Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δίψα

Το β' εξάμηνο του 2020 θα εξετάσει ξανά η κυβέρνηση το ζήτημα της αποστολής φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Οι πιέσεις για συμμετοχή σ' αυτήν την ιμπεριαλιστική αποστολή μεγαλώνουν από την πλευρά των ΗΠΑ, ενώ σφήνα μπαίνει και η Γαλλία, η οποία φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει σε μια ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη που θα περιπολεί στον Περσικό «για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Στην πραγματικότητα η Γαλλία θέλει να δηλώσει «παρών» για λογαριασμό των μονοπωλίων της σ' αυτήν τη «φλεγόμενη» περιοχή και βέβαια να σταλεί μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν παίζουν σε «άδειο γήπεδο» σε ό,τι αφορά τους ανταγωνισμούς για τα πετρέλαια, τις σφαίρες επιρροής και τους δρόμους του εμπορίου. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα, η οποία μπλέκει σε ...παράλληλους ανταγωνισμούς: Από τη μια με την πρόθεσή της να συμμετέχει σε ναυτική αποστολή που έχει τις «κάννες» στραμμένες στο Ιράν και από την άλλη με την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ, στην οποία η Γαλλία φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα παίρνει πάνω της το παιχνίδι. Η πρόβλεψη για το «πού θα κάτσει η μπίλια» τον επόμενο χρόνο είναι δύσκολο να γίνει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από αυτές τις εξελίξεις και ανεξάρτητα από τις επιλογές της κυβέρνησης χαμένος είναι ο λαός, που εκτίθεται ολοένα και περισσότερο σε κινδύνους, από τη δίψα της αστικής τάξης και των κομμάτων της να αναβαθμίσουν το ρόλο της στην περιοχή.

Αστειότητες

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης, μετά την ...αγωνία που εξέφρασε το προηγούμενο διάστημα για το πώς οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στα σωματεία τους (έτσι «δικαιολόγησαν» τον επαίσχυντο νόμο για τη συνδικαλιστική δράση...), οι μεθοδεύσεις που ξεδιπλώνει τώρα για να μπουν στο γύψο οι διαδηλώσεις, έχουν να κάνουν με την έγνοια της για το αν τα αιτήματα των διαδηλωτών επικοινωνούνται και γίνονται κτήμα του υπόλοιπου λαού, ή αν αντίθετα υπονομεύονται, εξαιτίας τάχα της «ταλαιπωρίας των χιλιάδων»! Βέβαια, αν ήταν αυτός ο πραγματικός καημός τους, κι αν δεν έβγαζε μάτι η προσπάθεια να κοροϊδέψουν τον κόσμο με αστειότητες επιπέδου ...μαθητών Δημοτικού, το πιο απλό που θα μπορούσαν να κάνουν για να «πιάσουν τόπο» τα δίκαια αιτήματα όσων διαδηλώνουν, θα ήταν να τα κάνουν δεκτά! Οσο για την «ταλαιπωρία των χιλιάδων», αφού τους έπιασε τέτοιος πόνος, δεν έχουν παρά να τους ανακουφίσουν, αυξάνοντας τους μισθούς, αποκαθιστώντας τις απώλειες από την κρίση, εξασφαλίζοντας σύγχρονα δικαιώματα για όλους. Αλλωστε, γι' αυτά διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Ας αφήσουν λοιπόν την «πλακίτσα» κι ας το χωνέψουν: Ο,τι κι αν κάνουν, σιγή νεκροταφείου δεν πρόκειται να επιβάλουν.

Βηματισμός

Για τον «βηματισμό» που ξαναβρίσκει το τραπεζικό σύστημα μίλησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας πως σε αυτό συντελούν «τόσο οι γενναίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι το Σχέδιο "Ηρακλής" για την απαλλαγή τους από κόκκινα δάνεια, ύψους τριάντα δισ. ευρώ», η «επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα μειώσει το διοικητικό κόστος των τραπεζών», αλλά και το «κλίμα εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται στις αγορές, για την εθνική οικονομία, με χαμηλότερα επιτόκια (...) που δίνει στις τράπεζες την απαραίτητη πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια». Σε απλά Ελληνικά, το «βήμα» που βρίσκουν οι τραπεζικοί όμιλοι, πατάει πάνω στην απογείωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά, περνάει πάνω από τα κάθε λογής χαράτσια στα λαϊκά στρώματα, αλλά και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και όσα προσθέτει σε αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να κερδίσει την «εμπιστοσύνη» των «επενδυτών». Ολα αυτά, προκειμένου οι τράπεζες και συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βρουν την απαραίτητη πρόσβαση σε φτηνά κεφάλαια. Πρόκειται δηλαδή για «εμβληματική» απόδειξη ότι η «περπατησιά» του κεφαλαίου και αυτή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο δεν ταιριάζει, αλλά είναι σε δρόμους αντίθετους.

Αξίες

Με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικού απεσταλμένου στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ σημείωσε ότι «η επίσκεψή του αποτελεί σαφή ένδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ για σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συμμάχου του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ». Ποια είναι όμως αυτά τα συμφέροντα και οι αξίες; Η ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων, προκειμένου να ενισχυθούν τα αναχώματα στη ρωσική και κινεζική επιρροή, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει ρόλο «στρατολόγου» και «προκεχωρημένου φυλακίου» στο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα μετά από την ανανέωση της Στρατιωτικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Το κατά πόσο αυτά τα σχέδια και η ελληνική εμπλοκή διασφαλίζουν τη «σταθερότητα» στα Βαλκάνια, το ζουν από πρώτο χέρι οι λαοί της περιοχής όλα τα τελευταία χρόνια, με τις αλλαγές συνόρων, τις ωμές επεμβάσεις, την υποδαύλιση εθνικισμών και αλυτρωτισμών, το ξεφύτρωμα παντού αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Ολα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τις αξίες του λαού, που πολλές φορές στο παρελθόν απέδειξε με τους αγώνες του την απέχθεια για τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, αποκτώντας μεγάλη πείρα, που πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί για την παραπέρα ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της αλληλεγγύης, μπροστά στις εξελίξεις που προμηνύουν καταιγίδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).

1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

1917 Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, στο Μινσκ, στην Κροστάνδη κ.α.

Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

1926 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 31,63%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων (ΚΚΕ) συγκεντρώνει 41.982 ψήφους (4,38%).

1929 Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια εργατικά κέντρα της Ελλάδας, με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Εχουν προηγηθεί δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν τους δρόμους. Παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται δυο συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη λαχαναγορά. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των συγκεντρωμένων και συλλαμβάνει τον ομιλητή, τον οποίο όμως απελευθερώνουν οι εργάτες. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα κ.α. εργατουπόλεις της Ελλάδας. Δεκάδες εργάτες σέρνονται τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Ελασσόνα, στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στον Βόλο και αλλού για παράβαση του «Ιδιωνύμου».

1932 Ο Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1943 Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Αντερσον).

1967 Απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας αναρτάται μεγάλο κόκκινο πανό με το σύνθημα «Ζήτω τα 50 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης». Τα όργανα της Χούντας προχωρούν σε 30 συλλήψεις, κυρίως νεολαίων.

1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ ΜακΚουίν.

1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org