Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταγγέλλουν την τρομοκρατική έφοδο

Τη βάρβαρη έφοδο των Χιλιανών αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚ Χιλής κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ουρουγουάης, Τουρκίας και Αργεντινής.

Το ΚΚ Ουρουγουάης

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουρουγουάης καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών στα γραφεία του ΚΚ Χιλής, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «την ανησυχία της για τη δυσαναλογία της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ολοκλήρωση μιας υπόθεσης αστικής αγωγής και την αποδοκιμασία της για τη βιαιότητα της εφόδου που άσκησαν πάνω από 300 καραμπινιέροι -με πυροσβεστικές αντλίες, όπως γινόταν επί δικτατορίας Πινοτσέτ». Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚ Ουρουγουάης «θεωρεί ότι αυτή η αστυνομική επίθεση, 18 μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, παίρνει χαρακτήρα πολιτικής προβοκάτσιας με στόχο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής ειδικότερα και τις πολιτικές εγγυήσεις γενικά» και κατονομάζει ως υπεύθυνους τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής «για τα έκτροπα που σημειώθηκαν και για την ανεύθυνη πρόκληση που θέτει υπό αμφισβήτηση την πραγματική ισχύ των δημοκρατικών αξιών στη Χιλή». Το ΚΚ Ουρουγουάης, απαιτεί τέλος την άμεση αποφυλάκιση της Γκλάντις Μαρίν και όλων των υπολοίπων συντρόφων.

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Τη βάρβαρη έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία των Χιλιανών κομμουνιστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, την οποία και εντάσσει στο ευρύτερο σχέδιο «των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και το βρόμικο πόλεμό τους σε βάρος των εργατικών μαζών» με πρόσχημα τον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Η ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας έχει ως εξής:

«Το ΚΚ Τουρκίας συμμερίζεται την οργή των κομμουνιστών και των προοδευτικών δυνάμεων της υφηλίου για τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος του ΚΚ Χιλής. Τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 28 Νοέμβρη είναι μία σαφής ένδειξη του τι εννοεί ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός όταν αναφέρεται στον «αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία». Σημαίνει πως οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο κρατικό τρόμο στο βρόμικο πόλεμο κατά των εργατικών μαζών. Σημαίνει πως οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες θα ενθαρρύνουν περαιτέρω όλα τα καπιταλιστικά κράτη και κυβερνήσεις, προκειμένου αυτές να κηρύξουν πόλεμο κατά των δικαιωμάτων των φτωχών, ώστε αυτοί να οργανωθούν, να διαδηλώσουν, να αντιδράσουν, να αποκηρύξουν...

Το ΚΚ Τουρκίας παλεύει σε μία χώρα όπου τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται σαν φυσικές εδώ και χρόνια. Εντούτοις, ποτέ δε δεχτήκαμε ούτε θα δεχτούμε ή αναγνωρίσουμε τέτοιες επιθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και τα προοδευτικά κόμματα να έχουν μία πολύ σαφή θέση έναντι τέτοιων φασιστικών πρωτοβουλιών που προέρχονται από ιμπεριαλιστικές, νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές ακόμη και από τις λεγόμενες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουν οι λαοί σ' όλο τον κόσμο να νομίζουν πως τέτοιες επιθέσεις είναι είτε νόμιμες, είτε δίκαιες. Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη: ο ιμπεριαλισμός και η ίδια η καπιταλιστική τάξη είναι παράνομες. Το ίδιο και οι Χιλιανοί φασίστες. Για μία ακόμη φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τη χιλιανή εργατική τάξη. Είμαστε μαζί με τους Χιλιανούς κομμουνιστές, είμαστε κοντά στη θέλησή τους και το μέλλον. Θα νικήσουμε!».

Ανακοίνωση του ΚΚ Αργεντινής

Τις βάρβαρες ενέργειες των Χιλιανών καραμπινιέρων στην έδρα των γραφείων του ΚΚ Χιλής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Αργεντινής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε τη βία που άσκησαν πάνω από 300 καραμπινιέροι με πυροσβεστήρες-όπως ακριβώς στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ- και τις καταστροφές που προκάλεσαν στην έδρα των γραφείων του ΚΚ Χιλής.

Η προχτεσινή ενέργεια προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και βαθιές ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιχείρηση και τις επιπτώσεις που επισείει στο χαρακτήρα της αστικής δικαιοσύνης. Δεν μπορεί κανείς να δει αυτήν την ενέργεια έξω από τον πόλεμο έναντι της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τη δικαιολογία πως την πολεμά στο Αφγανιστάν δημιουργώντας ένα γενικό κλίμα μη ανοχής, καταστολής και συρρίκνωσης των ορίων της δημοκρατίας σ' όλο τον κόσμο, βάζοντας σε εφαρμογή σχέδια Τύπου Κολομβίας.

Εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας στους Χιλιανούς κομμουνιστές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ