Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντίδοτο

Απλετο χώρο και χρόνο προβολής βρίσκουν αυτές τις μέρες οι περιθωριακές αντιδράσεις ορισμένων ακραίων στοιχείων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που φιλοξενούν ή αναμένεται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Και πράγματι, είναι να αναρωτιέται κανείς πού εξαφανίζεται αυτό το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όταν για παράδειγμα σωματεία και φορείς διαδηλώνουν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας, που γεννάνε την προσφυγιά. Μια τέτοια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική μουσική διαμαρτυρία έγινε πριν από λίγες μέρες στις Σέρρες, με τη συμμετοχή ντόπιων και προσφύγων, η οποία όμως «θάφτηκε» από τα ΜΜΕ. Οπως δεν προβάλλεται και το γεγονός ότι από το υστέρημά τους εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα ενισχύουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των σωματείων σε πρόσφυγες και μετανάστες, για να καλυφθούν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες στους καταυλισμούς, όπως φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για τις καθημερινές παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων σε καταυλισμούς προσφύγων, που μεταφέρουν τη λαϊκή αλληλεγγύη και παρεμβαίνουν για να παρθούν μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης. Αυτή η δράση, που χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα, είναι «ασπίδα» απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά και το καλύτερο αντίδοτο στις αθλιότητες των δήθεν «αγανακτισμένων» και της υπερπροβολής τους από τα ΜΜΕ.

Απορίες...

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ» ήταν ο τίτλος στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι να απορεί κανείς πότε ακριβώς «προδιαγράφηκε» για τον ΣΥΡΙΖΑ ο θάνατος ενός ακόμα εργάτη. Σε ανάρτησή της, μάλιστα, η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επικαλείται τις καταγγελίες που έκανε την περασμένη Δευτέρα το κλαδικό Συνδικάτο του Μετάλλου για το σοβαρό «ατύχημα» που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών εργαζομένων στο εργοστάσιο, και αναρωτιέται: «Αραγε ελήφθησαν υπόψη οι καταγγελίες αυτές από την επιχείρηση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα; Εγινε οποιαδήποτε ενέργεια, έλεγχος στην εταιρεία, για τη λήψη μέτρων ασφαλείας μετά τις καταγγελίες;». «Η επιχείρηση και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι το τραγικό αυτό γεγονός το τελευταίο», καταλήγει η υπουργός.

... στον καθρέφτη

Θυμίζουμε στην πρώην υπουργό ότι οι καταγγελίες του συνδικάτου για τις παγίδες θανάτου στη ΛΑΡΚΟ δεν ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, αλλά επαναλαμβάνονται όλα τα τελευταία χρόνια, στα πέντε από τα οποία κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επίσης θανατηφόρο «ατύχημα» σε μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ, για να μη μιλήσουμε για τους δεκάδες τραυματισμούς. Ο τελευταίος σκοτωμένος ήταν στις 11 Ιούλη, λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για ευθύνες, ας σταθεί δίπλα στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι ας κοιταχτούν όλοι μαζί στον καθρέφτη. Γιατί είναι αυτοί που προώθησαν βήμα βήμα, σε συνεργασία με την ΕΕ, την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να την κλείσουν ή να την πουλήσουν, με κριτήριο πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γιατί με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει σε παγίδες θανάτου τους χώρους δουλειάς, στρώνοντας το δρόμο για τα επόμενα εργοδοτικά εγκλήματα.

Οικογενειακές στιγμές

Κεράκια μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, έσβησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης, και μάλιστα στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα. Ο υπουργός ποζάρει γεμάτος καμάρι μπροστά στην τούρτα γενεθλίων του, ζώντας προφανώς «ζεστές οικογενειακές στιγμές» μαζί με τον πρέσβη. Το ρεπορτάζ δεν γράφει τι δώρο έκανε στον υπουργό ο Πάιατ, αλλά μάλλον μικρή σημασία έχει. Το κύριο είναι ότι ο πήχης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα κολλητηλίκια με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει μπει τόσο ψηλά, που πλέον πονάνε τα ...μάτια μας, βλέποντας τα στελέχη της ΝΔ να αναζητούν τρόπους, για να ξεπεράσουν τους προκατόχους τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ