Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13373

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να παρθούν μέτρα για ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, να πάψει ο εγκλωβισμός
  • Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό
  • Συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων του Κόμματος σε καταυλισμούς προσφύγων

ΣΕΛ.  6   -   7,    20

Εγκλημα προδιαγεγραμμένο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

  • Αιτία είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, η διαχρονική πολιτική απαξίωσης του εργοστασίου, με στόχο το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ
  • Εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και έλλειψη μέτρων ασφαλείας πίσω από το νέο «ατύχημα»
  • Εδώ και ενάμιση χρόνο, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προειδοποιούσε ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι το εργοστάσιο είναι «παγίδα θανάτου».
  • Τις καταγγελίες των εργαζομένων είχε αναδείξει το ΚΚΕ με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, αλλά και ο «Ριζοσπάστης» με σειρά ρεπορτάζ.
  • Πριν από τέσσερις μήνες, ένας ακόμα 36χρονος εργάτης είχε σκοτωθεί στο μεροκάματο. Απανωτά «ατυχήματα» το τελευταίο διάστημα.
  • Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, από σήμερα μέχρι αύριο Παρασκευή. Μηνύματα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ και συνδικάτα.
  • Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη ΛΑΡΚΟ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική του εγκλωβισμού και την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό επιβεβαιώνουν η νέα έξαρση του προβλήματος στα νησιά και τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείρισή του.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την αυστηροποίηση των διαδικασιών παροχής ασύλου, τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, την προετοιμασία μαζικών «επαναπροωθήσεων» στην Τουρκία και τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και πολύ περισσότερο χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Χιλιάδες κατατρεγμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και ανήλικα ασυνόδευτα, που πέρασαν τα πάνδεινα και πλήρωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν σε διακινητές για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και τη φτώχεια, εμποδίζονται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρώπης που είναι ο προορισμός τους και καταδικάζονται να επιβιώνουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες, με το χρόνο να μετράει σε βάρος τους.

Οι εικόνες της άθλιας κατάστασης στα νησιά, που με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης έχει φέρει «στα όριά τους» μετανάστες και κατοίκους, προκαλούν ανησυχία σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου μεταφέρεται τώρα εσπευσμένα ένας αριθμός από τους κατατρεγμένους, προκειμένου να «αποσυμφορηθούν» οι υποδομές στα νησιά από τη νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Μάλιστα, όπως έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις το ΚΚΕ, η κατάσταση στους καταυλισμούς που λειτουργούν στο Σκαραμαγκά, στη Ριτσώνα, στα Διαβατά και αλλού δεν έχει πολλά να «ζηλέψει» από τη Μόρια και τα άλλα υπερκορεσμένα στρατόπεδα στα νησιά, αφού και εκεί οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αυτή η κατάσταση είναι η αιτία για να προκαλείται ανησυχία, αφού η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα ούτε καν να ανακουφίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είτε μένουν στα νησιά είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Κι αυτό έχει να κάνει ακριβώς με την υλοποίηση της κατάπτυστης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, όπως και όλων των Συνθηκών και Συμβάσεων της ΕΕ, για τις οποίες μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την εφαρμογή τους.

Την κατάσταση αυτή αξιοποιούν διάφορες περιθωριακές και εθνικιστικές, ακροδεξιές ομάδες, που έχουν όμως υπέρμετρη προβολή της δράσης και της αποδοχής τους από τα ΜΜΕ. Ομάδες που καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πρόσφυγες, ακόμα και σε προκλητικές ενέργειες μισαλλοδοξίας έξω από καταυλισμούς, προσβάλλοντας θρησκευτικά και πολιτιστικά ήθη των κατατρεγμένων. Η ανοχή στελεχών της κυβέρνησης σ' αυτές τις αθλιότητες αλείφει βούτυρο στο ψωμί τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες ως κυβέρνησης, που υπηρέτησε την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, την οποία συνεχίζει να στηρίζει και βλέπει το Προσφυγικό ως αφορμή για να συντηρείται ο κάλπικος καβγάς με τη ΝΔ πάνω στο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση».

Δίπλα λοιπόν στην ανάγκη να απομονωθούν και να καταδικαστούν μαζικά από το λαό η σάπια προπαγάνδα και η δράση ρατσιστικών και εθνικιστικών ομάδων, προβάλλει ολοένα και πιο επιτακτικά η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη σωματείων και φορέων, συνολικά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε περιοχή για αξιοπρεπείς, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με εξασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας για τα προσφυγόπουλα, όσο καιρό μένουν στη χώρα μας, για γρήγορη εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου, με τη στελέχωση των υπηρεσιών.

Προπάντων να δυναμώσει η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του εγκλωβισμού, για το δικαίωμα των κατατρεγμένων να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, το ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο, εκμετάλλευση και προσφυγιά.


ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Μήνυμα καταδίκης της εγκληματικής συμμορίας από σωματεία και φορείς
  • Αντικομμουνισμός, κενά και αντιφάσεις από τον θρασύδειλο αρχηγό των ναζιστών
  • Μαζική συγκέντρωση χτες έξω από το Εφετείο, την ώρα της απολογίας Μιχαλολιάκου

ΣΕΛ.  8   -   9


ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ
Φασιστική - ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγα μαθητή

ΣΕΛ.  20
ΣΕΜΠΟ COSCO
Προσφυγή του ΣΕΒ για απένταξη των εργαζομένων από τα ΒΑΕ!

ΣΕΛ.  15
ΠΑΜΕ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση σήμερα στη δίκη των φοιτητών για το άγαλμα του Τρούμαν

ΣΕΛ.  4
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα με νέες συγκεντρώσεις

Στη 1 μ.μ. στην Αθήνα. Κινητοποίηση επίσης στη Θεσσαλονίκη και παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο


ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ