Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χιλή, 28 χρόνια μετά...

Η 11 του Σεπτέμβρη ήταν έτσι κι αλλιώς μια «σημαδιακή» μέρα πολύ πριν υπάρξει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έπνιγε στο αίμα το λαό της Χιλής, δολοφονούσε τον Αλιέντε και εγκαθίδρυε υπό τον Πινοσέτ μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Από τότε έχουν περάσει 28 ολόκληρα χρόνια. Από το πλήγμα στο Μανχάταν έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες. Αλλά αυτοί οι τρεις μήνες, με ό,τι επέφεραν στον κόσμο μετά την κήρυξη από τις ΗΠΑ του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τη σύμπραξη όλων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και άλλων συμμάχων τους, που απειλεί όλο τον κόσμο στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», στάθηκαν αρκετοί για να ξαναζήσει το Σαντιάγκο σκηνές ανάλογες με εκείνες του '73! Τότε οι στρατοκράτες της CIA εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο και εκτέλεσαν τον εκλεγμένο ηγέτη της χώρας. Τώρα, μετά από 28 χρόνια, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους της Χιλής, του κράτους που περιθάλπει τον Πινοσέτ και αρνείται να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθεί για τα εγκλήματά του, εισέβαλαν στα γραφεία του ΚΚ Χιλής, χτύπησαν κομμουνιστές, συνέλαβαν ακόμα και τη ΓΓ του Κόμματος, κατάσχεσαν ντοκουμέντα και κατέστρεψαν με μανία ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους!

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο έντασης του παγκόσμιου αυταρχισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν μόλις δυο βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Χιλή και ενώ η επιρροή του Κόμματος στη χώρα αυξάνεται ραγδαία...

Η βάρβαρη έφοδος των ένστολων στα γραφεία του ΚΚ Χιλής δεν είναι ένα «μεμονωμένο» περιστατικό. Συνιστά κρίκο σε μια ακόμα πιο βαριά αλυσίδα άκρατης αντίδρασης και τρομοκρατικής καταστολής των μηχανισμών του κράτους, που τυλίγεται γύρω από το λαιμό των λαών. Η αποθράσυνση των φορέων της παγκόσμιας καταστολής δεν περιορίζεται στο έδαφος της Χιλής. Μια ματιά να ρίξουμε στον κόσμο μετά τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ είναι αρκετή:

Οι «τρομονόμοι» διαδέχονται ο ένας τον άλλον σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ολες οι γωνιές του πλανήτη είναι υποψήφιες να «φιλοξενήσουν» τα... στρατοδικεία (!) του Μπους. Ο αγώνας για ελευθερία, για δημοκρατία και πατρίδα βαφτίζεται από τους πάτρωνες του Μπιν Λάντεν «τρομοκρατία». Στην Τουρκία, μετά τις επιδρομές κατά των απεργών πείνας, επιβλήθηκε ήδη και η ποινή του θανάτου κατά αγωνιστών που συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των «τρομοκρατών» που εξέδωσε η CIA. Την ίδια ώρα η κυρία Κάρλα ντελ Πόντε, η «εισαγγελέας» του «διεθνούς δικαστηρίου» που έχει στήσει το ΝΑΤΟ, έχει εκτραχυνθεί μετά τη σύλληψη και παράδοση του Μιλόσεβιτς και απαιτεί να της παραδοθούν κι άλλοι «ένοχοι».

Οχι, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αυτό που συνέβη στη Χιλή είναι ένα ακόμα «καμπανάκι». Και το «καμπανάκι» μας αφορά όλους. Οχι μόνο τους κομμουνιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μαργαριταρένιο κουμπί(10/12/2015)
No(31/1/2013)
Αφιέρωμα στον Αλιέντε(4/9/2008)
ΑΤΙΤΛΟ(27/1/2006)
Χιλή: 26 χρόνια από το πραξικόπημα(12/9/1999)
Χιλή - 25 χρόνια μετά...(20/9/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org