ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ TΗΣ COSCO
Την απένταξή τους από τα ΒΑΕ αξιώνει ο ΣΕΒ με προσφυγή στο ΣτΕ

«Το δίκιο των λιμενεργατών θα κριθεί με νέους αγώνες στις προβλήτες», τονίζει το σωματείο των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ)

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προχώρησε ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων (ΣΕΒ), αξιώνοντας να εξαιρεθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Οι βιομήχανοι στρέφονται ενάντια στην κατάκτηση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων πριν από ένα χρόνο, με τις οποίες ανέδειξαν ότι η βαριά και επικίνδυνη εργασία τους, σε συνδυασμό με το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβάλει η εργοδοσία (COSCO - ΟΛΠ), σακατεύουν εργαζόμενους και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή.

Τώρα ο ΣΕΒ, με την προσφυγή του, σπεύδει να «καθαρίσει» συνολικά για τα μονοπώλια που δρουν στο λιμάνι, στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία δεν «σηκώνει» εργασιακά δικαιώματα.

Στην προσφυγή του ο ΣΕΒ αναφέρει ότι «το αιτούν σωματείο ως η κεντρική εργοδοτική οργάνωση της χώρας, με πρόδηλο έννομο συμφέρον, ζητεί την ακύρωση» της απόφασης για την ένταξη των εργαζομένων στις δύο προβλήτες στα ΒΑΕ. Οπως σημειώνει, το «έννομο συμφέρον» του ΣΕΒ «προκύπτει από το καταστατικό του και είναι πασίδηλο από τη δημοσιότητα της δράσης του ως κεντρικής εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακής ειρήνης».

Ως πρόσχημα για την προσφυγή του, αναφέρει ότι δεν προηγήθηκε «διαβούλευση των κοινωνικών φορέων», ενώ αποφαίνεται ότι ο χώρος του λιμανιού του Πειραιά που βρίσκονται οι δύο προβλήτες, δεν είναι «λιμενικός χώρος». «Η έννοια του "λιμενικού χώρου", κατά την πάγια πρακτική, ερμηνεύεται συσταλτικά και δεν καταλαμβάνει τις λιμενικές εγκαταστάσεις», αναφέρει.

Το σχετικό έγγραφο, παρότι έχει κατατεθεί από τον ΣΕΒ εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 10 Οκτώβρη, γνωστοποιήθηκε μόλις χτες στο σωματείο των εργαζομένων στις δύο προβλήτες (ΕΝΕΔΕΠ).

ΕΝΕΔΕΠ: Αιτία πολέμου η ακύρωση της ένταξης στα ΒΑΕ - Δεν θα τους περάσει!

Η γνωστοποίηση της προσφυγής των βιομηχάνων σήμανε αμέσως συναγερμό στους εργαζόμενους στις προβλήτες της COSCO - ΟΛΠ.

«Κάνουμε σαφές προς την COSCO, D-PORT και ΣΕΒ ότι αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ η ακύρωση της ένταξης των λιμενεργατών στα ΒΑΕ», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO.

«Ο αγώνας μας πηγάζει από τα δίκαια αιτήματά μας», υπογραμμίζει το σωματείο. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη "δική τους πραγματικότητα" που θέλει να ζούμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ που να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Αλλωστε και τα τελευταία εργατικά ατυχήματα μέσα στο λιμάνι επιβεβαιώνουν ότι μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμα υλικά. Με τη δική μας δουλειά, πάνω στα δικά μας σακατεμένα κορμιά, φέραμε το λιμάνι στην 1η θέση στη Μεσόγειο», ενώ υπενθυμίζεται ότι «στη διπλανή πόρτα», δηλαδή στην προβλήτα Ι, οι λιμενεργάτες είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Και το σωματείο ξεκαθαρίζει: «Δεν τους κάνουμε τη χάρη. Οι λιμενεργάτες δεν σκύβουν το κεφάλι. Με όπλο τη δική μας πείρα, τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οργανώνουμε την αντεπίθεση (...) Το δίκιο των λιμενεργατών θα κριθεί με νέους αγώνες στις προβλήτες».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες σε ετοιμότητα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, όπως τα ΒΑΕ, την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών ΣΣΕ, το δικαίωμα στην οργάνωση, στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, στην απεργία, μόνιμες 6άρες πόστες, διασφάλιση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας, συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου για όλους.

Συναγερμός σε σωματεία και φορείς του Πειραιά

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσαν επίσης εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, όπου τονίζουν ότι «επιβεβαιώνεται αυτό που ειπώθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη σωματείων και φορέων του Πειραιά, ότι και στην ανάπτυξη ο λογαριασμός πάει στην εργατική τάξη και το λαό, ότι την ώρα που αυτοί μετρούν κέρδη, εμείς αγωνιούμε για το αν θα τα φέρουμε βόλτα, αν με το μεροκάματο θα φτάσει να καλυφθούν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, για το αν θα γυρίσουμε σώοι σπίτι».

Τονίζεται ότι η επίθεση στους λιμενεργάτες «αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά» και καλούν σε έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής φορείς:

Τα Συνδικάτα: Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (Παράρτημα Πειραιά), Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Περιφέρειας Αττικής και Περιχώρων, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Αργοσαρωνικού, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, ΟΤΑ Αττικής (Παράρτημα Πειραιά), η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΟΑΕΕ Πειραιά, Δημοσίου Πειραιά.

Οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά, Περάματος και «Εστία Γυναίκας» Περάματος.

Οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τερψιχώρος», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».

Οι ίδιες φορείς συνεχίζουν εξάλλου τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες τους ενόψει της παμπειραϊκής συγκέντρωσης που οργανώνουν στις 20 Νοέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 12) στις 12 μ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Με πανελλαδική κινητοποίηση διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη δουλειά

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος
Το δικαίωμά τους στη δουλειά διεκδίκησαν χτες με μαζική πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι συμβασιούχοι στις Δασικές Υπηρεσίες, ύστερα από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες και απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Το διάστημα που διανύουμε αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις και οι συμβασιούχοι οδηγούνται και πάλι στην ανεργία, παρά την προσφορά τους και τις τεράστιες ανάγκες σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως η δασοπροστασία.

Την κινητοποίηση των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες στήριξαν επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης κ.ά.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΑΔΕ, η οποία είχε προκηρύξει για χτες και στάση εργασίας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από τις Συντονιστικές Επιτροπές των Δασεργατών από όλη τη χώρα.

Με συνθήματα όπως «Τα δάση θέλουν προστασία - θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», «Φροντίστε τα δάση κι αφήστε το ραχάτι, να μην το ξαναζήσουμε ένα καινούργιο Μάτι», οι συμβασιούχοι διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας των δασών.

Στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε τα αιτήματά τους για: Ανανέωση για 12 μήνες των συμβάσεων 5.066 συμβασιούχων που δουλεύουν μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Αρση όλων των νομικών περιορισμών και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς.

Σε ανακοίνωσή τους μετά το τέλος της συνάντησης, η ΟΣΕΑΔΕ και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των συμβασιούχων σημειώνουν ότι σε αυτήν «αποκαλύφθηκε μεταξύ άλλων και το αντιλαϊκό προσωπείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, απαντώντας στα αιτήματά μας ο υφυπουργός δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το πρόγραμμα της "κοινωφελούς εργασίας", το οποίο έγινε για την ανακούφιση της ανεργίας και όχι για να χρησιμοποιηθεί ως Δούρειος Ιππος για τη μονιμότητα, δεν επιτρέπουν την παράταση των συμβάσεων και πολύ περισσότερο τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αν και αναγνωρίζει από την άλλη την υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών...».

Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός είπε ότι θα μεταφέρει τις απόψεις των εργαζομένων στον υπουργό και σε άλλους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη ενάντια στη νέα επίθεση στην Ασφάλιση

Με την οργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη απαντούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντάς την για λογαριασμό του κεφαλαίου από εκεί που την έφτασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση κοινών κινητοποιήσεων ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κοινού αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμά της, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και απευθυνόμενο σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζει ότι πρέπει, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, να προετοιμάσουν την επιτυχία τους.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ.

Συσκέψεις από το ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για την οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση και για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων τη Δευτέρα 11/11 στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυρουπόλεως 33 και Σπάρτης, πλατεία Αμερικής).

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση. «Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους», υπογραμμίζει, «από τους νέους εργαζόμενους έως τους συνταξιούχους. Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά τον εργαζόμενο λαό».

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει την Τρίτη 12/11 η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές, συνταξιουχικές και νεολαιίστικες οργανώσεις.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια δηλώνει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας τα σωματεία του κλάδου να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν και αυτά σχετική απόφαση, καθώς και να οργανώσουν με μαζικές διαδικασίες τη συμμετοχή τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Την Τετάρτη η κινητοποίηση ενάντια στην «ευελιξία»

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, σωματεία της Αττικής που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της Βιομηχανίας προετοιμάζουν την κινητοποίηση που οργανώνουν ενάντια στις «ευέλικτες» μορφές εργασίας και στο αίσχος των «δουλεμπορικών» γραφείων, την Τετάρτη 13/11, με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6.30 μ.μ., και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους, έχουν ήδη προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις «ενοικίασης» εργαζομένων, ενώ σχεδιάζουν και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις. Καθημερινά προχωρούν σε εξορμήσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς στους οποίους οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ