Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ
Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης μαθητής πρόσφυγας

Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης έπεσε χτες το πρωί ανήλικος πρόσφυγας από το Ιράν, μαθητής της 1ης Γυμνασίου, έξω από το σχολείο όπου φοιτά, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Δύο άγνωστοι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν στο προσφυγόπουλο έξω από το Γυμνάσιο της Νεάπολης. Του χάραξαν με μαχαίρι το χέρι και τον απείλησαν να μην ξαναπάει σχολείο. Το 13χρονο αγόρι μπήκε στο σχολείο σε κατάσταση σοκ. Μετά από παρότρυνση των συμμαθητών του ενημέρωσε τον διευθυντή, ο οποίος κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης.

Εγγραφη ενημέρωση για τα γεγονότα, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών, ζήτησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσει η έρευνα στα επόμενα στάδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί φιλοξενείται με την οικογένειά του σε διαμέρισμα στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, στο πλαίσιο του προγράμματος REACT.

Στο σχολείο έσπευσε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η Ομοσπονδία Γονέων καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, όλοι μαζί να ορθώσουν τείχος και ασπίδα αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή 8 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο ρολόι της Νεάπολης.

Καμία ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις

Την επίθεση καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλούν όλους τους μαθητές, όλο το λαό της Νεάπολης, να καταδικάσουν την επίθεση και σημειώνουν: «Τέτοιες επιθέσεις καλλιεργούν το μίσος, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη του τόπου μας. Οι γονείς και οι παππούδες μας ξέρουν από μετανάστευση και προσφυγιά. Τέτοιες ρατσιστικές φωνές και επιθέσεις έχουν σκοπό να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο». Τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Και αναφέρουν: «Κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και το ρατσισμό. Να μας πείσουν ότι αυτοί οι συμμαθητές μας είναι εχθροί μας επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα και συνήθειες από εμάς. Δεν θα τους περάσει.

Εμείς ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες αγωνίες και όνειρα με αυτά τα παιδιά. Οτι είμαστε από την ίδια μεριά. Οτι έχουμε απέναντί μας τους ίδιους εχθρούς. Τις κυβερνήσεις που μας στερούν το σχολείο που αξίζουμε, μας αφήνουν χωρίς καθηγητές και πετάνε για τα σχολεία μας ό,τι "ψίχουλο" περισσέψει. Αυτά τα παιδιά παλεύουν να επιβιώσουν, να κάνουν μια νέα αρχή, κόντρα σε όσους τούς καταστρέφουν τη ζωή. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός με αυτά τα παιδιά. Δίνουμε το χέρι, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, απομονώνουμε κάθε ρατσιστική φωνή. Μπαίνουμε μπροστά ώστε όλοι οι πρόσφυγες συμμαθητές μας να νιώσουν μέρος της μαθητικής κοινότητας, να κάνουν παρέες όπως και όλα τα παιδιά, να μοιραστούν τα όνειρα και τις αγωνίες τους με εμάς».

Τέλος, καλούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν: Να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης για όλα τα προσφυγόπουλα. Να προσληφθούν μεταφραστές - διερμηνείς με ευθύνη του κράτους, να υπάρχει όλο το ειδικευμένο προσωπικό στο σχολείο ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να μάθουν και τα Ελληνικά και τη μητρική τους γλώσσα. Να γίνουν προσλήψεις σε καθηγητές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Να σταματήσει ο άθλιος εγκλωβισμός των παιδιών και των οικογενειών τους σε hot spots. Να γίνουν όλες οι διαδικασίες ώστε να φύγουν όσοι θέλουν για τη χώρα πραγματικού προορισμού τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ