Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Σφίγγει ο κλοιός στην Κανταχάρ

Ακατάπαυστοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Κανταχάρ, για τους Ταλιμπάν, και έξω από το Τζαλαλαμπάντ, για τον μπιν Λάντεν

Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες προκάλεσαν και καθοδήγησαν το μακελειό στη Μαζάρ ε Σαρίφ, υποστηρίζει ο βρετανικός Τύπος

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση

Associated Press

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΜΑΖΑΡ Ε ΣΑΡΙΦ.--

Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν φέρεται να δέχτηκε, χτες, το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν. Παράλληλα, οι δυνάμεις του πρώην κυβερνήτη της πόλης, Γκουλ Αγκχά, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Κανταχάρ διαμηνύοντας στις υπόλοιπες φατρίες της Β. Συμμαχίας «να μείνουν μακριά, γιατί δεν είναι αναγκαία η συνδρομή τους». Την ίδια στιγμή, φέρεται να ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης των Αμερικανών πεζοναυτών, που φαίνεται ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις σήραγγες γύρω από την Τζαλαλαμπάντ όπου εκτιμούν ότι κρύβεται ο μπιν Λάντεν.

Περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν πλέον εγκατασταθεί σε αεροπορική βάση έξω από την Κανταχάρ και προετοιμάζουν το ανθρωποκυνηγητό του μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιούσε και πάλι ότι «θα υπάρξουν και άλλα θύματα στις γραμμές του αμερικανικού στρατού και εντός Αφγανιστάν και αλλού, αλλά αυτό δε θα μας αποτρέψει από το στόχο μας να εξολοθρεύσουμε το δίκτυο των τρομοκρατών». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες δεν παίρνουν μέρος στην πολιορκία της Κανταχάρ και εκτίμησε ότι ο μουλάς Ομάρ «θα μείνει μέχρι το θάνατό του στην πόλη». Κατέστησε, όμως, σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία συμφωνία ανάμεσα στους πολιορκούμενους Ταλιμπάν και στους μαχητές Παστούνς της Β. Συμμαχίας που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη, σε περίπτωση που προβλέπει την ασφαλή διαφυγή του μουλά Ομάρ.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν τις σήραγγες της περιοχής Τόρα Μπόρα, στα Λευκά Ορη, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Τζαλαλαμπάντ, όπου υπάρχουν υποψίες ότι κρύβεται ο μπιν Λάντεν σε ένα μεγάλο υπόγειο καταφύγιο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, δήλωνε ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν περιορίσει πάρα πολύ τις κινήσεις του μπιν Λάντεν» και εκτιμούσε ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του.


Associated Press

Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΟΗΕ επιβεβαίωναν ότι στα χέρια της Β. Συμμαχίας βρίσκεται ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, γιος του τυφλού Αιγύπτιου Σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν που κρατείται στις ΗΠΑ για το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Εκτιμούσαν ότι είναι ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και μάλιστα ειδικός στην εκπαίδευση τρομοκρατών, γι' αυτό και δήλωναν έτοιμοι να τον ανακρίνουν εφόσον παραδοθεί από τη Β. Συμμαχία. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωνε κατηγορηματικά ότι «η Ουάσινγκτον επιθυμεί να έχει την πλήρη ευθύνη και τον έλεγχο των ανακρίσεων και της κράτησης ηγετικών στελεχών είτε των Ταλιμπάν είτε της αλ Κάιντα», ασκώντας, προφανώς, πιέσεις στη Β. Συμμαχία να παραδώσουν σημαίνοντες αιχμαλώτους.

Κάποιοι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, δήλωναν ότι πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στα ανοιχτά της Σομαλίας, σε περίπτωση που ο μπιν Λάντεν αποπειραθεί να διαφύγει προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Να μείνουν όλοι μακριά»

Κλείνει ο κλοιός γύρω από την Κανταχάρ υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Β. Συμμαχίας, αποφεύγοντας, όμως, να προβούν σε κάποια πρόβλεψη για την τελική κατάληψή της. Ενώ συνεχίζονταν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, τόσο εναντίον της Κανταχάρ όσο και εναντίον της πόλης Σπιν Μπολντάκ, που παραμένει στα χέρια των Ταλιμπάν, σε εξέλιξη φέρονταν να βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοσή τους. Ο Κχαλίντ Παστούν, εκπρόσωπος του πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ Γκουλ Αγκχά που πολιορκεί με τους 3.000 άνδρες του την πόλη, δήλωνε ότι «με εξαίρεση τους βομβαρδισμούς, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη και δε γίνονται μάχες. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται περίπου 6 χλμ. νοτίως της πόλης αλλά δε σκοπεύουμε, άμεσα, να εξαπολύσουμε επίθεση».

Ο Κχαλίντ Παστούν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του Αγκχά ελέγχουν την Τακχτ ι Πουλ, τη μοναδική πόλη ανάμεσα στην Κανταχάρ και στα πακιστανικά σύνορα, και επέμεινε ότι ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην πόλη και εμψυχώνει τους μαχητές του. Ο Παστούν προειδοποίησε τους μαχητές των υπολοίπων φατριών της Β. Συμμαχίας να μην πλησιάσουν στην πόλη, «γιατί οι δυνάμεις του Αγκχά είναι αρκετές και δε χρειάζεται να αναμειχθεί κανένας άλλος».

Για «αμέτρητους» Ταλιμπάν που έχουν πέσει νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς έκανε λόγο, χθες, από τη Λαχόρη του Πακιστάν, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το δίκτυο επικοινωνίας τους έχει πάθει τέτοια ζημιά που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν οι όποιες πληροφορίες.

Μεγάλο το παρασκήνιο της σφαγής

Εντείνει ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις τις πιέσεις για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η εξέγερση των ξένων αιχμαλώτων στο φρούριο - φυλακή Κάλα ε Τζάνγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, που κατέληξε σε αιματοκύλισμα. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει ακόμη άγνωστος, καθώς κυμαίνεται ανάμεσα στους 400 - 800 νεκρούς.

Μετά από Αμερικανούς ανώνυμους αξιωματούχους, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, απέρριψε, χτες, το ενδεχόμενο έρευνας υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά συγκεχυμένη και τα αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι για το μέλλον, όχι για τώρα». Σύμφωνα, όμως, με τον βρετανικό Τύπο, «Ιντιπέντεντ», «Τάιμς» και «Γκάρντιαν», αλλά και την «Ιντια Τάιμς», η άρνηση αυτή είναι κυρίως ωφελιμιστική. Υποστηρίζουν ότι «ο Αμερικανός ήρωας, ο πρώτος νεκρός πράκτορας της CIA, Τζόνι Μάικ Σπαν, μάλλον είναι και ένας από τους πρωταίτιους της εξέγερσης και της σφαγής. Πράκτορες της CIA αλλά και Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων επέμειναν να ανακρίνουν τους αιχμαλώτους και χρησιμοποίησαν ακραία βία, προκαλώντας ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ στη συνέχεια καθοδήγησαν τη σφαγή. Γι' αυτό και δε θέλουν να φωτιστεί η υπόθεση», υποστηρίζουν οι εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ