Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚ
Επετειακή σύνοδος

Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συζητούν στην επετειακή σύνοδο

Associated Press

Οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συζητούν στην επετειακή σύνοδο
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Με την ευκαιρία της 10ης επετείου της ΚΑΚ πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα χτες, Παρασκευή 30 Νοέμβρη, η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ. Την ΚΑΚ αποτελούν 12 Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ (δεν ανήκουν σ' αυτή οι 3 Βαλτικές χώρες). Υιοθετήθηκαν δύο ντοκουμέντα: Διακήρυξη των αρχηγών των χωρών - μελών της ΚΑΚ σε σχέση με τα 10 χρόνια από τη δημιουργία της ΚΑΚ και Κοινή Δήλωση για το Αφγανιστάν. Στη Διακήρυξη συνοψίζονται τα αποτελέσματα της δράσης της ΚΑΚ. Αν και όλοι οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία ύπαρξης της ΚΑΚ, κανείς όμως δεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δεκαετούς δραστηριότητάς της. Πράγματι, πολλές αποφάσεις που έχουν παρθεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου έμειναν μόνο στα χαρτιά. «Η γεωπολιτική θέση των χωρών της ΚΑΚ και ο ρόλος τους στη διατήρηση της παγκόσμιας σταθερότητας, και τον τελευταίο, καιρό δεν αμφιβάλει κανείς ότι αυτός ο ρόλος είναι σημαντικός, για να μην πούμε τεράστιος», δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι χώρες της ΚΑΚ έχουν επιλέξει το δρόμο της ολοκλήρωσης. Σημείωσε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης στον ενεργειακό τομέα, μιας και οι χώρες της ΚΑΚ «παραμένουν μεταξύ των βασικών προμηθευτών ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι η καλύτερη ολοκλήρωση είναι η Σοβιετική Ενωση. Και μολονότι αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολη τώρα η ανασύστασή της, θα χρειαστεί να επιδιώξουν μια ανώτερη μορφή ολοκλήρωσης των χωρών που ανήκαν στην ΕΣΣΔ. Κατά τη γνώμη του προέδρου της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, «υπάρχει, δυστυχώς, υποχώρηση από πολλές αρχές του Συμφώνου για τη δημιουργία της ΚΑΚ, με βάση το οποίο η πρώην ΕΣΣΔ μετατρεπόταν, στην ουσία, σε μεγάλη Συνομοσπονδία». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πώς τα επόμενα 10 χρόνια θα ενταθούν οι ενοποιητικές διεργασίες.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΚΑΚ, ο Πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε να διερευνηθεί από κοινού με τη γεωργιανή πλευρά το επεισόδιο στο φαράγγι Πανκίσι, όπου, κατά τον ισχυρισμό της Τιφλίδας, ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το έδαφος της Γεωργίας. Εξέφρασε την αμφιβολία του ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί και τη λύπη ότι διεθνείς τρομοκράτες «βρίσκονται στο έδαφος της Γεωργίας». Από τη μεριά του, ο Σεβαρντνάντζε εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν γεωργιανά χωρία, αλλά «η ηγεσία της Ρωσίας δεν το γνώριζε αυτό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενεργειακοί και άλλοι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο(2017-03-29 00:00:00.0)
Αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση(2012-10-03 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις Ρωσίας - Γεωργίας(2002-09-06 00:00:00.0)
Σύννεφα πολέμου στον Καύκασο;(2002-03-31 00:00:00.0)
Απαγωγή Ρώσων στρατιωτικών(2002-03-20 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και παιχνίδια συσχετισμών(2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ