Ουκρανία (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, με τη ρωσική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «χρεοκοπημένες πολιτικές» του τέως Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Πάντως, όλες οι πλευρές σημείωσαν για ακόμη μια φορά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη δέσμη μέτρων του Μινσκ ως βάση για ειρηνευτική διευθέτηση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε την «προτεραιότητα να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για ένα ειδικό καθεστώς για ορισμένες περιοχές των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, διατηρώντας αμνηστία, δυνάμεις και μέσα απεμπλοκής στα τμήματα κατά μήκος της γραμμής επαφής, καθώς και κινήσεις για τη δημιουργία άμεσου διαλόγου μεταξύ Κιέβου, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Μέρκελ και Μακρόν επανέλαβαν την κριτική τους προς τη ρωσική κυβέρνηση για τα πρόσφατα διατάγματα που διευκολύνουν την απόκτηση ρωσικής ιθαγένειας από τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών της Ανατ. Ουκρανίας. Από την πλευρά του, ο Πούτιν διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της Ουκρανίας να καθιερώσει την ουκρανική ως τη μόνη επίσημη κρατική γλώσσα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη το βράδυ ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Αντρέι Μπογκτάν, δήλωσε ότι ο νέος Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο «να τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της διεξαγωγής ειρηνευτικών συμφωνιών με τη Ρωσία, ώστε όχι μόνο οι βουλευτές ή μόνο ο Πρόεδρος, αλλά ο λαός της Ουκρανίας να αποφασίσει».

Οσον αφορά τη Συρία, συζήτησαν για την πρόσφατη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ και τη συνέχιση των εχθροπραξιών, με την καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο να καλούν τον Πούτιν «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός». Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινές προσπάθειες με την Τουρκία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας». Επίσης συζητήθηκαν οι προοπτικές σχηματισμού μιας συνταγματικής επιτροπής για την πολιτική διαδικασία στη Συρία, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβρη του 2018 στην τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής (Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία) στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να πείσουν το Ιράν να παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία συμφώνησαν να διατηρήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ