Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να λειτουργήσουν όλες οι δομές υποδοχής των προσφυγόπουλων

Καταγγέλλει τις ρατσιστικές φωνές που ακούστηκαν μετά από ένα περιστατικό σε σχολείο στη Χαριλάου

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη 11/10 στο 79ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Χαριλάου, ανάμεσα σε δύο παιδιά, φασιστικοί - ναζιστικοί θύλακες άρχισαν να εξαπολύουν σχεδιασμένα το ρατσιστικό τους δηλητήριο εναντίον των προσφύγων.

Την Παρασκευή 12/10 έγινε γνωστό ένα συμβάν τραυματισμού 9χρονου μαθητή από έναν 11χρονο συμμαθητή του, συριακής καταγωγής. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν οι γονείς του 9χρονου κατήγγειλαν ότι ο 11χρονος από τη Συρία επιτέθηκε βίαια στο παιδί τους με μία λάμα ξύστρας και το τραυμάτισε. Μάλιστα, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για το ζήτημα. Ακολούθησε παρέμβαση γονέα άλλης μαθήτριας που έδωσε άλλη τροπή στην υπόθεση, καθώς έκανε λόγο για διαρκείς επιθέσεις σε βάρος του 11χρονου προσφυγόπουλου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στην εισαγγελέα Ανηλίκων να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί εάν όντως ο 11χρονος μαθητής είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού (μπούλινγκ) πριν το περιστατικό με τον 9χρονο. Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να κληθούν και να καταθέσουν και οι δάσκαλοι του σχολείου, οι οποίοι σύμφωνα με την ανάρτηση του γονέα γνώριζαν τι συνέβαινε στον 11χρονο.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, ο «τραυματισμός» του 9χρονου μαθητή ήταν απλά μια διένεξη μεταξύ μαθητών που συμβαίνει κάθε μέρα σε όλα τα σχολεία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις ρατσιστικές φωνές που άρχισαν να ακούγονται αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που με την πολιτική της συντηρεί τέτοιες φωνές.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Λόγω της καταγωγής του ενός από τα δυο παιδιά, ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές άρχισαν να ακούγονται, σχεδιασμένα από φασιστικούς -ναζιστικούς θύλακες, με ξεπερασμένες αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και ιδεολογήματα περί ασθενειών, περί άλλης κουλτούρας, για να σπείρουν το απάνθρωπο φυλετικό, αλλόθρησκο και ρατσιστικό μίσος, όχι μόνο στη συνείδηση των ενήλικων γονιών, αλλά και στην "ψυχή" των ανήλικων μαθητών.

Μιλάμε για παιδιά, θύματα της ανοιχτής πολεμικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Εγκλωβίστηκαν εδώ από τις απαράδεκτες πολιτικές της ΕΕ, στις οποίες ενεργό ρόλο διαδραμάτισε και η τωρινή συγκυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη.

Κυβέρνηση και ΕΕ συντηρούν τέτοιες φωνές στην πράξη, καθώς σε κανένα σχολείο δεν υπάρχει τμήμα ένταξης αυτών των παιδιών, ούτε προγραμματισμός για να γίνουν».

Και τονίζει ότι «οι γονείς έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους όλες οι δομές υποδοχής, να δημιουργηθούν κι εκείνες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στα γενικά σχολεία, αφού βεβαίως τηρηθούν οι προϋποθέσεις, να δημιουργηθούν χώροι Προσχολικής Αγωγής, Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης και μέσα στις δομές φιλοξενίας, να προσληφθεί προσωπικό, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ. Να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά στο να μορφωθούν. Εχουμε χρέος να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας ώστε πάνω απ' όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ