ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Δεν άντεξε στην πίεση

Εχοντας περιοριστεί σε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, ο Ολυμπιακός υπέστη την ήττα χτες στο Μόναχο από την Μπάγερν με 2-0 για την 4η αγωνιστική του Champions League. Eτσι, με μόλις 1 βαθμό οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου και πλέον γίνεται δύσκολο το έργο της κατάληψης της 3ης θέσης, που οδηγεί στο Εuropa League. Αντίθετα η Μπάγερν εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» του Champions League.

Οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη χάρη στα γκολ των Λεβαντόφσκι (69') και Πέρισιτς (89') και συνολικά κυριάρχησαν, έχοντας κατοχή μπάλας 66% έναντι 34% του Ολυμπιακού, ο οποίος γλίτωσε από βαρύτερη ήττα χάρη στον Σα. Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας πραγματοποίησε σωρεία επεμβάσεων, με σημαντικότερες αυτές στις προσπάθειες των Κομάν (34', 56'), Γκορέτσκα (50') και Μίλερ (87'), ενώ οι Βαυαροί είχαν και δοκάρι στο 45' με τον Παβάρ και συνολικά 25 τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις 2 του Ολυμπιακού.

Μπάγερν: Νόιερ, Παβάρ, Μαρτίνεθ, Λεβαντόφσκι, Γκορέτσκα (82' Τολισό), Ντέιβις, Γκνάμπρι (88' Πέρισιτς), Μίλερ, Αλάμπα, Κομάν (90'+ Κουτίνιο), Κίμιχ.

Ολυμπιακός: Σα, Σεμέδο, Καμαρά, Μπουχαλάκης (71' Βαλμπουενά), Γκιγιέρμε, Γκερέρο, Ποντένσε (79' Ελ Αραμπί), Ομάρ, Μεριά, Τσιμίκας, Ραντζέλοβιτς (61' Μασούρας).

Παρά τις επεμβάσεις του Σα ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να μείνει όρθιος στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν

Associated Press

Παρά τις επεμβάσεις του Σα ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να μείνει όρθιος στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΦΕΣ
Ζητείται αντίδραση

Με τη βαριά εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (90-65) την προηγούμενη αγωνιστική να τον έχει «προσγειώσει» μετά τη νίκη στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός αναζητεί απόψε την επιστροφή στις επιτυχίες με αντίπαλο την Εφές στο ΣΕΦ για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκας (21.00 - Novasports 2). Με απολογισμό 2 νίκες - 4 ήττες, οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται το θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να «ξεκολλήσουν» από τις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας αλλά και να ανέβουν ψυχολογικά ενόψει της ακόμα πιο δύσκολης συνέχειας στη διοργάνωση.

Σύμφωνα με τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα, ο αγώνας αποτελεί ευκαιρία για τους παίκτες του να βγάλουν αντίδραση μετά την απογοήτευση της προηγούμενης βδομάδας. Ως τέτοιο όρισε το να δείξουν εγωισμό και να παίξουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, καθότι μόνο έτσι μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη απέναντι στην Εφές, μια ομάδα ιδιαίτερα ποιοτική, όπως τόνισε (4-2 ο απολογισμός της). Αναφέρθηκε στην επιθετική συνέπεια της ομάδας του ως κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για τη νίκη, όπως και το να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν με τη Μακάμπι. Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος από το ρυθμό προσαρμογής των Ρότσεστι και Ριντ στο παιχνίδι της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί χωρίς τον Παπανικολάου, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον τραυματισμό του. Αντίθετα, ο Κόνιαρης ξεπέρασε τα προβλήματα στη μέση και θα δώσει το «παρών» στην αποστολή.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης - Χίμκι (19.00 - Novasports 1), Ερυθρός Αστέρας - Ρεάλ Μαδρίτης (20.00 - Novasports 4), Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αλμπα Βερολίνου (21.00 - Novasports 3), Αρμάνι Μιλάνο - Μπασκόνια (21.45 - Novasports 1)
ΜΠΑΝΤΙΡΜΑ - ΑΕΚ 50-68
Με άμυνα και Σαντ Ρος

Μετά από πολύ καλή εμφάνιση η ΑΕΚ πήρε εύκολη νίκη στην Τουρκία επί της Μπαντίρμα με 68-50 για την 4η αγωνιστική του FIBA Champions League. Εφτασε έτσι τις 3 νίκες στον 2ο όμιλο, έναντι 1 ήττας, και προσπέρασε την Μπούργος κοντά στην κορυφή, σε συνδυασμό και με την απρόσμενη ήττα της ισπανικής ομάδας από την Ορτέζ (82-78).

Ηταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη της «Ενωσης» σε Ελλάδα και Ευρώπη, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε αγωνιστική άνοδο μετά από ένα σερί χαμένων αγώνων. Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρείται στην άμυνα, όπου, όπως και στον αγώνα με τον Πανιώνιο, οι παίκτες της ΑΕΚ και πρώτος απ' όλους ο Σαντ Ρος πήραν «άριστα». Στη δε επίθεση τις λύσεις έδωσαν κυρίως οι Λάνγκφορντ και Ματσιούλις.

Η ελληνική ομάδα πήρε διαφορά από την αρχή (14-22 στο 10', 21-33 ημίχρονο) και την παγίωσε στο β' μέρος (37-53 στο 30'), ενώ την ίδια ώρα οι γηπεδούχοι Τούρκοι αναλώνονταν σε ατομικές ενέργειες και μακρινά σουτ.

Μπαντίρμα: Ερντέκ 1, Χαλταλί, Καμπακά, Οντσέλ, Γιλμάζ, Χαζέρ 8, Χάμερ 2, Καλινόσκι 6, Προύιτ 16, Σενγκούν, Σμιθ 3, Τέρι 10.

ΑΕΚ: Χρυσικόπουλος 8, Γιαννόπουλος 9, Γκίκας 2, Γιάνκοβιτς 2, Τολιόπουλος 5, Λάνγκφορντ 14, Ματσιούλις 11, Μαυροειδής 6, Σαντ Ρος 8, Σλότερ.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΡΙΣΟΝ 88-77
Παρέμεινε στην κορυφή

Παρότι «έπαιξε με τη φωτιά» στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Προμηθέας πήρε τη νίκη στην Πάτρα επί της Μακάμπι Ρισόν με 88-77 για την 6η αγωνιστική του Eurocup. Ηταν η 5η νίκη των Πατρινών, οι οποίοι παρέμειναν στην κορυφή του 1ου ομίλου (θα τους έπιανε εκεί η Βίρτους Μπολόνια με νίκη επί της Ουλμ αργά χτες το βράδυ) και πραγματοποίησαν ένα ακόμα βήμα για την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Οι γηπεδούχοι, έχοντας σε καλή μέρα επιθετικά τους Μπάμοπ, Λίποβι και Φέλερ, ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ και με σχετική άνεση μέχρι και το τέλος της τρίτης περιόδου (20-17 στο 10', 43-30 ημίχρονο, 63-54 στο 30'). Χαλάρωσαν όμως στις αρχές της τέταρτης περιόδου και παράλληλα η Μακάμπι βρήκε τα σουτ από την περιφέρεια, με αποτέλεσμα η διαφορά να «ροκανιστεί» σε οριακά επίπεδα (69-67). Στα τελευταία λεπτά ο Ελις έδωσε τις λύσεις και οδήγησε τον Προμηθέα στη νίκη.

Προμηθέας: Χολ 10, Μπάμοπ 20, Λίποβι 14, Κασελάκης 10, Κουρουπάκης, Κατσίβελης 3, Φέλερ 13, Ρόμπινσον 2, Μπόγρης 10, Ελις 6, Μπαζίνας.

Μακάμπι Ρισόν: Σουίνγκ 9, Μπουρντιγιόν 8, Αριέλ 3, Μπλέιζερ 5, Γουίλιαμς 13, Τίσμαν 3, Ντοβράτ 12, Χάμιλτον 20, Μονρό 4.

Απάντηση ΕΟΚ στον υφυπουργό Αθλητισμού

Στα άκρα φτάνει η κόντρα του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με την Ελληνική Ομοσπονδία Μπάσκετ και ειδικότερα τον πρόεδρό της, Γιώργο Βασιλακόπουλο, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου αθλητικού νομοσχεδίου από τον πρώτο. Αφορμή για τη νέα κόντρα στάθηκε η συνέντευξη του υφυπουργού στο περιοδικό «All Star Basket», όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το «χαμηλό επίπεδο» του ελληνικού μπάσκετ ως αποτέλεσμα και του «ξεπερασμένου management» από πλευράς ΕΟΚ.

Αυτή η αναφορά προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας, με κύκλους της να κατηγορούν τον υφυπουργό για «γραφικότητες» και ότι «επιδιώκει δημοσιότητα χωρίς να έχει τη γνώση που απαιτείται για να μιλήσει για συγκεκριμένα θέματα». Διευκρινίζουν δε ότι ο υφυπουργός «στο νέο του παραλήρημα» εμπλέκει την 7η Εθνική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη, την Εθνική που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο παρά τις αντιξοότητες με το πρωτάθλημα που κατακλύζεται από ξένους παίκτες και για το οποίο η ΕΟΚ έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του στον «Sport Fm», μιλώντας για το άρθρο του νομοσχεδίου που επιβάλλει χρονικό και ηλικιακό περιορισμό στις θητείες, υποστήριξε ότι τέτοιοι περιορισμοί απαγορεύονται από το Σύνταγμα και ότι δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. «Το κρίνει η ίδια η αθλητική κοινωνία πότε είσαι ικανός να φύγεις από τη θέση σου. Δεν επιβάλλεται με έναν νόμο ή μία απόφαση του οποιουδήποτε κ. Αυγενάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βασιλακόπουλος.

Πάνω στις δηλώσεις Βασιλακόπουλου τοποθετήθηκε ο Λ. Αυγενάκης μέσω δημοσίευσής του στο διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι σέβεται και τιμά την ηλικία του προέδρου της ΕΟΚ και την πορεία του στο μπάσκετ αλλά «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Το Ρέθυμνο συμπλήρωσε την οκτάδα

Το Ρέθυμνο έγινε η όγδοη ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου μπάσκετ, καθώς στον τελευταίο αγώνα της 3ης φάσης νίκησε εντός έδρας τον Κολοσσό Ρόδου με 75-65. Στους «8» οι Κρητικοί θα αντιμετωπίσουν το προσεχές Σάββατο στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, την οποία πρόσφατα νίκησαν στο Ρέθυμνο για το πρωτάθλημα.

Στον αγώνα με τον Κολοσσό, το Ρέθυμνο, με πρωταγωνιστή τον Φράνκαμπ (26 πόντοι) και όπλο τα μακρινά σουτ, πήρε εξαρχής το προβάδισμα στο σκορ (20-14 στο 10' , 38-24 ημίχρονο, 57-38 στο 30') και τη διατήρησε μέχρι τη λήξη.

  • Τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών (επίσης στις 9/11): Διαγόρας Δρυοπιδέων - ΠΑΟΚ, Περιστέρι - Ηφαιστος Λήμνου, Προμηθέας Πάτρας - Παναθηναϊκός. Ολοι οι αγώνες είναι νοκ άουτ.
ΠΟΛΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Τη «βύθισε» ο Απόλλων Σμύρνης

Η σπουδαία πρόκριση του Απόλλωνα Σμύρνης επί της Βουλιαγμένης, την οποία νίκησε 6-5 εκτός έδρας, ήταν το αποτέλεσμα που ξεχώρισε στην 1η φάση του Κυπέλλου στο πόλο. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που οι «μπέμπηδες» αποκλείονται από τη διοργάνωση τόσο νωρίς, ενώ αντίθετα ο ιδιαίτερα δυνατός φέτος Απόλλων βάζει πλώρη για το πρώτο φάιναλ φορ της Ιστορίας του.

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, τα Χανιά νίκησαν 13-11 τη Χίο, που αγωνίστηκε εν μέσω πένθους για το θάνατο σε τροχαίο του νεαρού τερματοφύλακά της Αδαμάντιου Μάντη.

Εύκολο έργο είχε στον Πειραιά ο Ολυμπιακός με αντίπαλο τον ΝΟ Πάτρας, τον οποίο νίκησε 19-2, σε ένα τεστ δυνάμεων ενόψει του αγώνα με τη Ζολνόκι για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Χωρίς προβλήματα προκρίθηκε και ο ΠΑΟΚ, νικώντας 20-7 την ΠΕΚΕ Βροντάδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ