Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Προς τρίμηνη παράταση της «Κεχριμπαρένιας Αλεπούς»

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, δήλωσε χτες ότι θα ζητηθεί από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να μείνουν τουλάχιστον τρεις μήνες, ώστε να «εδραιωθεί» η συμφωνία της Οχρίδας που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Ηταν η πρώτη φορά που το «εθνικιστικό» VMRO - DPMNE αποδέχτηκε τη «συμβουλή» των Βρυξελλών να παρατείνει ως το Μάρτη του 2002 την εντολή των περίπου 1.000 ανδρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σημείωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ». Ο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ενώπιον της Βουλής της χώρας ότι «όπως έχουν τα πράγματα, είναι προφανές ότι θα επιδιώξουμε παράταση της ΝΑΤΟικής εντολής».

Την απόφαση υιοθέτησε μέσα σε λίγες ώρες και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Η κίνηση του Γκεοργκίεφσκι - που ουκ ολίγες φορές έχει κατηγορήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι συνεργάζονται και καθοδηγούν τους Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες - σηματοδοτεί μια σημαντική «στροφή» του ίδιου και του κόμματός του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ακόμη το σχέδιο για την επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές που επλήγησαν από την κρίση - η διαδικασία επανόδου θα ξεκινήσει μόλις η νέα κυβέρνηση που έχει προκύψει μετά την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών και άλλων κομμάτων λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, και θα διαρκέσει περίπου 50 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ