ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλειά

Πανελλαδική σύσκεψη οργάνωσης της δράσης εκπαιδευτικών σωματείων

Η ανάγκη να δυναμώσει ένας αγωνιστικός πόλος εκπαιδευτικών σωματείων, που θα τολμά να συγκρούεται με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και θα διεκδικεί τη μόρφωση και τη δουλειά που αξίζει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αναδείχτηκε στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης ΕΛΜΕ και Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έγινε την Κυριακή στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Παιδαγωγικού στο Χημείο.

Εκπρόσωποι 37 ΕΛΜΕ και Συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας συμμετείχαν με αποφάσεις τους και παρακολούθησαν τη σύσκεψη. Ο Απ. Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Σωκράτης», ενός από τα σωματεία που κάλεσε στη σύσκεψη, καλωσορίζοντάς τους, αναφέρθηκε εισηγητικά μεταξύ άλλων στους λόγους που κάνουν αναγκαία μία τέτοια συνάντηση, ειδικά στη σημερινή συγκυρία που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πατά πάνω στο χαλί που έστρωσε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανέβηκαν στο βήμα 24 εκπρόσωποι από 19 εκπαιδευτικά σωματεία από την Αττική, νησιά του Αιγαίου όπως Λήμνο, Ρόδο, Κω, Ικαρία, από Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, Κρήτη και αλλού, από την Ομοσπονδία Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Προσχολικής Αγωγής, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, το ΝΤ Κεφαλονιάς της ΑΔΕΔΥ.

Αιχμή αποτέλεσε το ζήτημα των αναπληρωτών που, όπως τονίστηκε, δένει με τα υπόλοιπα ζητήματα της Εκπαίδευσης, με το δικαίωμα στη μόρφωση των ίδιων των μαθητών. Τονίστηκαν η αναγκαιότητα μονιμοποίησης των 35.000 συμβασιούχων που ουσιαστικά «αναπληρώνουν» χρόνια τώρα τον ...εαυτό τους, με λειψά δικαιώματα, αλλά και η αναγκαιότητα να συνεχιστούν ο αγώνας που πέρυσι ανέδειξε το ζήτημα και οι πρωτοβουλίες όπως εκείνη 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων για άρση των συνταγματικών περιορισμών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη οι αναπληρωτές να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και αντίστοιχα τα σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών «τράβηξαν» την κουρτίνα της κανονικότητας για την οποία μιλά η κυβέρνηση, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και επιβεβαιώνοντας πως η αντιλαϊκή πολιτική εκφράζεται στον ένα ή άλλο βαθμό πανελλαδικά. Είτε με τα κενά που, όπως μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί, συνεχίζουν να υπάρχουν Νοέμβρη μήνα, ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με ελλείψεις και ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές των σχολείων, με προβλήματα στις μεταφορές που έχουν ως αποτέλεσμα μαθητές να μένουν σπίτι τους, ελλείψεις και σε δομές όπως τα ολοήμερα, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη. Αλλά και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Προσχολική Αγωγή με την επέκτασή της χωρίς υποδομές και νέους διορισμούς. Ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις τους πολλοί εκπαιδευτικοί στάθηκαν στις εξελίξεις στο Προσφυγικό με τα νέα αντιδραστικά μέτρα από πλευράς κυβέρνησης, εκφράζοντας την αγωνία να εξασφαλιστούν η πρόσβαση και οι απαραίτητοι όροι για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αναφέρθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης του κλάδου απέναντι στις νέες θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στην Εκπαίδευση, την προωθούμενη αξιολόγηση, τη συνέχιση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό.

Στη βάση των παραπάνω, αναδείχτηκαν και οι ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που όπως τονίστηκε δεν θέλουν ούτε μπορούν να μπουν μπροστά στις διεκδικήσεις. Μεταφέρθηκε εμπειρία από τη δράση μιας σειράς σωματείων που πήραν πρωτοβουλίες, πέτυχαν κατακτήσεις, συσπείρωσαν γύρω τους και τονίστηκε ότι η συμπόρευσή τους προκύπτει ως ανάγκη από τη συγκεκριμένη στάση των πλειοψηφιών.

Κοινή εκτίμηση αποτέλεσε πως η σύσκεψη αποτελεί παρακαταθήκη. Κατά την ολοκλήρωσή της, κατέληξε σε πρόταση να σταλεί κάλεσμα προς όλα τα σωματεία που πήραν μέρος, με προσανατολισμό την πραγματοποίηση πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα στις 23 Νοέμβρη.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές

Με νέα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα, Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συνεχίζουν το αγωνιστικό πρόγραμμα που ξεκίνησαν από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς για πραγματικά σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα και ενάντια στο νέο κύμα επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Απαιτούν έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις για μετεγγραφές, άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών και της φοιτητικής μέριμνας, δηλώνοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση: «Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών. Η κυβέρνηση της ΝΔ να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων - πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών ΝΦΕΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ, Γεωπονικού, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠαΔΑ, με βάση και το πλαίσιο πάλης της πανελλαδικής σύσκεψης φοιτητικών συλλόγων που έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για τα οξυμένα προβλήματα των τμημάτων, τις μετεγγραφές, τη φοιτητική μέριμνα, ενώ φοιτητικοί σύλλογοι από την Κρήτη καλούν σε παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, στις 5 μ.μ., στην πλ. Λιονταριών.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΚΑΒΑΛΑΣ
Συμπαραστέκεται στη φιλόλογο που είπε την αλήθεια για τον Μεταξά

Την εκπαιδευτικό που βρέθηκε στο στόχαστρο της επίθεσης φασιστικών και ακροδεξιών ιστοσελίδων επειδή είπε ότι ο Ι. Μεταξάς ήταν φασίστας δικτάτορας υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) Καβάλας.

Το περιστατικό έγινε την 28η Οκτωβρίου. Η φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης Σταυρούλα Χαβελάκη εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου στον εορτασμό του δήμου Νέστου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, πριν από τη μαθητική παρέλαση, είπε την αλήθεια για τον Μεταξά, μια αλήθεια που έθιξε τους ιδεολογικούς απογόνους του, οι οποίοι στη συνέχεια εξαπέλυσαν εμετική επίθεση εναντίον της.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Καβάλας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καθήκον και υποχρέωση του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές του και την κοινωνία είναι να λέει την αλήθεια και να παλεύει γι' αυτήν! Να επιζητά την ιστορική μνήμη και όχι τη λήθη. Να αφυπνίζει συνειδήσεις και όχι να κοιμίζει τα μυαλά των μαθητών του.

(...) Είναι φυσικό όλοι αυτοί οι ιστορικοί απόγονοι των φασιστών και των ναζιστών να ταράζονται όταν ακούν την αλήθεια! (...) Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των χαφιέδων και των βασανιστών της "Μεταξικής 4ης Αυγούστου", των πεμπτοφαλαγγιτών και των δοσίλογων, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών.

(...) Είναι αυτοί που τρέμουν να ακούσουν για την ηρωική αντίσταση ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και μας πουλάνε το παραμύθι του ΟΧΙ του Μεταξά!

Είναι αυτοί που επίσημα προσπαθούν να εξισώσουν την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τα εγκλήματα των ναζιστών, ψηφίζοντας ανιστόρητα κείμενα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η ΑΣΕ καταλήγει καλώντας τους εκπαιδευτικούς να σταθούν υπερασπιστές της υποχρέωσης του δασκάλου να λέει την αλήθεια!

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα κενά

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κενά εκπαιδευτικών και τη μη έγκριση τμημάτων προσανατολισμού, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καλεί η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Καταγγέλλει την πολιτική που αφήνει άδεια τα σχολεία από καθηγητές και απαιτεί κάλυψη των κενών στα σχολεία, έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων κ.ά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελία για τις «κλειστές πόρτες» στο υπουργείο

Για εμπαιγμό καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής το υπουργείο Παιδείας, καθώς κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκεί την Τρίτη Ενώσεις Γονέων της Αττικής για τα κενά στα σχολεία, βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πόρτες. Παρά το ότι το υπουργείο είχε ειδοποιηθεί για την παράσταση διαμαρτυρίας στις 2 μ.μ. και οι γονείς περίμεναν να τους δεχτεί κάποιος εκπρόσωπός του, μέχρι και τις 3.30 μ.μ. δεν είχαν καμία ειδοποίηση. Οταν αποφάσισαν να φύγουν και να επαναλάβουν την κινητοποίηση άλλη μέρα, το υπουργείο αποφάσισε πως μπορεί να τους δεχτεί!

«Ακούστε λοιπόν, κύριοι του υπουργείου. Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τη σιδερόφρακτη πόρτα του υπουργείου και βρείτε το θάρρος να αντιμετωπίσετε πρόσωπο με πρόσωπο τους γονείς που διεκδικούν Δωρεάν Δημόσια Παιδεία», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η Ομοσπονδία, που καλεί τους γονείς μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν δυναμικά τη λύση των χρόνιων προβλημάτων της Εκπαίδευσης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Ο ΒΥΡΩΝ»
Παρέμβαση για την καταβολή δεδουλευμένων

«Η χρόνια απληρωσιά και η μη καταβολή ενσήμων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, έχει ως κραυγαλέο παράδειγμα την επιχείρηση των ΙΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», ο οποίος χτες πραγματοποίησε παρέμβαση για το θέμα σε εργαζόμενους και σπουδαστές του ΙΙΕΚ.

Οπως καταγγέλλει, «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι συνάδελφοι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος καταγγελιών στο ΣΕΠΕ. Επανειλημμένα το ΔΣ του "Βύρωνα" έχει ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση, η οποία ουδέποτε εμφανίστηκε ή ήρθε σε κάποια στοιχειώδη συνεννόηση με το ΔΣ του Συλλόγου. Δεν εμφανίζονται ούτε στην Επιθεώρηση Εργασίας, στις τριμερείς συναντήσεις που καλούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι».

Το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρεται στη στάση των υπευθύνων της εργοδοσίας κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, σημειώνοντας πως «έφτασαν στο σημείο να βάλουν υπαλλήλους να φωτογραφίζουν μέλη του Σωματείου που έπαιρναν μέρος στην κινητοποίηση. Δηλώνουμε τα εξής: Το Σωματείο έχει πρόσωπο και υπόσταση, τα μέλη του δεν κρύβονται, δεν ταμπουρώνονται πίσω από κλειστές πόρτες! Ο αγώνας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων συνεχίζεται, με νέες κινητοποιήσεις».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org