Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε διαρκή και ανειρήνευτη πάλη με τον αντίπαλο

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστο από φοιτητές το αμφιθέατρο της Νομικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ
Κατάμεστο από φοιτητές το αμφιθέατρο της Νομικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ
«Αν ο καπιταλισμός δε μετατραπεί σε μειοψηφία, σε παγκόσμιο επίπεδο, κανένα κομμουνιστικό κόμμα, κανένα προοδευτικό κίνημα δεν πρέπει να εφησυχάζει». Μέσα από αυτή τη φράση, ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, περιέγραψε ουσιαστικά την αναγκαιότητα να βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο ο αντίπαλος, με τον οποίο η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα βρίσκονται σε διαρκή και ανειρήνευτη πάλη.

Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, στο χώρο της Νομικής Σχολής, χτες βράδυ, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποίησε την κορυφαία εκδήλωση στην πορεία προς το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Μια εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με συναυλία από νεανικά μουσικά σχήματα.

Ο Χρ. Κόφφας, εισηγητής της εκδήλωσης, περιέγραψε μέσα από την ομιλία του την πορεία προς το σοσιαλισμό και σημείωσε πως για ν' ανοίξει ο δρόμος «έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί σε βάθος ποιος είναι ο αντίπαλος που πρέπει να ανατραπεί.

Λέμε ανατροπή, γιατί ο αντίπαλος δεν έχει καμία διάθεση οικειοθελώς να φύγει από το προσκήνιο της ιστορίας. Μιλάμε λοιπόν για ταξική πάλη, ανειρήνευτη, μέχρι η ΕΤ να πάρει για λογαριασμό της την εξουσία.

Ο αντίπαλος, ο καπιταλισμός, είναι σήμερα αναγνώσιμος. Κινείται μέσα σε αντικειμενικές νομοτέλειες: Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής. Σύμφυση χρηματιστηριακού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Εξαγωγή κεφαλαίων, εμπορευμάτων, ανθρώπων και υπηρεσιών. Ολη αυτή η κίνηση συντελείται με στόχο το κέρδος».

Επισήμανε πως ο καπιταλισμός κινείται μέσα σε αντιθέσεις και με βάση το νόμο της ανισομετρίας, όπου εμπεριέχεται το σπέρμα του θανάτου του. «Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόλεμο, λόγω των αντιθέσεων. Αυτό που παρακολουθούμε στην Ασία, είναι έκφραση της όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό. Και η κρίση εξάγεται με τη μορφή πολέμου σε βάρος άλλων χωρών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο γρήγορη, έγκαιρη και αποφασιστική θα είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα για να μην οδηγηθούμε και σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Παρουσιάζοντας την πολιτική του Μετώπου, ανέφερε: «Ολα τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται κάτω από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαραταχθούν στο σύστημα. Τους καλούμε να συγκροτήσουν ένα κοινωνικό μπλοκ που θα στρέφεται ενάντια σ' αυτό το σύστημα.

Αυτή η κοινωνικοπολιτική συμμαχία πρέπει να παλεύει τον αντίπαλο στα εθνικά όρια (κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το σύστημα) και παράλληλα να αναζητήσει συμμαχίες αντίστοιχων κοινωνικοπολιτικών μπλοκ και στην περιφέρεια, και στην Ευρώπη, και στον κόσμο».

Τέλος μιλώντας για τα καθήκοντα της ΚΝΕ, ενόψει και του συνεδρίου της, τόνισε πως «οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματική και να βοηθήσει τη νεολαία στην κατανόηση του αντίπαλου. Να σταθεί στο πλευρό της εργατικής τάξης που είναι η ανερχόμενη κοινωνική δύναμη. Να παλέψει για το σοσιαλισμό, το σύστημα που μπορεί να πραγματώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της νεολαίας».

Και για να γίνει πιο αποτελεσματική η ΚΝΕ, προσδιόρισε πως «χρειάζεται να επιμείνει στη μελέτη της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού και των επιμέρους επιστημών. Να καλλιεργεί την πειθαρχία, στη βάση των αρχών λειτουργίας. Να μαζικοποιείται και να θωρακίζεται για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που έρχονται».

Και το αμφιθέατρο σείστηκε από το σύνθημα που φώναζαν εκατοντάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org