ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ
Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης μαθητής πρόσφυγας

Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης έπεσε χτες το πρωί ανήλικος πρόσφυγας από το Ιράν, μαθητής της 1ης Γυμνασίου, έξω από το σχολείο όπου φοιτά, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Δύο άγνωστοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν στο προσφυγόπουλο έξω από το Γυμνάσιο της Νεάπολης. Του χάραξαν με μαχαίρι το χέρι και τον απείλησαν να μην ξαναπάει σχολείο. Το 13χρονο αγόρι μπήκε στο σχολείο σε κατάσταση σοκ. Μετά από παρότρυνση των συμμαθητών του ενημέρωσε τον διευθυντή, ο οποίος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης.

Εγγραφη ενημέρωση για τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών, ζήτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσει η έρευνα στα επόμενα στάδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί φιλοξενείται με την οικογένειά του σε διαμέρισμα στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT.

Στο σχολείο έσπευσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, όλοι μαζί να ορθώσουν τείχος και ασπίδα αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή 8 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ρολόι της Νεάπολης.

Καμία ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις

Την επίθεση καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλούν όλους τους μαθητές, όλο το λαό της Νεάπολης, να καταδικάσουν την επίθεση και σημειώνουν: «Τέτοιες επιθέσεις καλλιεργούν το μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη του τόπου μας. Οι γονείς και οι παππούδες μας ξέρουν από μετανάστευση και προσφυγιά. Τέτοιες ρατσιστικές φωνές και επιθέσεις έχουν σκοπό να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο». Τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Και αναφέρουν: «Κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και το ρατσισμό. Να μας πείσουν ότι αυτοί οι συμμαθητές μας είναι εχθροί μας επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα και συνήθειες από εμάς. Δεν θα τους περάσει.

Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες και όνειρα με αυτά τα παιδιά. Οτι είμαστε από την ίδια μεριά. Οτι έχουμε απέναντί μας τους ίδιους εχθρούς. Τις κυβερνήσεις που μας στερούν το σχολείο που αξίζουμε, μας αφήνουν χωρίς καθηγητές και πετάνε για τα σχολεία μας ό,τι "ψίχουλο" περισσέψει. Αυτά τα παιδιά παλεύουν να επιβιώσουν, να κάνουν μια νέα αρχή, κόντρα σε όσους τούς καταστρέφουν τη ζωή. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός με αυτά τα παιδιά. Δίνουμε το χέρι, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, απομονώνουμε κάθε ρατσιστική φωνή. Μπαίνουμε μπροστά ώστε όλοι οι πρόσφυγες συμμαθητές μας να νιώσουν μέρος της μαθητικής κοινότητας, να κάνουν παρέες όπως και όλα τα παιδιά, να μοιραστούν τα όνειρα και τις αγωνίες τους με εμάς».

Τέλος, καλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν: Να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης για όλα τα προσφυγόπουλα. Να προσληφθούν μεταφραστές - διερμηνείς με ευθύνη του κράτους, να υπάρχει όλο το ειδικευμένο προσωπικό στο σχολείο ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και τα Ελληνικά και τη μητρική τους γλώσσα. Να γίνουν προσλήψεις σε καθηγητές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Να σταματήσει ο άθλιος εγκλωβισμός των παιδιών και των οικογενειών τους σε hot spots. Να γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να φύγουν όσοι θέλουν για τη χώρα πραγματικού προορισμού τους.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική της ΕΕ ο νόμος που εντείνει την καταστολή σε βάρος προσφύγων - μεταναστών

Τις γενικευμένες απελάσεις και την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, που προωθούν τόσο η ευρωενωσιακή πολιτική όσο και ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής:

«Η συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου διεξάγεται προς το αντιδραστικότερο. Τα περί επιμερισμού προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου και σε άλλα κράτη της ΕΕ πλην των κρατών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, κρύβουντην ουσία: Οτι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της με την ενίσχυση και γενίκευση των απελάσεων, που εύηχα αποκαλούν "επιστροφές", με τη θεώρηση κρατών όπως η Τουρκία ως "ασφαλών τρίτων χωρών", ακόμα και περιοχών στη Συρία ως "ασφαλών περιοχών", καθώς και με τον δραστικό περιορισμό της ίδιας της έννοιας του πρόσφυγα, αυτό που βασικά θα διαμοιράζει η ΕΕ ανάμεσα στα κράτη - μέλη της είναι τις αποφάσεις απέλασης χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Αλλωστε και η κυβέρνησή σας έχει ήδη θέσει αριθμητικό στόχο 10.000 απελάσεων έως το 2020, μαζί με την ενίσχυση των κλειστών κέντρων κράτησης.

Πώς τοποθετείστε στο γεγονός ότι ο νέος νόμος της κυβέρνησής σας, σε συνέχεια της προηγούμενης, δεν αποτελεί εξαίρεση ή παρανυχίδα της πολιτικής της ΕΕ, αλλά κινείται σε αυτούς τους αντιδραστικούς άξονές της; Αυτή η πολιτική σας είναι που με βάση τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προωθεί τον εγκλωβισμό σε άθλιες συνθήκες (τώρα πλέον και με γεωγραφικό περιορισμό σε όλη τη χώρα), την καταστολή και με στρατιωτικές δυνάμεις, τις απελάσεις και τον δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και με τιμωρητικές διατάξεις. Αυτή η πολιτική είναι που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του εθνικισμού και ρατσισμού».

ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ
Παρατημένοι χωρίς φάρμακα πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη

Η δομή στην Αλεξάνδρεια
Η δομή στην Αλεξάνδρεια
Η παντελής έλλειψη φαρμάκων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ημαθία αποτελεί το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο, σε συνέχεια των περιοδειών του Κόμματος στις δομές φιλοξενίας προσφύγων της Κεντρικής Μακεδονίας. Το κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, επισκέφθηκε τις δομές σε Αλεξάνδρεια και Βέροια.

Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων γίνεται ακόμα μεγαλύτερο με δεδομένο ότι η δομή στη Βέροια φιλοξενεί εξολοκλήρου οικογένειες που έχουν ευάλωτα μέλη, κυρίως με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χρόνιοι πάσχοντες με μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα βρίσκονται κυριολεκτικά παρατημένοι στη μοίρα τους, όπως, για παράδειγμα, διαβητικοί χωρίς πρόσβαση σε ινσουλίνη.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης και οι Γιώργος Μελιόπουλος και Γιάννης Τσαναξίδης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βέροιας, ενημερώθηκαν σχετικά με το φλέγον αυτό πρόβλημα και τα άλλα ζητήματα από εργαζόμενους της δομής. Εκεί φιλοξενούνται περίπου 460 άτομα, με σχεδόν τα μισά από αυτά ανήλικα παιδιά. Το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόσφυγες βρίσκονται χωρίς ΑΜΚΑ, πέρα από το φλέγον ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προκαλεί και εμπόδια στην ένταξη των παιδιών στα σχολεία καθώς δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

«Η αλληλεγγύη του λαού της περιοχής βοηθάει πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών», ανέφερε εργαζόμενος δείχνοντας στο κλιμάκιο τον χώρο όπου αποθηκεύεται ο ρουχισμός που δωρίζεται από τους κατοίκους της Βέροιας, μέχρι το διαμοιρασμό του. Νωρίτερα, ο Λεωνίδας Στολτίδης βρέθηκε στη δομή της Αλεξάνδρειας, όπου διαπίστωσε πως και εκεί σημειώνονται ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε εκπαιδευτικό προσωπικό αναγκαίο για τη στελέχωση των νηπιαγωγείων και των απογευματινών τμημάτων ένταξης. Η μοναδική γιατρός της δομής, παιδίατρος στην ειδικότητα, εξήγησε πως τα λιγοστά φάρμακα εξασφαλίζονται μονάχα από το φιλότιμο και την αλληλεγγύη εργαζομένων και κατοίκων.

Σύσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Σύσκεψη για το Προσφυγικό έγινε χτες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις περί ενός «συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του ζητήματος», το Σαββατοκύριακο ή αρχές της επόμενης βδομάδας. Μιλώντας για το θέμα, στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, παρέπεμψε στο πλαίσιο - με βάση και τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ - που ψήφισε η κυβέρνηση για «επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ώστε μέσα σε λίγους μήνες να μπορούμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν άσυλο - και άρα μπορούν να πάνε προς την Ευρώπη ή να μείνουν εδώ - και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι είτε θα πηγαίνουν στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στην αρχή είτε θα επιστρέφουν πίσω».

Ανέφερε ότι απομένει να αποφασιστεί σε ποια σημεία θα γίνουν τα προαναχωρησιακά κέντρα και ποιας δυναμικότητας θα είναι. Θέματα που θα οριστικοποιηθούν αυτές τις μέρες. Ανέφερε δε ότι η κυβερνητική πολιτική έχει «τέσσερα σκέλη: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη. Στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/11 στη Φιλοσοφική, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και της συνέλευσης φοιτητών ΠΑΜΑΚ, της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος ΕΚΠ και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Αναδείχθηκε ότι η δημιουργία της Επιτροπής Αλληλεγγύης έρχεται ως λύση στην ανάγκη δραστηριοποίησής τους ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και έκφρασης της αλληλεγγύης τους στους πρόσφυγες μέσα σε σύνθετες εξελίξεις στη χώρα και την περιοχή μας. Αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν στις εξής δράσεις: Συλλογή τροφίμων, ειδών ένδυσης και γραφικής ύλης, δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής με παιδικές ζωγραφιές με αντιπολεμικό περιεχόμενο, προβολή ταινιών με τη συμμετοχή και των κινηματογραφικών ομάδων των Συλλόγων.

Στο μεταξύ, ήδη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας, μέλη της ΟΓΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της μεταφοράς πλήθους προσφύγων (και πολλών μικρών παιδιών) σε δομές της περιοχής, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους συγκεντρώνοντας φάρμακα και συγκεκριμένα: SirAugmentin 457mg (ή άλλων mg), SirClaripen 250mg, Dr.zirtek, ή aerius, Dr.soldesanil, Crfucicort ή mupirocingeloraldektarin, Crbepantholeczema, Crtravogen, αντίστοιχες αντιβιώσεις σε χάπια για ενήλικες, φυσιολογικό ορό και sol (φθειροκτόνο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ