Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντίδοτο

Απλετο χώρο και χρόνο προβολής βρίσκουν αυτές τις μέρες οι περιθωριακές αντιδράσεις ορισμένων ακραίων στοιχείων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που φιλοξενούν ή αναμένεται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Και πράγματι, είναι να αναρωτιέται κανείς πού εξαφανίζεται αυτό το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όταν για παράδειγμα σωματεία και φορείς διαδηλώνουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας, που γεννάνε την προσφυγιά. Μια τέτοια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική μουσική διαμαρτυρία έγινε πριν από λίγες μέρες στις Σέρρες, με τη συμμετοχή ντόπιων και προσφύγων, η οποία όμως «θάφτηκε» από τα ΜΜΕ. Οπως δεν προβάλλεται και το γεγονός ότι από το υστέρημά τους εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα ενισχύουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των σωματείων σε πρόσφυγες και μετανάστες, για να καλυφθούν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες στους καταυλισμούς, όπως φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για τις καθημερινές παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων σε καταυλισμούς προσφύγων, που μεταφέρουν τη λαϊκή αλληλεγγύη και παρεμβαίνουν για να παρθούν μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης. Αυτή η δράση, που χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα, είναι «ασπίδα» απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και το καλύτερο αντίδοτο στις αθλιότητες των δήθεν «αγανακτισμένων» και της υπερπροβολής τους από τα ΜΜΕ.

Απορίες...

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ» ήταν ο τίτλος στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι να απορεί κανείς πότε ακριβώς «προδιαγράφηκε» για τον ΣΥΡΙΖΑ ο θάνατος ενός ακόμα εργάτη. Σε ανάρτησή της, μάλιστα, η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επικαλείται τις καταγγελίες που έκανε την περασμένη Δευτέρα το κλαδικό Συνδικάτο του Μετάλλου για το σοβαρό «ατύχημα» που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών εργαζομένων στο εργοστάσιο, και αναρωτιέται: «Αραγε ελήφθησαν υπόψη οι καταγγελίες αυτές από την επιχείρηση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα; Εγινε οποιαδήποτε ενέργεια, έλεγχος στην εταιρεία, για τη λήψη μέτρων ασφαλείας μετά τις καταγγελίες;». «Η επιχείρηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι το τραγικό αυτό γεγονός το τελευταίο», καταλήγει η υπουργός.

... στον καθρέφτη

Θυμίζουμε στην πρώην υπουργό ότι οι καταγγελίες του συνδικάτου για τις παγίδες θανάτου στη ΛΑΡΚΟ δεν ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, αλλά επαναλαμβάνονται όλα τα τελευταία χρόνια, στα πέντε από τα οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επίσης θανατηφόρο «ατύχημα» σε μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ, για να μη μιλήσουμε για τους δεκάδες τραυματισμούς. Ο τελευταίος σκοτωμένος ήταν στις 11 Ιούλη, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για ευθύνες, ας σταθεί δίπλα στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι ας κοιταχτούν όλοι μαζί στον καθρέφτη. Γιατί είναι αυτοί που προώθησαν βήμα βήμα, σε συνεργασία με την ΕΕ, την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να την κλείσουν ή να την πουλήσουν, με κριτήριο πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γιατί με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει σε παγίδες θανάτου τους χώρους δουλειάς, στρώνοντας το δρόμο για τα επόμενα εργοδοτικά εγκλήματα.

Οικογενειακές στιγμές

Κεράκια μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έσβησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, και μάλιστα στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα. Ο υπουργός ποζάρει γεμάτος καμάρι μπροστά στην τούρτα γενεθλίων του, ζώντας προφανώς «ζεστές οικογενειακές στιγμές» μαζί με τον πρέσβη. Το ρεπορτάζ δεν γράφει τι δώρο έκανε στον υπουργό ο Πάιατ, αλλά μάλλον μικρή σημασία έχει. Το κύριο είναι ότι ο πήχης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα κολλητηλίκια με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει μπει τόσο ψηλά, που πλέον πονάνε τα ...μάτια μας, βλέποντας τα στελέχη της ΝΔ να αναζητούν τρόπους, για να ξεπεράσουν τους προκατόχους τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1674 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.

1847 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει τα διατάγματα για την ειρήνη και τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού, με Πρόεδρο τον Β. Ι. Λένιν. Την ίδια στιγμή η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, στο Καζάν, στο Εκατερίνεμπουργκ, στην Ούφα και στο Ταλίν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).

1923 Οι ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπιραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: Ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες, και αυτούς σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1941 Συγκροτείται το ΚΚ Αλβανίας. Σύντομα αναπτύσσει παρτιζάνικη δράση.

1944 Καταφθάνει εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν, παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει τον Στρατή Τσαμπή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων κ.α.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γιόζεφ Λουνς, να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

1986 Πεθαίνει ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος. Ηταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της Επανάστασης εξελέγη στο Ρωσικό Γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Το 1926 - 1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930 - 1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941 - 1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939 - 1949 και το 1953 - 1957.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ