Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΠΟΥΣ - ΤΣΕΝΕΪ
Υπερασπίζονται τα στρατοδικεία και το στραγγαλισμό της ενημέρωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επαναφορά των στρατοδικείων και το πέπλο μυστικότητας που υπάρχει γύρω από τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών υπόπτων - ιδιαίτερα εκείνων που είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής - επιχείρησαν χτες να υπερασπιστούν ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ.

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία... αλλά είμαστε σε πόλεμο» είπε ο Πρόεδρος Μπους απευθυνόμενος σε μέλη του Κογκρέσου και εισαγγελείς. Ο ίδιος μάλιστα υπερθεμάτισε για την επαναφορά των στρατοδικείων, προβάλλοντας το ακόλουθο «επιχείρημα» σαν απάντηση στις ανησυχίες, μελών του Κογκρέσου (ακόμη και Ρεπουμπλικανών) αλλά και οργανώσεων προάσπισης πολιτικών ελευθεριών, για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στις ΗΠΑ: «Οι μη Αμερικανοί πολίτες που σχεδιάζουν ή διαπράττουν μαζικούς φόνους είναι κάτι περισσότερο από ύποπτοι ποινικών εγκλημάτων. Είναι άνομοι μαχητές που αναζητούν να καταστρέψουν τη χώρα μας και τον τρόπο ζωής μας. Και εάν λέω πως είναι στο εθνικό συμφέρον της μεγάλης χώρας μας να δικάσουμε με ειδικά στρατοδικεία όλους αυτούς που κάνουν πόλεμο στην Αμερική, τότε θα το κάνουμε»!

Στο ίδιο ύφος και αναλόγου περιεχομένου παρέμβαση έκανε χτες και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο ABC, όπου υπερασπίστηκε τη συρρίκνωση της επίσημης ενημέρωσης στους εκπροσώπους του Τύπου για τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνει το FBI στις ΗΠΑ, και για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως εξαιτίας της ελεύθερης ενημέρωσης και της άμεσης πρόσβασης σε πολλές πηγές ο Οσάμα μπιν Λάντεν «έγινε τόσο καλός γνώστης των συστημάτων ασφαλείας». «Εμαθε από προηγούμενες διαρροές και από προηγούμενες αποκαλύψεις του Τύπου, και από προηγούμενες δίκες πώς λειτουργούμε και αναλόγως προσάρμοζε το στιλ των επιχειρήσεών τους... και τότε ήταν που χάσαμε πρόσβαση στις πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε» κατέληξε ο Τσένεϊ.

Ομως, υπάρχουν ακόμη πιο ανησυχητικές εξελίξεις και απ' αυτές ακόμη τις - ούτως ή άλλως αναμενόμενες - θέσεις και «επιχειρήματα» των Τζ. Ου. Μπους και Ντικ Τσένεϊ. Τα τελευταία αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων στις ΗΠΑ αναφέρουν πως οι έξι στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν την επαναφορά των στρατοδικείων, ενώ εννιά στους δέκα υποστηρίζουν τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί -ακόμη και χωρίς στοιχεία - ως ύποπτοι τρομοκράτες!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ