Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα Κέντρα Πρόληψης

Το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, οι οποίοι υπογράφουν την Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και Υγείας Β. Κικίλια, αναφέρουν:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία λειτουργούν ως μικρές, αυτόνομες και διασπασμένες υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε Ομάδα Εργασίας για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, που ολοκλήρωσε το έργο της τον Απρίλη του 2017. Η τεκμηριωμένη πρόταση των εργαζομένων σε αυτή, μέσω του Σωματείου τους και ψηφισμένη από Γενικές Συνελεύσεις, αφορά τη σύσταση ενός Εθνικού Φορέα Πρόληψης. Στη συνέχεια, ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, αντί να νομοθετήσει θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης, συνέστησε Διυπουργική Επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να γνωστοποιηθούν ποτέ τα αποτελέσματά της.

Οσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά δεν καλύπτονται οι περίπου 80 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν και έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις προσλήψεις αυτές και παράλληλα τα κοινωνικά αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης αυξάνονται διαρκώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης που ιδρύθηκαν στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική και έχουν ψηφιστεί ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους (προσλήψεις, μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.), εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει. Την ίδια περίοδο συνεχίζονται παραιτήσεις εργαζομένων από τα Κέντρα Πρόληψης λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού.

Επιπλέον, η είσοδος των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία δεν υποστηρίζεται από την πολιτεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και τα Κέντρα Πρόληψης είναι διά νόμου οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Πρόληψης, σύμφωνα με το αρ. 60 του ν.4139/2013.

Τέλος, ζητούνται προς τα Κέντρα Πρόληψης συνέχεια εφαρμογές του δημόσιου λογιστικού, ενώ οι αστικές εταιρείες, στις οποίες είναι συγκροτημένα τα Κέντρα Πρόληψης, δεν έχουν τέτοιες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα την παρόξυνση της ασάφειας, που έχει οδηγήσει τις δομές αυτές σε πλήρη απορρύθμιση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης;
  • Προτίθενται να λειτουργήσουν τα "νεοϊδρυόμενα" Κέντρα Πρόληψης στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική;
  • Προτίθενται να διασφαλίσουν την είσοδο των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;
  • Προτίθενται να νομοθετήσουν νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης; Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση των Κέντρων Πρόληψης στον σχεδιασμό αυτό;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ